Ισραήλ

Ο φόβος και η αγωνία κυριάρχησαν εχθές το βράδυ στη Βηρυτό, με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να στοχεύουν περιοχές που σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και απώλειες ζωών. Η περιοχή Dahieh βρέθηκε στο επίκεντρο των επιθέσεων. Οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί να απομακρυνθούν πριν τις επιδρομές, αλλά παρόλα αυτά σημειώθηκαν θάνατοι. Εξάλλου, καταστράφηκαν ιατρικά κέντρα που διαχειρίζεται η Ισλαμική Οργάνωση Υγείας, μια ΜΚΟ που συνεργάζεται στενά με τη Χεζμπολάχ και παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες στις φτωχές σιιτικές κοινότητες. Οι θάνατοι από τις επιθέσεις ανήλθαν σε έξι, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων όπως το Al Jazeera.

Το χτύπημα σημειώθηκε σε μια πολυσύχναστη γειτονιά της εργατικής τάξης του Λιβάνου, ελπίζοντας ότι θα ήταν ασφαλείς. Βρίσκεται, επίσης, δίπλα στον περιφερειακό δρόμο που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Βηρυτό, ενώ απέχει λίγα μόλις μέτρα από το κοινοβούλιο του Λιβάνου και την περιφερειακή έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, πρόκειται για το πρώτο ισραηλινό χτύπημα που πλήττει την καρδιά της πρωτεύουσας μετά τον πόλεμο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2006.

Οι επιθέσεις στη Βηρυτό έλαβαν χώρα σε μια περίοδο αυξανόμενης ανασφάλειας, με το Ισραήλ να κλιμακώνει τις στρατιωτικές του ενέργειες εναντίον της Χεζμπολάχ. Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν, εκτός από τις υποδομές υγείας, και κτίρια που φιλοξενούσαν εκτοπισμένους πολίτες λόγω των προηγούμενων συγκρούσεων, αυξάνοντας την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Η ισραηλινή απάντηση έπειτα από την επίθεση του Ιράν με σχεδόν 200 πυραύλους παραμένει σε εξέλιξη. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να εξέτασαν διάφορα σενάρια, ενώ όπως αναφέρουν η αντίδραση του Ισραήλ αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο σκληρή σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο επιθέσεων από το Ιράν τον Απρίλιο. Τότε, το Ισραήλ είχε επιλέξει περιορισμένα πλήγματα, ακολουθώντας την προτροπή του Λευκού Οίκου για μετριοπαθή αντίδραση, κάτι που πολλοί στο Ισραήλ θεωρούν ως λάθος.

Αυτή τη φορά, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στο Ιράν, κίνηση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη εύθραυστη ιρανική οικονομία, αλλά και στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Η καταστροφή διυλιστηρίων θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές αναταραχές, ενώ η σύγκρουση κλιμακώνεται επικίνδυνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τέσσερις Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

(Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβιβάζεται στο Air Force One στις 2 Οκτωβρίου στην Κοινή Βάση Άντριους στην Κομητεία Prince George στο Maryland. / Mandel Ngan)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει εκφράσει τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει, αλλά προτρέπει για μια “αναλογική αντίδραση”, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Σε αντίθεση με την προσέγγιση του περασμένου Απριλίου, η αμερικανική πλευρά δεν επιμένει αυτή τη φορά σε αυτοσυγκράτηση, αλλά επικεντρώνεται στην αποφυγή πράξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την περιοχή σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί με ανησυχία, ο κίνδυνος ενός παρατεταμένου και δαπανηρού πολέμου στην περιοχή είναι πλέον ορατός, ενώ οι ισχυροί παίκτες όπως οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες, χωρίς να εμπλακούν άμεσα στις πολεμικές εντάσεις.

Η πολιτική δύναμη της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα και η συμφωνία για παύση του πυρός

Η Χεζμπολάχ, εκτός από ισχυρή στρατιωτική δύναμη, αποτελεί σημαντικό πολιτικό φορέα στον Λίβανο, με παρουσία στο κοινοβούλιο και συμμετοχή σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Κατά τις εκλογές του 2022, η Χεζμπολάχ κατέλαβε το 19,8% των ψήφων, εξασφαλίζοντας 15 έδρες στο κοινοβούλιο, και συνεχίζει να διατηρεί ισχυρή επιρροή στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Παράλληλα, η παραστρατιωτική της δύναμη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τον εθνικό στρατό του Λιβάνου, θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές στη χώρα και έχει εμπλακεί σε πολέμους τόσο με το Ισραήλ όσο και στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Ωστόσο, η ισχύς της Χεζμπολάχ αποτελεί πηγή διχασμού στον Λίβανο, με πολλούς να τη βλέπουν ως απειλή για την κυριαρχία της χώρας, λόγω των στενών σχέσεών της με το Ιράν και της στρατιωτικής της αυτονομίας. Παρά ταύτα, η Χεζμπολάχ απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη από τις σιιτικές κοινότητες, κυρίως λόγω του εκτεταμένου δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών που έχει αναπτύξει, προσφέροντας σχολεία, νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες στις φτωχότερες περιοχές του Λιβάνου.

Η δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, αποτελεί σημείο καμπής για την οργάνωση και τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο Νασράλα είχε κάνει συμφωνία για εκεχειρία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του.

Ωστόσο, το Ισραήλ προχώρησε σε μια μαζική επίθεση πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. Αυτή η κίνηση θεωρείται από πολλούς ως πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε νέα, πιο εκτεταμένη στρατιωτική σύγκρουση.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα