«Μέχρι τώρα, τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί και παρακολουθούνται συνεχώς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Παρασκευή (14/02) ότι ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο προστατευτικό κέλυφος του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το Τσερνόμπιλ ήταν το σημείο της μεγαλύτερης μη στρατιωτικής πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, όταν το 1986 ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες του εξερράγη. Ο αντιδραστήρας αυτός καλύπτεται σήμερα από ένα προστατευτικό κέλυφος, γνωστό και ως σαρκοφάγος, για τον περιορισμό της ακτινοβολίας.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το ρωσικό drone έπληξε την προστατευτική δομή της κατεστραμμένης μονάδας ισχύος, προκαλώντας πυρκαγιά που έχει πλέον κατασβεστεί. «Μέχρι τώρα, τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί και παρακολουθούνται συνεχώς», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η αρχική εκτίμηση έδειξε σημαντικές ζημιές.
Last night, a Russian attack drone with a high-explosive warhead struck the shelter protecting the world from radiation at the destroyed 4th power unit of the Chornobyl Nuclear Power Plant.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 14, 2025
This shelter was built by Ukraine together with other countries of Europe and the world,… pic.twitter.com/mLTGeDYgPT
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε: «Η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτίθεται σε τέτοιες τοποθεσίες, καταλαμβάνει πυρηνικούς σταθμούς και διεξάγει πόλεμο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες είναι η σημερινή Ρωσία».
Το περιστατικό κυριαρχεί στα ουκρανικά δελτία ειδήσεων, ξεπερνώντας ακόμη και τις αμερικανικές πιέσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Από την πλευρά τους, οι ρωσικές αρχές κατηγορούν την Ουκρανία για επίθεση με βλήματα πυροβολικού σε θερμοηλεκτρικό σταθμό που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στη νότια Ουκρανία, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Σύμφωνα με φιλορωσικούς τοπικούς αξιωματούχους, η επίθεση στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην πόλη Ενερχοντάρ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αφήνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά, ωστόσο τα επίπεδα ραδιενέργειας εντός και εκτός του Τσερνόμπιλ παραμένουν σταθερά. Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα.