Συγκεκριμένα, το 74% των εργαζομένων αναφέρει πως επιστρέφει από τη δουλειά του πάντα ή συχνά νιώθοντας σωματική εξάντληση, ενώ το 61% θεωρεί ότι η εργασία του έχει επηρεάσει τη σωματική του υγεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και των διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης όσον αφορά την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και το γενικότερο πρόβλημα με την ποιότητα της εργασίας στη χώρα.

«Γενικό το πρόβλημα ποιότητας της εργασίας στην Ελλάδα», σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την ανάγκη χάραξης πολιτικών για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. «Η έρευνά μας παρέχει δεδομένα που αποτυπώνουν το γενικό πρόβλημα της ποιότητας της εργασίας στην Ελλάδα, αφού είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των εργαζομένων που νιώθει ότι το φυσικό περιβάλλον της εργασίας του επηρεάζει αρνητικά την υγεία του».

Ειδικότερα, στην έρευνα καταγράφεται ότι:

  • Το 47% των εργαζομένων αντιμετωπίζει έντονη σωματική καταπόνηση λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων, ορθοστασίας, ανύψωσης βαριών αντικειμένων και παραμονής σε ακραίες θερμοκρασίες.
  • Το 74% αναφέρει ότι συχνά ή πάντα επιστρέφει από τη δουλειά νιώθοντας εξάντληση, ενώ το 61% δηλώνει ότι η εργασία του έχει επηρεάσει τη σωματική του υγεία.
  • Η σωματική καταπόνηση είναι υψηλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με το 48% των ατόμων ηλικίας 17-34 και 35-54 ετών να το επιβεβαιώνουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την ηλικιακή ομάδα 55+ ανέρχεται στο 44%.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών στην Ελλάδα, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα φανερώνουν τη διαιώνιση των ανισοτήτων ανάμεσα στα φύλα και στα διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης, ενώ τα δεδομένα που αφορούν τους κλάδους εργασίας και το μέγεθος των επιχειρήσεων καταδεικνύουν τη σημαντική αρνητική επίδραση του εργασιακού περιβάλλοντος στην υγεία των εργαζομένων. Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη για αναδιάρθρωση τόσο σε παραγωγικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα