Imane Khelif

Μήπως η βιολογία του γυμνασίου δεν καλύπτει τα πάντα;

Το τελευταίο 24ωρο έχει σημειωθεί σάλος στα social media με τις συμμετοχές δύο αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Και καθώς διασχίζουμε τα αντίστοιχα hashtag, τα ερωτήματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι πολλά.

Η ταχύτητα με την οποία διαδόθηκε το νέο πως “ένας βιολογικός άνδρας κέρδισε μια γυναίκα στο άθλημα της πυγμαχίας” ήταν αξιοθαύμαστη. Δυστυχώς, όμως, για όσους έσπευσαν να τη σχολιάσουν στο Twitter, ήταν ψευδής.

Η Imane Khelif, αθλήτρια πυγμαχίας από την Αλγερία, επρόκειτο να αγωνιστεί ενάντια στην Ιταλίδα Angela Carini στο χθεσινό ματς. Οι θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων παρατηρούσαν καθώς μετά από κάποια χτυπήματα η Carini επέστρεψε στη γωνία της και σήκωσε το χέρι της. Έπεσε στα γόνατα κλαίγοντας και αρνήθηκε να σφίξει το χέρι της Khelif, και η Αλγερινή κηρύχθηκε νικήτρια.

Η Carini είπε ότι παραιτήθηκε αφού χτυπήθηκε πιο δυνατά από ποτέ, και φοβόταν ότι η μύτη της είχε σπάσει. «Πήγα στο ρινγκ για να τιμήσω τον πατέρα μου. Πολλές φορές μου είπαν ότι είμαι πολεμίστρια αλλά προτίμησα να σταματήσω για την υγεία μου. Δεν έχω νιώσει ποτέ μια γροθιά σαν αυτή». δήλωσε η Carini αφού άντεξε μόλις 46 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, τα λίγα αυτά δευτερόλεπτα και τα δάκρυα της αθλήτριας ήταν αρκετά ώστε να δημιουργηθεί μια τεράστια διαδικτυακή διαμάχη, κατά την οποία οι δικαστές του X αποφάνθηκαν πως η Khelif ήταν στην πραγματικότητα άντρας. Κατ’ επέκταση, η Carini, μια επαγγελματίας πυγμάχος, ήταν μια ανυπεράσπιστη γυναίκα. Έτσι δημιουργήθηκε το hashtag #IstandWithAngelaCarini, στο οποίο είδαμε πολλούς χρήστες που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον γυναικείο αθλητισμό.

Το ερώτημα πόσοι από τους χρήστες που συμμετέχουν στο παραπάνω hashtag ενδιαφέρονται πράγματι για τον γυναικείο αθλητισμό θα παραμείνει αναπάντητο. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως άλλες αμφιλεγόμενες αποφάσεις της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως τη συμμετοχή ενός καταδικασμένου βιαστή παιδιού στο άθλημα του beach volley, δεν σχολιάστηκε με την ίδια θερμότητα. Αξίζει επίσης να σχολιάσουμε, πως η συμμετοχή της Khelif στον χώρο της πυγμαχίας δεν αποτελούσε πρόβλημα όταν έχανε τους αγώνες.

Είναι αλήθεια πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης, και έχουμε δει πολλές φορές αθλητές και αθλήτριες να ξεσπούν και να εκφράζουν έντονα συναισθήματα για τις νίκες και τις ήττες τους. Η περίπτωση αυτή όμως έλαβε απευθείας μια έντονα έμφυλη διάσταση. Η Carini δεν ήταν μια αθλήτρια που έχασε έναν αγώνα, ήταν μια γυναίκα που “κακοποιήθηκε” από έναν άντρα.

