Γεωργία νέος νόμος

Ο νόμος έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκρίθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Το Γεωργιανό Όνειρο». Η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την υπερσυντηρητική και αντιδυτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Συνολικά, 84 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου, ενώ κανείς δεν ψήφισε κατά. Η ψήφιση του νόμου ενδέχεται να εντείνει τις εντάσεις στη Γεωργία, καθώς πλησιάζουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου.

Ο νέος νόμος απαγορεύει «την προπαγάνδα των ομοφυλοφιλικών και αιμομικτικών σχέσεων» σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και «συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που προωθούν τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε ότι ο νόμος «παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των Γεωργιανών και ενδέχεται να ενισχύσει τον στιγματισμό και τις διακρίσεις σε βάρος ενός τμήματος του πληθυσμού». Στη Ρωσία, παρόμοιος νόμος που απαγορεύει την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ» ψηφίστηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια και έχει επεκταθεί, με τη Μόσχα να εντάσσει το «διεθνές κίνημα ΛΟΑΤΚΙ» στη λίστα των «τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών» οργανώσεων.

Το κόμμα «Το Γεωργιανό Όνειρο» κατηγορείται ότι συνεχώς στρέφεται προς τη Μόσχα, παρά τον πόλεμο του 2008 μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, αντλώντας έμπνευση από τους κατασταλτικούς νόμους της Ρωσίας.

Τους τελευταίους μήνες, μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γεωργία κατά του νόμου «περί ξένης επιρροής», που αποτελεί αντίγραφο του ρωσικού νόμου «περί ξένων πρακτόρων», στον οποίο βασίστηκε η καταστολή κάθε αντιπολιτευτικής φωνής στη Ρωσία. Ο νόμος αυτός έχει επίσης επικριθεί σφοδρά από τη Δύση. Η αντιπολίτευση της Γεωργίας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει προσέγγιση με τη Μόσχα και θέτει σε κίνδυνο την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γεωργία απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2023 το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Η Γεωργία επιδιώκει επίσης την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν πριν το καλοκαίρι να αναστείλουν, de facto, την ενταξιακή διαδικασία, αναμένοντας πολιτική αλλαγή στην Τιφλίδα. Το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» κατηγορεί τη Δύση ότι υπονομεύει τις «παραδοσιακές αξίες», ένα αφήγημα που χρησιμοποιεί συστηματικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το παρακάτω βίντεο από τη Γεωργία έγινε viral έπειτα από την προσπάθεια διεξαγωγής pride πέρυσι:

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα