Οι δημόσιες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση είναι σπάνιες στην Κίνα, αλλά μια πρόσφατη υπόθεση στο Πανεπιστήμιο Renmin κάνει τη διαφορά. Η υπόθεση παρενόχλησης καθηγητή σε φοιτήτρια αναδεικνύει όχι μόνο την αυξανόμενη επιρροή, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει ακόμα για το #MeToo.
Στην Κίνα, οι δημόσιες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση είναι ασυνήθιστες και οι γρήγορες τιμωρητικές ενέργειες εναντίον των κατηγορουμένων είναι ακόμη πιο σπανιότερες. Ωστόσο, μια πρόσφατη περίπτωση σε ένα αναγνωρισμένου κύρους πανεπιστήμιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Στις 21 Ιουλίου, μια φοιτήτρια με το όνομα Wang Di δημοσίευσε ένα βίντεο στο Weibo κατηγορώντας τον επιβλέποντα του διδακτορικού της, Wang Guiyuan, ότι την παρενοχλούσε σεξουαλικά για περισσότερο από δύο χρόνια. Ο Wang Guiyuan, ο οποίος ήταν πρώην εκπρόσωπος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο, φέρεται να απείλησε να εμποδίσει τις προοπτικές αποφοίτησης της Wang Di. Το βίντεο περιλάμβανε μια ηχογράφηση στην οποία ακούγεται ένας άνδρας να ζητά να φιλήσει μια γυναίκα που αρνείται επανειλημμένα. Η Wang Di κατηγόρησε τον καθηγητή της για παρενόχληση, εξαναγκαστική παρενόχληση και αίτημα για σεξουαλική σχέση.
Το “ρύζι κουνέλι”, που προφέρεται “mi tu” στα κινέζικα, ακούγεται παρόμοιο με το “MeToo”. Το hashtag #RiceBunny, συνοδευόμενο από emoji με μπολ ρυζιού και κεφάλια κουνελιού, χρησιμοποιείται από Κινέζες που αποκαλύπτουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης (The Conversation/Marcella Cheng)
Το βίντεο συγκέντρωσε γρήγορα πάνω από 2 εκατομμύρια likes και πυροδότησε ευρεία υποστήριξη, με ένα σχετικό hashtag να ξεπερνά τις 110 εκατομμύρια προβολές. Μέσα σε μια μέρα, το Πανεπιστήμιο Renmin επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς, επικαλούμενο “ηθικό παράπτωμα” και όχι σεξουαλική παρενόχληση. Ο Wang Guiyuan απολύθηκε, ενώ παράλληλα εκδιώχθηκε από το κινέζικο κομμουνιστικό κόμμα. Η τοπική αστυνομία ερευνά τους ισχυρισμούς. Ο Wang Guiyuan δεν έχει κάνει κάποιο δημόσιο σχόλιο.
Η πλατφόρμα Weibo (https://www.yivadigital.com/)
Κινέζες φεμινίστριες και νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο γρήγορος χειρισμός της υπόθεσης Renmin είναι άτυπος, καθώς οι ιδιωτικοί ισχυρισμοί για σεξουαλική παρενόχληση συχνά απορρίπτονται ή ελαχιστοποιούνται. Ο Feng Yuan, ιδρυτής μιας γραμμής βοήθειας για την ενδοοικογενειακή βία, τόνισε την έλλειψη κατάλληλης διαδικασίας χειρισμού καταγγελιών από το πανεπιστήμιο, αναγκάζοντας τα θύματα να αποκαλύπτουν δημόσια την ταυτότητά τους.
Η Zhou Xiaoxuan, μια σεναριογράφος που προηγουμένως κατηγόρησε έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή για παρενόχληση, επέκρινε τα πανεπιστήμια ότι συγκαλύπτουν την κακή συμπεριφορά των καθηγητών και αγνοούν τις καταστάσεις των μαθητών. Η αγωγή της Zhou απέτυχε λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων, ένα συνηθισμένο εμπόδιο στις κινεζικές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η Zhou Xiaoxuan (SkyNews)
Άλλες γυναίκες μοιράστηκαν τις εμπειρίες παρενόχλησής τους στην πανεπιστημιούπολη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια χρήστης ευχαρίστησε την Wang Di: “Ευχαριστώ αδερφή μου που μίλησες. Και εγώ δέχτηκα σεξουαλική επίθεση από τον μεταδιδακτορικό μου καθηγητή πριν από 3 χρόνια και ακόμα δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα αφού κάλεσα την αστυνομία και το κατήγγειλα”. Στις 24 Ιουλίου, το Shaanxi Normal University ανέστειλε έναν καθηγητή που κατηγορήθηκε ότι έστειλε άσεμνες φωτογραφίες σε φοιτήτριες το 2017, τονίζοντας τη “μηδενική ανοχή” του για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Φεμινίστριες σημειώνουν ότι τα κινεζικά ιδρύματα συχνά αποφεύγουν να κατονομάσουν ευθέως τη σεξουαλική κακοποίηση, και προτιμούν να την χαρακτηρίζουν ως παρεξήγηση ή ηθική αποτυχία. Αυτή η προσέγγιση αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το βασικό ζήτημα της έμφυλης βίας. Οι οργανωμένες φεμινιστικές δραστηριότητες αντιμετωπίζουν σοβαρή καταστολή στην Κίνα, όπως μας έδειξε το παράδειγμα της ποινής φυλάκισης πέντε ετών που επιβλήθηκε στη δημοσιογράφο Sophia Huang Xueqin.
Chinese #MeToo activist sentenced to five years in prison, supporters say
— Emeka Gift Official (@EmekaGift100) June 15, 2024
Chinese journalist and #Metoo activist Sophia Huang Xueqin was sentenced to five years in prison on Friday on charges of “inciting subversion of state power” after she became a symbol of the country’s… pic.twitter.com/skv6SLbySG
Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Li Maizi, ο φεμινισμός στην Κίνα έχει αποκεντρωθεί και εξατομικευτεί, με τις γυναίκες που μιλούν ανοιχτά κατά της κακοποίησης να επωμίζονται όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μηνύσεων από τους φερόμενους παρενοχλητές τους. Παρά αυτούς τους κινδύνους, η Li πιστεύει ότι ορισμένες γυναίκες θα συνεχίσουν να μιλούν δημόσια, καθώς η καταστολή συχνά γεννά αντίσταση.
Με πληροφορίες από The Guardian