Γρήγορα βγήκε στην επιφάνεια το γεγονός πως η Khelif, όπως και η δυο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν Lin Yu-ting, είχαν αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2023 που διοργάνωσε η International Boxing Association (IBA) στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Ο πρόεδρος της IBA, ο Ρώσος Umar Kremlev ανάρτησε στο κανάλι του στο Telegram ότι οι εξετάσεις DNA είχαν “αποδείξει” ότι η Imane Khelif όσο και η Lin Yu-Ting της Ταϊβάν “είχαν χρωμοσώματα XY και έτσι αποκλείστηκαν από τα αθλητικά γεγονότα”. Δεν αναφέρθηκε τι είδους εξετάσεις συντελέστηκαν, ενώ ο αποκλεισμός συντελέστηκε πριν τον τελικό, ενώ η Khelif είχε συμμετάσχει κανονικά στο υπόλοιπο τουρνουά, όπως και σε άλλα παρόμοια τουρνουά στο παρελθόν.

Η Khelif τότε είχε διαμαρτυρηθεί για την απόφαση, καθώς αποκλείστηκε πριν από αγώνα της για χρυσό μετάλλιο: “Συμμετείχα σε πολλά τουρνουά και δεν υπήρχε πρόβλημα, αλλά όταν αυξήθηκαν οι πιθανότητές μου να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο, ήρθαν και με απέτρεψαν”. H Lin Yu-Ting συμμετείχε επίσης σε προηγούμενες διοργανώσεις IBA, κερδίζοντας χρυσό στα τουρνουά του 2018 και του 2019. 

Αφού όμως είχαν XY χρωμοσώματα είναι άντρες, σωστά; Επομένως, δεν έχουν δίκιο όσοι φωνάζουν την Khelif “βιολογικό άντρα”;

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ως πληροφορία, υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με την πιθανότητα οι δύο αθλήτριες να ανήκουν στην κατηγορία ατόμων που χαρακτηρίζονται ως Intersex. Τι είναι πάλι αυτό;

Intersex χαρακτηρίζονται τα άτομα που κατά τη γέννησή τους έχουν χαρακτηριστικά φύλου που δεν εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των «αρσενικών» και «θηλυκών» σωμάτων. Για παράδειγμα, ένα intersex παιδί μπορεί να γεννηθεί με ΧΧΥ χρωμόσωμα αντί ΧΧ (θηλυκό) ή ΧΥ (αρσενικό). Όπως έχει διαπιστώσει πρόσφατη έρευνα, έως το 2019, 131 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν γεννηθεί με intersex ποικιλομορφίες.

Βέβαια, στο twitter το αφήγημα περί “βιολογικού άντρα” βασίζεται στην υπόθεση πως η Khelif δεν είναι intersex, αλλά trans γυναίκα. Trans είναι τα άτομα που έχουν γεννηθεί με τυπικά αναπαραγωγικά και ορμονικά συστήματα, αισθάνονται όμως πως το βιολογικό τους φύλο δεν εμπίπτει με το κοινωνικό. Η συμμετοχή των trans γυναικών σε αθλητικές διοργανώσεις είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς εγείρονται ερωτήματα περί “δικαιοσύνης” για τις cis γυναίκες. (σ.σ. εκείνες που γεννήθηκαν με γυναικεία βιολογικά χαρακτηριστικά και αισθάνονται γυναίκες).

Φυσικά, αυτό είναι ένα ζήτημα που οι μεγάλες αθλητικές οργανώσεις έχουν λάβει υπόψη τους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Τόσο η Khelif όσο και η Lin έγιναν δεκτές στους Αγώνες του Παρισιού 2024, όπως συνέβη πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο, επειδή τα επίπεδα των ορμονών τους πληρούσαν τις παραμέτρους που είχε θέσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Επιπλέον, προκρίθηκαν στους αγώνες του Παρισιού μέσω των προκριματικών που διοργανώθηκαν από τη ΔΟΕ.

Ήδη από το 2021 η ΔΟΕ είχε δημοσιεύσει οδηγία με σκοπό να βοηθήσει τα κυβερνητικά όργανα στον καθορισμό κανόνων σχετικά με την καταλληλότητα του φύλου. Όπως ανέφερε, κανένας αθλητής δεν πρέπει να αποκλειστεί από τους αγώνες με βάση ένα “μη επαληθευμένο, υποτιθέμενο ή αντιληπτό αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω των διαφοροποιήσεων του φύλου, της φυσικής του εμφάνισης και /ή κατάσταση διεμφυλικού.”

