Η μέση συγκέντρωση μολύβδου στα ταμπόν ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερη από τα μέγιστα επίπεδα που επιτρέπονται στο πόσιμο νερό. Μέρος του δείγματος της έρευνας προερχόταν από ελληνικά καταστήματα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ο μέσος άνθρωπος με έμμηνο ρύση θα περάσει περίπου πέντε χρόνια της συνολικής αναπαραγωγικής του ζωής χρησιμοποιώντας γύρω στα 11.000 ταμπόν, σερβιέτες, εσώρουχα και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως. Τι γίνεται όταν μια έρευνα δείχνει πως κάποια από αυτά τα προϊόντα περιέχουν βαρέα μέταλλα ή τοξικές χημικές ουσίες, τα οποία μάλιστα συνδέονται με χρόνιες ασθένειες και αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα;
Μια πρόσφατη μικρή πιλοτική μελέτη στις ΗΠΑ βρήκε αρσενικό και μόλυβδο σε οργανικά και μη οργανικά ταμπόν. Τα επίπεδα ήταν μεν μικρά, όμως δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Kathrin Schilling, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Mailman School of Public Health στη Νέα Υόρκη, η έρευνα δεν προσδιορίζει εάν τα βαρέα μέταλλα μπορούν να διαρρεύσουν από τα ταμπόν στο σώμα, καθιστώντας άγνωστη οποιαδήποτε πιθανή επίπτωση στην υγεία. Η Schilling τόνισε ότι δεν θέλει να προκαλέσει πανικό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχουν βρεθεί βαρέα μέταλλα σε αυτά τα προϊόντα. Το επόμενο βήμα είναι η έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα μέταλλα διοχετεύονται από το ταμπόν στο σώμα.
Τι ακριβώς μελέτησε η έρευνα;
Η Schilling και η ομάδα της δοκίμασαν 30 ταμπόν από 14 μάρκες που αγοράστηκαν από μεγάλους διαδικτυακούς λιανοπωλητές και καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Ελλάδα. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυφλή μελέτη, επομένως δεν γνώριζαν τις μάρκες.
Η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμές για 16 βαρέα μέταλλα: αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, υδράργυρο, νικέλιο, μόλυβδο, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρο. Η Schilling ανέφερε ότι βρήκαν κατά μέσο όρο 100 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο μολύβδου και 2 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο αρσενικού στα ταμπόν, αλλά δεν υπήρχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα χρωμίου και υδραργύρου, κάτι που είναι θετικό.
Τα οργανικά ταμπόν περιείχαν υψηλότερα επίπεδα αρσενικού, ενώ τα μη οργανικά ταμπόν είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου, διαπίστωσε η μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση συγκέντρωση μολύβδου στα ταμπόν ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερη από τα μέγιστα επίπεδα που επιτρέπονται στο πόσιμο νερό, ενώ τα επίπεδα αρσενικού ήταν πέντε φορές χαμηλότερα από τα τρέχοντα όρια για το πόσιμο νερό.
Φυσικά, το αρσενικό δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου στα ταμπόν και οι επιπτώσεις της κολπικής έκθεσης σε αυτό δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως, καθώς δεν έχουν μελετηθεί. Επιπλέον, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας στις γυναίκες.

Είναι αναγκαίες επιπρόσθετες έρευνες
Η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν οποιοδήποτε μέταλλο, ακόμα και αν απελευθερωθεί στο σώμα, μπορεί να απορροφηθεί από τον κόλπο στην κυκλοφορία του αίματος, δήλωσε η Amanda Hils, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, που ρυθμίζει τα ταμπόν και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσεως.
Ο κόλπος απορροφά ουσίες πιο εύκολα από άλλα μέρη του σώματος, οπότε αν οι μελέτες βρουν ότι τα βαρέα μέταλλα ή οι ανησυχητικές χημικές ουσίες διοχετεύονται από τα προϊόντα της περιόδου στο σώμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, δήλωσε η Anna Pollack, αναπληρώτρια καθηγήτρια παγκόσμιας και κοινοτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο George Mason στη Βιρτζίνια. Δεν συμμετείχε στην πιλοτική μελέτη.
Η Pollack ανησυχεί περισσότερο για τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό του σώματος. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε να χρησιμοποιούμε αυτά τα προϊόντα αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το θέμα και να παρακολουθούν την εξέλιξη της έρευνας.
Πώς κατέληξαν βαρέα μέταλλα στα ταμπόν;
Αρχικά, τα περισσότερα ταμπόν είναι φτιαγμένα από βαμβάκι ή από μείγμα βαμβακιού και ρεγιόν, μια ημισυνθετική ίνα από πολτό ξύλου. Το αρσενικό είναι ένα φυσικό στοιχείο που βρίσκεται στο έδαφος, το νερό και τον αέρα, ενώ ο μόλυβδος και άλλα βαρέα μέταλλα αποτελούν μέρος του φλοιού της Γης – έτσι τα φυτά μπορούν εύκολα να απορροφήσουν μέταλλα καθώς αναπτύσσονται.
Πανικός στα social media
Όπως είναι φυσιολογικό, η είδηση προκάλεσε ανησυχία. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν αναρτήσεις για να εκφράσουν τον προβληματισμό αλλά και την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι τα ταμπόν, που χρησιμοποιούνται κάθε μήνα από τόσα πολλά άτομα παγκοσμίως, δεν είχαν ελεγχθεί ως τώρα για βαρέα μέταλλα. Δείτε μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις παρακάτω:
4.8 million people saw this video about toxic metals in tampons
— Danielle Vermeer (@DLVermeer) July 11, 2024
A new Berkeley School of Public Health study found lead, arsenic, & other toxic chemicals in tampon brands like Tampax & Kotex
Apparently this is the “first paper to measure metals in tampons” ??? pic.twitter.com/WW2HfLj7Es
Tampax: UwU sowwy we didn’t mean to put lead and arsenic in your tampons ✨
— funkyfrogbait (@funkyfrogbait) July 10, 2024
Women across the world: having to just go about their day as usual even though they just found out they’ve been shoving toxic heavy metals inside themselves for years
Με πληροφορίες από το CNN.com