Έρευνα του ΕΜΠ αποκαλύπτει πως το 27% των πρατηρίων καυσίμων στην Ελλάδα παρανομεί, παραδίδοντας μικρότερες ποσότητες από τις πληρωμένες, στερώντας χρήματα από καταναλωτές και νόμιμους πρατηριούχους.
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 27% των πρατηρίων καυσίμων στην Ελλάδα είναι παραβατικά, με το φαινόμενο να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας οικονομικές απώλειες τόσο στους καταναλωτές όσο και στους νόμιμους ιδιοκτήτες πρατηρίων.
Το πρόβλημα της παραβατικότητας επικεντρώνεται στις «πειραγμένες» αντλίες, οι οποίες παραδίδουν λιγότερα καύσιμα από αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές. Παρόλο που οι παρανομούντες εντοπίζονται, η αδυναμία εφαρμογής των νόμων και οι ανεπαρκείς έλεγχοι επιτρέπουν την απρόσκοπτη συνέχιση της παραβατικότητας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», τα παραβατικά πρατήρια αυξάνουν τα κέρδη τους, καθώς οι καταναλωτές ελκύονται από τις χαμηλότερες τιμές, ενώ τα νόμιμα πρατήρια χάνουν μερίδιο αγοράς. Μάλιστα, οι καταναλωτές συχνά αντιλαμβάνονται την απάτη, όμως παραμένουν απροστάτευτοι.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των παραβατικών πρατηρίων αυξήθηκε από 4% το 2011 σε 27% το 2023, ενώ οι ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων από 2%-7% το 2011 έφτασαν στο 24% το 2023.
Η έρευνα του ΕΜΠ διαπιστώνει «άμεση σύνδεσης της τιμής πώλησης του καυσίμου με τις ελλειμματικές παραδόσεις, συγκρίνοντας τις ενδεικτικές τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ενός παραβατικού πρατηρίου με απόκλιση ελλειμματικής παράδοσης 10% και ενός νόμιμου πρατηρίου στην ίδια περιοχή.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι, παρότι η αναγραφόμενη τιμή στο παραβατικό πρατήριο είναι 8 λεπτά χαμηλότερη ανά λίτρο σε σχέση με το νόμιμο, η πραγματική τιμή για τον καταναλωτή είναι τελικά υψηλότερη κατά 10-12 λεπτά ανά λίτρο. Επιπλέον, η αύξηση του λειτουργικού κόστους (εργασιακά, ενέργεια κ.λπ.) διευρύνει τη διαφορά τιμής πώλησης, οδηγώντας σε μείωση του όγκου πωλήσεων των νόμιμων πρατηρίων.
Οι ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων αυξήθηκαν κατά 30% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ τα μέτρα κλεισίματος παραβατικών πρατηρίων παραμένουν ανεκτέλεστα. Από τον Ιούνιο, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε 18 πρατήρια για νοθεία (διαλύτες, χημικά), με ποσοστά νοθείας 85%-95%. Παρόλα αυτά, όλα τα πρατήρια λειτουργούν κανονικά, καθώς έλαβαν αναστολή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο μετά από προσωρινές διαταγές.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η εκδίκαση αιτήσεων αναστολής είναι κρίσιμη, καθώς η αποδοχή τους ουσιαστικά οδηγεί σε ατιμωρησία. Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι μπορεί να κλείσουν πρατήρια λόγω μη έγκαιρης ανανέωσης πιστοποιητικών λειτουργίας, ενώ παράλληλα να συνεχίσουν να λειτουργούν πρατήρια που επανειλημμένα νοθεύουν καύσιμα.