Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δίνεται σημαντική έμφαση στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με πρόβλεψη 950 ευρώ έως το 2027. Έγινε επίσης αναφορά στο 112 με αφορμή τις πλημμύρες στην Ισπανία
Ο κατώτατος μισθός αποτελεί κεντρικό θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να βελτιώσει το “κοινωνικό” της προφίλ.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού, το οποίο ακολουθεί το γαλλικό μοντέλο, ο κατώτατος μισθός από το 2027 και μετά δεν θα μπορεί να μειώνεται αλλά μόνο να αυξάνεται. Επεσήμανε ότι θα ανέλθει στα 950 ευρώ το 2027, σημειώνοντας πως πρόκειται για σχεδόν 50% αύξηση από το 2019.
Αναφέρθηκε ότι η αύξηση θα εξαρτάται από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ίδιο θα ισχύει και για τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε την τοποθέτησή του εκφράζοντας συμπαράσταση προς την Ισπανία, η οποία θρηνεί τους 95 νεκρούς από τις πλημμύρες. Με αφορμή αυτό, τόνισε τη σημασία της άμεσης προειδοποίησης μέσω του συστήματος 112 για ακραία κλιματικά φαινόμενα.
“Κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση,” σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η τραγωδία στην Ισπανία αναδεικνύει τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, της σωστής λειτουργίας του 112 και των προληπτικών εκκενώσεων, καθώς και την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
«Όσο βελτιώνεται η οικονομία, τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός»
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική αύξησης του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027 και το νέο μόνιμο σύστημα υπολογισμού μετά το 2027. Έκανε λόγο για μία σημαντική πρωτοβουλία, σημειώνοντας:
“Στο εξής απαγορεύεται η μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ το ποσοστό της αύξησής του θα βασίζεται σε δύο παράγοντες: τον ρυθμό ανάπτυξης και την παραγωγικότητα, καθώς και τον πληθωρισμό, που επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.”
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι “όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο θα αυξάνεται ο βασικός μισθός. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές, οι αμοιβές θα αντισταθμίζουν αυτή την αύξηση.”
Υπενθύμισε ότι το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ και ότι πλέον είναι στα 830 ευρώ, και επανέλαβε: “Δεσμευόμαστε να φτάσει στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, δηλαδή σχεδόν 50% αύξηση.” Επιπλέον, στόχος είναι οι μέσες απολαβές να ανέλθουν στα 1.500 ευρώ έως το 2027, σημειώνοντας βελτίωση κατά 45% σε σχέση με το 2019.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Κατώτατος μισθός: Ο μαθηματικός τύπος και οι αντιδράσεις
“Το νέο σύστημα θα ωφελήσει και τους δημόσιους υπαλλήλους,” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο θα ευθυγραμμίζεται με τον βασικό μισθό της χώρας, ενώ τριετίες και όλα τα επιδόματα θα ακολουθούν αυτή την ανοδική τάση.
Πρόκειται για “μία σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά το σύνολο των εργαζομένων,” επανέλαβε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: “Οι αποδοχές δεν θα μειώνονται, μόνο θα αυξάνονται. Για πρώτη φορά αυτή η εγγύηση ισχύει στην Ελλάδα.”
Αλλαγές και στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Τέλος στις παρατάσεις
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και το νέο σύστημα υπολογισμού “καθίστανται δυνατά χάρη στα αποτελέσματα της υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής μας.” Τόνισε ότι η κυβέρνηση “φροντίζει και την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τα βάρη,” υπογραμμίζοντας ότι “έως το 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών θα έχουν μειωθεί κατά 5,4 μονάδες. Μέχρι το 2027 θα φτάσουν το 6%, αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.”
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα μειώνει τους φόρους, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται λόγω ελλειμμάτων. Παράδειγμα έφερε τη Γαλλία, που προσπαθεί να περάσει έναν προϋπολογισμό με αυξήσεις φόρων, και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ανακοινώνονται νέοι φορολογικοί βαρύς.
“Στην πατρίδα μας ακολουθούμε αντίθετη πορεία, ενισχύοντας δύο βασικούς πυλώνες: Δημοσιονομική ισορροπία και φορολογική δικαιοσύνη,” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
“Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι πλέον σύνθημα αλλά πραγματικότητα,” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα πρώτα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής “ενισχύουν τους πλέον αδύναμους, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων.”
Προανήγγειλε αλλαγές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τονίζοντας: “Πλέον θα υποβάλλονται από Μάρτιο έως Ιούλιο, βάζοντας τέλος στις παρατάσεις και αυξάνοντας τις εκπτώσεις για όσους τηρούν τις προθεσμίες.”
Σημείωσε ότι το δημόσιο επίσης θα πρέπει να είναι συνεπές, επισημαίνοντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα στους κρατικούς λειτουργούς που καθυστερούν στην αποστολή στοιχείων στην ΑΑΔΕ.
Μηνύματα για πολιτική σταθερότητα και εθνικά θέματα
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με αναφορά στην πολιτική σταθερότητα, επισημαίνοντας ότι “είναι ζητούμενο για πολλές χώρες και στην Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.” Ανέφερε ότι “θα έχει ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή” για τα επικείμενα νομοσχέδια, αναφερόμενος έμμεσα στο ΠΑΣΟΚ.
Αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η πρώτη επίσκεψη Κύπριου ηγέτη στο Λευκό Οίκο εδώ και 28 χρόνια αναδεικνύει την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Επεσήμανε ότι η γενικότερη κινητικότητα στο Κυπριακό “καταδεικνύει και τα οφέλη της συντονισμένης διπλωματίας Αθήνας – Λευκωσίας,” απαντώντας έμμεσα στον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί απόψε στο συνέδριο του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής.”
“Δεν θέλω να φανώ αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά διαπιστώνω το εξής: Η Κύπρος αντιμετωπίζεται πλέον ως μέρος της λύσης στον παγκόσμιο χάρτη,” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.