Το έγγραφο της ΔΟΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Παρόλα αυτά δηλώνει ξεκάθαρα τι απαιτείται από τα κυβερνητικά όργανα που είναι αρμόδια για τη ρύθμιση των δικών τους αθλημάτων. “Θα πρέπει να επιτρέπεται στους αθλητές να αγωνίζονται, αλλά το αθέμιτο πλεονέκτημα πρέπει να ρυθμιστεί”, αναφέρει το έγγραφο της ΔΟΕ.

Από τους πιο πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ορισμένοι αθλητικοί κυβερνητικοί φορείς έχουν ενημερώσει τους κανόνες τους σε σχέση με το φύλο. Ορισμένοι φορείς απαγορεύουν πλέον σε αθλήτριες που πέρασαν “ανδρική εφηβεία” να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν το επιχείρημα αυτό για τις συγκεκριμένες αθλήτριες, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης.

Εκπρόσωπος της ΔΟΕ τόνισε ότι δεν πρόκειται για transgender αθλήτριες, ενώ σε ό,τι αφορά για την πληροφορία που κυκλοφόρησε για την Khelif σχετικά με την υψηλή τεστοστερόνη, εξήγησε πως δεν υπάρχει τέλειο τεστ για μέτρηση τεστοστερόνης. Όπως τόνισε, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να έχουν γυναίκες επίπεδα τεστοστερόνης ανδρών «και να διαγωνίζονται ως γυναίκες. Αν πιστεύει κάποιος πως μια εξέταση τεστοστερόνης ‘βγάζει’ ξεκάθαρο αποτέλεσμα, λυπάμαι που θα πω ότι δεν είναι αυτή η πραγματικότητα».

«Οι συγκεκριμένες μποξερ (εννοεί και την Yu-ting) έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι γυναίκες στο διαβατήριό τους, έχουν ήδη συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και συμμετέχουν σε διοργανώσεις εδώ και χρόνια. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους και να μη μετατρέψουμε το ζήτημα σε κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο Mark Adams, εκπρόσωπος της ΔΟΕ, σε μία συνέντευξη τύπου την Τρίτη.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας (COA) δήλωσε την Τετάρτη ότι “καταδικάζουμε έντονα την ανήθικη στόχευση και κακοποίηση της αξιότιμης αθλήτριας μας, Imane Khelif, με αβάσιμη προπαγάνδα από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης”. Όπως πρόσθεσαν: “Τέτοιες επιθέσεις στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά της είναι βαθιά άδικες, ειδικά καθώς προετοιμάζεται για την κορύφωση της καριέρας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η COA έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της πρωταθλήτριάς μας”.

Η Khelif μεγάλωσε σε χωριό της δυτικής Αλγερίας και έπαιζε ποδόσφαιρο έως τα 16 της “παρ’ ότι το σπορ δεν θεωρείτο παιχνίδι κατάλληλο για κορίτσια”. Τα αγόρια στο χωριό ένιωθαν απειλή από εκείνην και την προκαλούσαν διαρκώς σε τσακωμούς. Η ικανότητα της να αποφεύγει τις γροθιές τους, την οδήγησαν στην πυγμαχία. Ο πατέρας της -συγκολλητής στη Σαχάρα- δεν ενέκρινε το μποξ για την κόρη του και δεν της έδινε χρήματα. Αποφάσισε λοιπόν να πουλάει παλιοσίδερα για ανακύκλωση, για να βγάλει τα έξοδα των μετακινήσεων και των προπονήσεων.

“Πλέον είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μου” έχει δηλώσει η αθλήτρια για τους γονείς της. Η Khelif έχει γίνει εθνική πρέσβειρα της UNICEF, ως ξεχωριστό πρότυπο για τους νέους. Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, αυτό που θέλει είναι να γίνει πηγή έμπνευσης για τους μη έχοντες στην Αλγερία. Το μήνυμα που θα ήθελε να περάσει στους νέους είναι “μην αφήνετε στα εμπόδια να μπουν στο δρόμο σας. Αν εμφανιστούν, ξεπεράστε τα”.

Ελπίζουμε, λοιπόν, να καταφέρει να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο που τέθηκε εναντίον της.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα