Σημαντική άνοδο της τάξης του 39% καταγράφουν οι αναφορές για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η πλειονότητα των αναφορών (88%) αφορά περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας, καθώς και ηθικής ή ψυχολογικής παρενόχλησης, ενώ το 12% σχετίζεται με σεξουαλική παρενόχληση. Παρόλο που τέτοιες υποθέσεις συχνά δεν καταγγέλλονται λόγω της δυσκολίας απόδειξής τους, το 2024 σημειώθηκε υπερτριπλασιασμός, με τις σχετικές καταγγελίες να αυξάνονται από 12 το 2023 σε 38.

Η Γεωργία Βαζάκη, προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας, τόνισε: «Πρωταρχικό μέλημα είναι να καταστεί σαφές, στο σύνολο του κόσμου της εργασίας, ότι η ορατότητα ως προς τις ανεπίτρεπτες βίαιες και παρενοχλητικές συμπεριφορές αυξάνεται σταθερά, με την αξιοποίηση του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου, αλλά και μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης από όλους τους συναρμόδιους φορείς, προς τους οποίους και απαιτείται να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης είναι γυναίκες (34 στις 38 καταγγελίες), ενώ τρεις άνδρες και ένα διεμφυλικό άτομο υπέβαλαν επίσης καταγγελίες. Σε όλες τις υποθέσεις, ο φερόμενος ως δράστης ήταν άνδρας. Οι άνδρες θύματα συνήθως δεν καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά λόγω κοινωνικών στερεοτύπων, φόβου αντιποίνων και έλλειψης υποστήριξης.

Όσον αφορά τις καταγγελίες συνολικά, ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου είχε το μεγαλύτερο ποσοστό (28%), ακολουθούμενος από τους κλάδους ξενοδοχείων και εστίασης (26%). Άλλες καταγγελίες προήλθαν από τομείς όπως η υγεία, η βιομηχανία τροφίμων, οι υπηρεσίες φύλαξης και ο καθαρισμός.

Το 66% των θυμάτων βίας και παρενόχλησης ήταν γυναίκες και το 34% άνδρες, ενώ το 70% των καταγγελλομένων δραστών ήταν άνδρες. Η ανισορροπία αυτή υποδηλώνει τη συνέχιση παραδοσιακών αντιλήψεων περί ανδρικής υπεροχής σε ορισμένους εργασιακούς χώρους.

Από τις 318 καταγγελίες του 2024:

  • 99 επιλύθηκαν με μέτρα συμμόρφωσης.
  • 21 ματαιώθηκαν για διάφορους λόγους, όπως η μη παράσταση των καταγγελλόντων.
  • 124 οδηγήθηκαν σε σύσταση προσφυγής στα δικαστήρια λόγω αντικρουόμενων ισχυρισμών και ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.
  • Σε 31 περιπτώσεις επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 57.600 ευρώ.
  • 43 υποθέσεις βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα