Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε χώρες της Μέσης Ανατολής, προγραμματισμένη για τις 13 έως 16 Μαΐου.
Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 100.000 έχουν τραυματιστεί, καθώς ο θάνατος κυριαρχεί παντού, με πολλούς να παραμένουν αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια και τα παλαιστίνια παιδιά να βρίσκονται σε κίνδυνο λιμού στη σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη Γάζα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση του Νετανιάχου φαίνεται αποφασισμένη να εντείνει την πολιτική της, καθώς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ ενέκρινε ομόφωνα «την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα».
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε χώρες της Μέσης Ανατολής, προγραμματισμένη για τις 13 έως 16 Μαΐου.
Μέχρι τότε, όπως αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel, θα καταβληθούν προσπάθειες για τη σύναψη νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.
Τα ισραηλινά μέσα αναφέρουν επίσης ότι εγκρίθηκε πρόταση για την επανεκκίνηση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με τρόπο που να αποκλείει τον έλεγχο της από τη Χαμάς. Μία από τις ιδέες που εξετάζονται είναι ο έλεγχος της διανομής από αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.
Για περισσότερο από δύο μήνες, το Ισραήλ έχει εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, επιτείνοντας έτσι την κρίση, και χρησιμοποιώντας την πείνα ως μέσο πίεσης.
Στελέχη του ΟΗΕ συνεχίζουν να προειδοποιούν για τον άμεσο κίνδυνο λιμού και για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να φροντίσουν τους τραυματίες και τους ασθενείς. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως το διεθνές Δίκαιο απαγορεύει κάθε μορφή συλλογικής τιμωρίας και επιβάλλει στις δυνάμεις κατοχής να διασφαλίζουν την ευημερία των αμάχων.