Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σχέδια για επιβολή αυστηρότερων ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν σε μια ζώνη που συνήθως θεωρείται ελεύθερης κυκλοφορίας – την ευρωπαϊκή ζώνη Σένγκεν – στις 16 Σεπτεμβρίου. Σε πρώτη φάση θα διαρκέσουν για έξι μήνες.
Η κυβέρνηση έχει επίσης δημιουργήσει ένα σχέδιο που επιτρέπει στις αρχές να απορρίπτουν περισσότερους μετανάστες απευθείας στα γερμανικά σύνορα, είπε η Φέιζερ, χωρίς να προσθέσει λεπτομέρειες για την αμφιλεγόμενη κίνηση.
Οι παραπάνω περιορισμοί αποτελούν μέρος μιας σειράς μέτρων που έχει λάβει η Γερμανία για να σκληρύνει τη στάση της για την παράτυπη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια μετά την αύξηση των αφίξεων, ιδιαίτερα των ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή.
🇩🇪 #Germany on Monday announced that it will be putting in place temporary #border controls on all of its land borders.
— FRANCE 24 English (@France24_en) September 10, 2024
Beginning September 16, the controls are expected to last for six months initially.
FRANCE 24's Nick Holdsworth has more ⤵️ pic.twitter.com/5kayW2hEjz
Η κυβέρνηση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς επιδιώκει να πάρει πίσω την πρωτοβουλία από την αντιπολίτευση της ακροδεξιάς και των συντηρητικών. Η υποστήριξη στην αντιπολίτευση έχει αυξηθεί, καθώς εκμεταλλεύεται τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τις τεταμένες δημόσιες υπηρεσίες, την απορρόφηση των μεταναστών και την ασφάλεια.
«Ενισχύουμε την εσωτερική ασφάλεια και συνεχίζουμε τη σκληρή μας γραμμή ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση», είπε η Φέιζερ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις γειτονικές χώρες για τους επιδιωκόμενους ελέγχους.
Οι πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις με μαχαίρι στις οποίες οι ύποπτοι ήταν αιτούντες ασύλου έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη μετανάστευση. Το AfD νωρίτερα αυτό το μήνα έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που κέρδισε πολιτειακές εκλογές στη Θουριγγία, μετά από έντονη εκστρατεία για το ζήτημα της μετανάστευσης.
Μια πρόκληση για τη συνοχή της Ευρώπης
Το Βερολίνο πέρυσι ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορά του με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία. Τα σύνορα αυτά, καθώς και οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία της επέτρεψαν να επιστρέψει 30.000 μετανάστες από τον Οκτώβριο του 2023.
Οι έλεγχοι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την ευρωπαϊκή ενότητα εάν οδηγήσουν τις γερμανικές αρχές στο να ζητήσουν από άλλες χώρες να πάρουν πίσω σημαντικό αριθμό αιτούντων ασύλου και μεταναστών. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι χώρες του χώρου Σένγκεν, που περιλαμβάνει όλη την Κύπρο και την Ιρλανδία, επιτρέπεται να εισάγουν συνοριακούς ελέγχους μόνο ως έσχατη λύση για την αποτροπή απειλών για την εσωτερική ασφάλεια ή τη δημόσια πολιτική.
Η Γερμανία μοιράζεται τα χερσαία σύνορά της μήκους άνω των 3.700 χιλιομέτρων (2.300 μίλια) με τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε στην εφημερίδα Bild τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί κανέναν μετανάστη που θα απωθήσει η Γερμανία στα σύνορα: «Δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς εκεί», είπε.
Τα μέτρα μπορεί να μην οδηγήσουν αμέσως στην εκτροπή πολλών περισσότερων μεταναστών στα σύνορα, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες επιστροφές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, δήλωσε η Σούζαν Φράτζκε στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία μειώθηκε ήδη κατά 21,7% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία.