Ιταλία επαναπροώθηση πρόσφυγες

«Από τον Ιανουάριο, 16.220 μετανάστες που κατευθύνονταν προς τις ευρωπαϊκές ακτές έχουν αναχαιτιστεί στη θάλασσα και επαναπροωθηθεί σώοι στη Λιβύη», δήλωσε ο Πιαντεντόσι, μέλος της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.

Αυτός ο αριθμός, όπως τόνισε, «καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας της Ιταλίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης για την καταπολέμηση των διακινητών και των θανάτων στη θάλασσα».

Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί και τα Ηνωμένα Έθνη, η Λιβύη δεν θεωρείται ασφαλής χώρα. H MKO “Mediterranea” χαρακτηρίζει την επαναπροώθηση ανθρώπων εκεί «πολύ σοβαρό έγκλημα». Όπως δήλωσε, η συνεργασία για την απέλαση προσφύγων στη Λιβύη παραβιάζει τις Συμβάσεις της Γενεύης και του Αμβούργου, καλώντας για ανεξάρτητη έρευνα από το ΔΠΔ.

(10 Οκτωβρίου 2021: Γυναίκες και άνδρες μετανάστες περιμένουν στην έδρα της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Τρίπολη της Λιβύης. / Hussein Eddeb)

Η Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έχει γίνει σημαντικός κόμβος για μετανάστες που προσπαθούν να διαφύγουν από πολέμους και αστάθεια σε άλλες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Από το 2017, η Ιταλία συνεργάζεται με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης μέσω μιας αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας που έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η συμφωνία επιτρέπει τη βίαιη επαναπροώθηση χιλιάδων μεταναστών στη Λιβύη, όπου, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί υφίστανται βασανιστήρια και άλλες παραβιάσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Ιταλία παρέχει εκπαίδευση και χρηματοδότηση στη λιβυκή ακτοφυλακή για την αποτροπή των αναχωρήσεων μεταναστών και την επαναπροώθηση όσων βρίσκονται στη θάλασσα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα