Δεκάδες αεροπορικοί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια επίθεση πρωτοφανούς έντασης μετά την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς στις 19 Ιανουαρίου. Οι επιθέσεις, που έλαβαν χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (18/03), προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 330 ανθρώπων σε διάφορες περιοχές της Γάζας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, το οποίο θεωρείται αξιόπιστη πηγή από τον ΟΗΕ.

«Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε πάνω από 330 νεκρούς, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, και εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Μοχάμεντ Ζακούτ.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «τορπίλισε» τη συμφωνία εκεχειρίας και τερμάτισε «μονομερώς» την ανακωχή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χρησιμοποιεί την αναζωπύρωση του πολέμου στη Γάζα ως πολιτικό «σωσίβιο».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αντέδρασε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, Ισραέλ Κατς, να διατάσσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε «σθεναρή δράση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της «επανειλημμένης άρνησης της Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους μας» και της «απόρριψης όλων των προτάσεων που έλαβε από τον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, και τους μεσολαβητές».

Ο Ιζάτ αλ-Ρίσεκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αιχμαλώτων του στη Γάζα. «Η απόφαση του Νετανιάχου να επιστρέψει στον πόλεμο είναι απόφαση να θυσιαστούν οι φυλακισμένοι της κατοχής και θανατική ποινή εναντίον τους», δήλωσε στο CNN. «Ο εχθρός δεν θα επιτύχει μέσω του πολέμου και της καταστροφής ό,τι απέτυχε να επιτύχει μέσω των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Με τη συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας, ο ισραηλινός στρατός «διεξάγει εκτεταμένα πλήγματα εναντίον τρομοκρατικών στόχων που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς». Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, οι επιθέσεις στοχεύουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Χαμάς και η επιχείρηση για την εξάλειψή της θα διαρκέσει «για όσο χρειαστεί».

Τα «προληπτικά» πλήγματα είχαν ως στόχο «στρατιωτικούς διοικητές μεσαίων βαθμών, μέλη της ηγεσίας της Χαμάς, καθώς και τρομοκρατικές υποδομές». Εκτός από αεροπορικές επιδρομές, προγραμματίζονται και χερσαίες επιχειρήσεις για να αποτραπεί η ανασύνταξη και ο επανεξοπλισμός της Χαμάς.

Η Χαμάς απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση συνεδρίαση με στόχο να υποχρεώσει το Ισραήλ να «σταματήσει την επίθεση» και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα.

Την Κυριακή, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απέστειλε διαπραγματευτές στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα των ομήρων. Από την πλευρά της, η Χαμάς ζητούσε την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας, που περιλάμβανε τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, το άνοιγμα των συνοριακών διελεύσεων και την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων.

Από την αρχή της σύγκρουσης, τουλάχιστον 48.572 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα