Η αγόρευση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων ξεκίνησε σε φορτισμένο κλίμα, με τους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική να παρακολουθούν προσεκτικά και να αντιδρούν έντονα στα λόγια της.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προκληθεί ένταση στην αίθουσα, με την έδρα να διακόπτει τελικά, εν μέσω της αγόρευσής της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αντωνίας Ξυνού για το News24/7, από την πρώτη στιγμή, η κ. Περιμένη υπογράμμισε τη σοβαρότητα της ευθύνης της εισαγγελικής πρότασης σε αυτή τη σημαντική υπόθεση, δηλώνοντας: «Θα επιχειρήσω να βοηθήσω το δικαστήριο σας να καταλήξει στην απόφαση την ορθή, με βάση τους νόμους, που μας αρέσει ή δε μας αρέσει αυτοί ισχύουν. Θέλω να πω με πλήρη συνείδηση αυτού που θα εκστομίσω, το δικαστήριο με την απόφαση του δεν θα δικαιώσει ψυχές, οι ψυχές έχουν δικαιωθεί εκεί που βρίσκονται. Το δικαστήριο, αυτό που θα δικαιώσει είναι την εμπιστοσύνη των πολιτών προκειμένου να εδραιωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας αν υπάρξει ξανά τέτοια φυσική καταστροφή. Αλλά και για τους κατηγορούμενους πρέπει να ξέρουν ότι θα δικαστούν με τους νόμους που ισχύουν. Πρέπει η Δικαιοσύνη να κρίνει με ανοιχτά τα μάτια, όπως όταν πρωτοδημιουργήθηκε».

Πρόσθεσε δε ότι: «Το θεωρώ ηθικό χρέος απέναντι στους ανθρώπους των οποίων διαλύθηκε η ζωή. Όλων των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να βιώσουν αυτές τις στιγμές, βλέποντας συγγενείς και οικείους να φεύγουν από τη ζωή με αυτόν τον τραγικό τρόπο, ενώ πολλοί από αυτούς έχασαν και περιουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει αποκατασταθεί η στέγη τους».

Ακόμα, σε απάντηση του αιτήματος της υποστήριξης κατηγορίας για γραπτή πρόταση, ανέφερε: «Δεν έχω κοιμηθεί κι όταν κοιμόμουν έβλεπα σκηνές από αυτή την τραγωδία. Κι όταν ξυπνούσα έβλεπα όλους εσάς. Η αγόρευση είναι αγόρευση και θα καταθέσω την πρόταση τις επόμενες ημέρες. Είναι πρακτική των τελευταίων ετών αυτό. Δεν μπορώ να γράψω πρόταση μέχρι τη Δευτέρα. Επιτρέψτε μου να επιβιώσω από αυτή τη δίκη».

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης, η εισαγγελέας έλαβε επιδοκιμασία από το ακροατήριο, το οποίο ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Ειδικότερα, όταν αναφέρθηκε στην οργανωμένη απομάκρυνση, υπογράμμισε: «Οργανωμένη απομάκρυνση όταν δεν υπάρχει ασφάλεια δε γίνεται. Σου λέει μείνε σπίτι σου όταν η φωτιά είναι απέξω. Όμως όταν η φωτιά έρχεται από 3,4,5 χιλιόμετρα μακριά εκεί οφείλει να γίνει απομάκρυνση».

Αργότερα, αναφέρθηκε στις εντολές για τα εναέρια μέσα και την υποχρέωση εκτέλεσης εντολών, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ακροατηρίου. Η συζήτηση συνεχίστηκε με ένταση, με την εισαγγελέα να επισημαίνει: «Θεωρείτε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι προέβλεψαν αυτήν πανωλεθρία και την αποδέχθηκαν;»

Το ακροατήριο αντέτεινε: «Ναι, ναι… Ο ανακριτής άλλα έβλεπε, γιατί δεν βλέπετε τα ίδια;»

Η εισαγγελέας απάντησε: «Στη βαριά αμέλεια έχει η δικαιοσύνη τον τρόπο να επιβάλει ποινές που να είναι αντίστοιχες με εκείνες του δόλου. Δεν μπορείς να αλλάξεις την κατηγορία γιατί θα καταστρέψεις την κατηγορία, θα ακυρωθεί στα ανώτερα δικαστήρια και υπάρχει και το όριο της παραγραφής.»

Η συζήτηση συνεχίστηκε με έντονες αντιπαραθέσεις, και η εισαγγελέας κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να είμαι η εισαγγελέας της έδρας στο Μάτι. Μπορεί να γίνει δεκτό ότι κάποιοι προέβλεψαν την τραγωδία και την αποδέχθηκαν;»

Το ακροατήριο αντέτεινε: «Ναι, ναι, ναι. Είχαν νεκρούς και τους απέκρυπταν, και δεν ξέρετε την απόσταση από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι το Λιμάνι της Ραφήνας και λες τέτοια πράγματα.»

Η εισαγγελέας τόνισε τη σημασία του ρόλου της πυροσβεστικής και της προστασίας όλου του πληθυσμού, επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχουν πρώτης και δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Η ιεράρχηση από το νόμο βάζει στο νούμερο ένα την προστασία της ανθρώπινης ζωής». Πρόσθεσε, αναφερόμενη στον επίγειο συντονιστή: «Τον πρώτο λόγο τον έχει ο επίγειος συντονιστής. Αυτός πρέπει να έχει την πλήρη εικόνα της κατάστασης, να δώσει στίγμα στα συντονιστικά όργανα, να δώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα το τι διακυβεύεται. Ο επίγειος επικεφαλής είναι αυτός που φτάνει στη φωτιά. Έλα όμως που η φωτιά δεν κάθεται σε μια μεριά και μπαίνουν κι άλλοι αξιωματικοί. Αν ανάμεσα σε αυτούς μπει ανώτερος ιεραρχικά αυτός θεωρείται επικεφαλής. Αυτός μέσω του ΕΣΚΕ μπορεί να ζητήσει ενίσχυση δυνάμεων».

TAGS:#Μάτι
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα