Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με αγωνία τα γεγονότα στην ινδική πλευρά του Κασμίρ, όπου ένοπλοι επιτέθηκαν σε τουρίστες, σκοτώνοντας δεκάδες και τραυματίζοντας σοβαρά πολλούς ακόμη, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με επίσημη επιβεβαίωση της αστυνομίας, η επίθεση που σημειώθηκε χθες στο Μπαισαράν — πέντε χιλιόμετρα από το Παχαλγκάμ, δημοφιλή προορισμό στο Τζαμού & Κασμίρ — αποδίδεται σε φερόμενους αυτονομιστές αντάρτες. Ο απολογισμός ανέρχεται σε 26 νεκρούς και 17 τραυματίες, καθιστώντας την την πλέον πολύνεκρη επίθεση του είδους στην Ινδία τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Οι μαρτυρίες των επιζώντων είναι συγκλονιστικές. Όπως ανέφερε μια γυναίκα στην Indian Express, μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο οι δράστες στόχευαν ξεκάθαρα τους άνδρες, με τον σύζυγό της να χάνει τη ζωή του από πυροβολισμό στο κεφάλι.

“Οι μαχητές, δεν μπορώ να πω πόσοι ήταν, βγήκαν από το δάσος κοντά σε ένα ανοιχτό μικρό λιβάδι και άρχισαν να πυροβολούν”, δήλωσε μια γυναίκα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. “Προφανώς λυπήθηκαν τις γυναίκες και συνέχισαν να πυροβολούν τους άνδρες, άλλοτε [με] μία μόνο βολή και άλλοτε με πολλές σφαίρες. Ήταν σαν καταιγίδα“, δήλωσε στο πρακτορείο.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας έκανε λόγο για απόλυτο χάος, περιγράφοντας πανικό, ουρλιαχτά και ανθρώπους που έτρεχαν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση με το ξέσπασμα των πυροβολισμών.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Όπως μετέδωσε το BBC, νωρίτερα ο Ινδικός Στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε απόπειρα εισβολής ενόπλων στην περιφέρεια Μπαραμούλα, 140 χιλιόμετρα από το Παχαλγκάμ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δύο από τους δράστες σκοτώθηκαν.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με τις αρχές, εκτυλίχθηκε κοντά στη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα που χωρίζουν τις αντιμαχόμενες περιοχές του Κασμίρ. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, το Σώμα Chinar του στρατού έκανε λόγο για “σφοδρή ανταλλαγή πυρών” στο πλαίσιο ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης. Όπως σημειώνει ο στρατός, κατασχέθηκε σημαντική ποσότητα όπλων και στρατιωτικού υλικού.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή, σχολεία, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Κασμίρ παραμένουν κλειστά, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει καθώς πολλοί οδηγοί απείχαν από την εργασία τους.

Παράλληλα, οι έρευνες για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών της Ινδίας (NIA) έχει ήδη αποστείλει κλιμάκιο στη Σριναγκάρ, ενώ αναμένονται ενισχύσεις για την υποστήριξη των ερευνών.

Η πολύνεκρη επίθεση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Παγκόσμιοι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα το γεγονός και εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την αιματοχυσία αθώων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως “οι επιθέσεις κατά αμάχων είναι απαράδεκτες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε γνωστό ότι είχε επικοινωνία με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ινδία.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε “βαθιά θλιμμένη” για το γεγονός και σημείωσε: “Η Ιταλία εκφράζει την εγγύτητά της στις οικογένειες που επλήγησαν, στους τραυματίες, στην κυβέρνηση και σε όλο τον ινδικό λαό”.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την επίθεση “απολύτως καταστροφική” και “φρικτή”, στέλνοντας τη σκέψη του στους πληγέντες και τον λαό της Ινδίας.

.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα