Ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκαταλεγόταν επίσης στους πρώτους ηγέτες που επισκέφθηκαν το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, παίρνοντας σαφή θέση στο ζήτημα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει σήμερα στο Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών, μετά τη λήξη της εκεχειρίας στα μέσα Μαρτίου. Οι συγκρούσεις αυτές έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 900 Παλαιστίνιους.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζει τη στενή στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς και τη διάθεση των δύο κυβερνήσεων να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αμυντική συνεργασία, στον συντονισμό για ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος και στην υλοποίηση του IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor), που αναβαθμίζει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν τόσο στη διμερή συνεργασία όσο και στις εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Ο άξονας Ελλάδας-Ισραήλ θεωρείται ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ θα συζητηθεί και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Το θέμα αυτό είχε αναδειχθεί πρόσφατα στην Αθήνα κατά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, όπου εκφράστηκε η πρόθεση ενεργοποίησης του σχήματος 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογό του για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου, ενώ μέρος αυτής παρακολούθησε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας.
Κατά τις συναντήσεις του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της διατήρησης της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, να ζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων και να επισημάνει την ανάγκη τερματισμού των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Επιπλέον, αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξη της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Γάζα και στην έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση των δύο κρατών, με πλήρεις εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας και συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε κυβερνητικές διαρροές σχετικά με το γιατί δεν προβλέπονται συναντήσεις με την Παλαιστινιακή πλευρά, αναφέρεται πως «δεν κατέστη εφικτή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων».