Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παρουσιάστηκαν σήμερα οι συγγενείς των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, όπου 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευσταθία Καπαγιάννη, πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση, κάτι που, αν υιοθετηθεί, θα οδηγήσει την υπόθεση ξανά στο Εφετείο για νέα κρίση, με τον χρόνο παραγραφής να πλησιάζει, καθώς συμπληρώνεται τον Νοέμβριο του 2025.
Αναφορικά με την αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, η οποία είχε καταδικαστεί για το πλημμέλημα της πλημμύρας από αμέλεια, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απόρριψή της.
Τα επιχειρήματα των συγγενών των θυμάτων
Κατά την αγόρευση τους, οι δικηγόροι των συγγενών υποστήριξαν ότι το Εφετείο «ξεχώρισε το πλημμυρικό φαινόμενο ανάλογα με τα ρέματα που υπερχείλισαν και δεν το αντιμετώπισε ως ένα ενιαίο φαινόμενο όπως και ήταν», με αποτέλεσμα να αθωώσει λανθασμένα τους κατηγορούμενους, θεωρώντας ότι «οι θάνατοι δεν έχουν αιτιώδη συνάφεια με την συμπεριφορά των κατηγορούμενων». Επιπλέον, επεσήμαναν ότι το δικαστήριο «δεν έλαβε υπόψη του το κορυφαίο πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης», το οποίο καταλόγιζε συγκεκριμένες ευθύνες για την τραγωδία.
Έξω από τον Άρειο Πάγο συγκεντρώθηκαν συγγενείς θυμάτων τόσο από τη Μάνδρα όσο και από το Μάτι, απαιτώντας δικαιοσύνη και την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στο προσεχές διάστημα.
Οι καταδικασθέντες και οι αθωωθέντες
Για τις φονικές πλημμύρες του 2017, αθωώθηκαν πέντε στελέχη του δασαρχείου και της περιφέρειας, που κατηγορούνταν για πλημμελήματα όπως ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος, πρόκληση πλημμύρας και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης.
Ωστόσο, καταδικάστηκαν για το πλημμέλημα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελείας η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, μία υπάλληλος της περιφέρειας υπεύθυνη για την αστυνόμευση των ρεμάτων, καθώς και ο τότε προϊστάμενος της πολεοδομίας Ελευσίνας, που είχε αρμοδιότητα και στη Μάνδρα.