10χρονη εκδιώχθηκε σχολεία

Ένα ανησυχητικό περιστατικό εμφανίστηκε στη Χαλκιδική ως απόηχος των φετινών καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων στα σχολεία. Ήδη πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς είχαν σημειωθεί εντάσεις με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα να διεκδικούν την κατάργηση των συγχωνεύσεων. Και ενώ κάποιοι τα κατάφεραν, όπως μας έδειξε το παράδειγμα των λυκείων στη Θεσσαλονίκη, άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεύθυνση Εκπαίδευσης αποφάσισε να διώξει τη 10χρονη από το σχολείο στα Σήμαντρα Χαλκιδικής ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα στην Ε’ τάξη του Δημοτικού. Η απόφαση αυτή, όμως, σημαίνει πως το κορίτσι πρέπει να πηγαίνει σχολείο στην Πορταριά, ένα χωριό που απέχει 7,3 χιλιόμετρα από τα Σήμαντρα, και επομένως χρειάζεται μεταφορικό μέσο.

Σύμφωνα με τον πατέρα του κοριτσιού, η εντολή τούς ανακοινώθηκε τη 2η μέρα μετά τον αγιασμό. Διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση και το σχολείο κάλεσε την αστυνομία για να επιβληθεί της κατάστασης. Όπως περιγράφει ο πατέρας, «Το παιδί τρόμαξε και άρχισε να κλαίει. Για να μην κλαίει το παιδί και για να απομακρυνθεί η αστυνομία, ώστε να μην φοβηθούν και τα παιδιά, πήραμε το παιδί και φύγαμε. Αναγκάστηκα να πάρω το παιδί μου στη δουλειά εκείνη την ημέρα, γιατί η σύζυγος μου είχε πάει στα Μουδανιά να ολοκληρώσει την εγγραφή του άλλου μας παιδιού στην Α’ Λυκείου στο σχολείο των Μουδανιών».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, φαίνεται πως η μεταφορά του παιδιού στο σχολείο της Πορταριάς δεν είναι μια ρεαλιστική λύση: «τώρα αναγκάζομαι να φεύγω από τη δουλειά για να πηγαίνω κάθε πρωί το παιδί μου στο σχολείο της Πορταριάς 8 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Ούτε μπορώ να στέλνω το παιδί μου με το λεωφορείο. Ποιος γονέας θα άφηνε 10 χρονών παιδί να πάει με το λεωφορείο μόνο του, χωρίς συνοδό; Ζητάω το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο του χωριού που μένουμε ή να εξασφαλιστεί η μεταφορά του με ευθύνη του κράτους. Και ευχαριστώ όσους με στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η 10χρονη μαθήτρια πηγαίνει αυτήν την στιγμή στην Πορταριά με την μετακίνηση που γίνεται για τους μαθητές του ΕΠΑΛ, στο οποίο πηγαίνει και ο αδελφός της. Δήλωσε, όμως, πως έχει δρομολογηθεί να αναζητηθεί και άλλος δάσκαλος για να πηγαίνει στο σχολείο, ώστε να σπάσει το τμήμα και να επιστρέψει η μαθήτρια. Παράλληλα, δρομολογήθηκε και προκήρυξη για τη μεταφορά στην Πορταριά με ταξί μέχρι να διευθετηθεί το θέμα.

Έως τη στιγμή που γράφεται το άρθρο δεν έχει υπάρξει κάποια οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Όπως και να έχει, το περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα της απόφασης των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των σχολικών τμημάτων. Η 10χρονη μαθήτρια έχει φοιτήσει στα Σήμαντρα από την Πρώτη έως την Τετάρτη δημοτικού και καλείται να αλλάξει σχολικό περιβάλλον μόνη της, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, και ενώ οι συμμαθητές της ξεκίνησαν κανονικά τη σχολική χρονιά.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είχε δηλώσει έπειτα από τις πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση ότι δεν ελήφθη για οικονομικούς, αλλά για εκπαιδευτικούς λόγους: «Δεν γίνεται να έχουμε τους περισσότερους εκπαιδευτικούς στην ΕΕ και ταυτόχρονα τα περισσότερα κενά. Κάτι κάνουμε λάθος. Έχουμε 71.000 τμήματα και το πρόβλημα αφορά μόνο περίπου 900 τμήματα. Πρέπει να σεβόμαστε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων τα οποία δαπανώνται στην παιδεία. Οι λόγοι των συγχωνεύσεων είναι εκπαιδευτικοί και όχι οικονομικοί. Και στις περισσότερες περιπτώσεις καταργήσεων τμημάτων και μεταγραφών σε άλλο σχολείο, οι αποστάσεις από την παλιά σχολική μονάδα στη νέα είναι περίπου 200 μέτρα.» 

Κι όμως το αποκαλυπτικό έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής που έφερε στο φως της δημοσιότητας το 902.gr υποδεικνύει πως στην πραγματικότητα η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία εμφανίστηκε βιαστικά εν μέσω καλοκαιριού, ίσως τελικά να μην έγινε για εκπαιδευτικούς λόγους.

Το παραπάνω έγγραφο, το οποίο έστειλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής προς όλους τους Διευθυντές/ντριες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ζητά να γνωστοποιηθεί «πόσο προσωπικό εξοικονομήθηκε (άτομα και ώρες) από την συγχώνευση των τμημάτων» στα σχολεία αρμοδιότητάς τους. Επομένως, η εξοικονόμηση πόρων δεν μπορεί να αποκλειστεί ως αιτία συγχώνευσης και κατάργησης σχολικών τμημάτων. Ίσως, όμως, με τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν, θα καταφέρουμε να έχουμε σε όλα τα σχολεία της χώρας lockers για να κλειδώνουν οι μαθητές τα κινητά τους τηλέφωνα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα