Η απομάκρυνση του γιατρού Βασίλη Αμβροσιάδη από τη Γαύδο λόγω «δυσφήμισης» του νησιού, πυροδότησε αντιδράσεις. Μετά την αποκάλυψη της μόλυνσης του νερού και της επιδημίας γαστρεντερίτιδας, ο ίδιος δήλωσε «Δεν μπορούσα να μην πάρω θέση».
Η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, ζήτησε την υποχρεωτική μετακίνηση του γιατρού Βασίλη Αμβροσιάδη από το νησί, με προσωπική επιστολή της στον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, κατηγορώντας τον ότι «δεν λειτουργεί ως γιατρός αντιθέτως έχει επιδοθεί µανιωδώς στο να καταστρέψει και να ισοπεδώσει την εικόνα του νησιού µας προς τα έξω».
Μάλιστα η επιστολή της κατέληξε λέγοντας «σας ζητάμε να παρέμβετε προσωπικά πλέον, δεδομένου ότι το νησί συνεχίζει να δυσφημείται από κάποιους που προσπαθούν να κρύψουν την επιστημονική τους “ανεπάρκεια” πίσω από έναν ανελέητο αγώνα ενάντια στη δημοτική Αρχή! Μετά λοιπόν από όλα αυτά, δεν μένει τίποτε άλλο παρά να ζητήσουμε να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος γιατρός από νησί μας, αφού δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από δυσφήμηση του τόπου που τον φιλοξενεί και ασκεί το δημόσιο λειτούργημά του (όπως το ασκεί λόγω της επανειλημμένως αποδεδειγμένης ανεπάρκειάς του). Αλλιώς, αν ο ίδιος έχει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, ακόμη και αυτά που ο ίδιος “εφευρίσκει” κατά καιρούς τρία χρόνια τώρα που υπηρετεί στο νησί, ας έρθει στη θέση μας να παραιτηθούμε εμείς».
Η κίνηση αυτή ακολούθησε τις δημόσιες τοποθετήσεις του γιατρού, που αποκάλυψε το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό, όταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σημειώθηκε επιδημία γαστρεντερίτιδας με πάνω από 1.000 κρούσματα. Ο Αμβροσιάδης είχε εκφράσει ανησυχίες ότι τα υπόγεια ύδατα είχαν μολυνθεί λόγω ανόδου της στάθμης των βόθρων, με αποτέλεσμα η νόσος να πάρει διαστάσεις τοπικής πανδημίας.
Η δικαίωση του γιατρού
Ο ίδιος ανέφερε πως δεν μπορούσε να μην πάρει θέση για το νερό «που είναι γεμάτο κολοβακτηρίδια». Τελικά, οι μετρήσεις του ΕΟΔΥ επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του γιατρού, ανιχνεύοντας κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους σε γεωτρήσεις και βρύσες στο νησί, γεγονός που δικαίωσε την ανησυχία του. Όπως δήλωσε ο Αμβροσιάδης μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1, ο δήμος Γαύδου ήταν απών από τις διαδικασίες των μετρήσεων.
Τελικά, ο Βασίλης Αμβροσιάδης μετατέθηκε στην Κάντανο. Κατήγγειλε την αυταρχική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής και την προσπάθεια φίμωσής του, υπογραμμίζοντας πως η δημοτική αρχή «δεν ασχολείται με ουσιαστικά θέματα» και τον απομάκρυνε γιατί προσπαθούσε «να φτιάξει πράγματα». Κατέληξε, λέγοντας πως δεν περιμένει αναγνώριση, παρόλο που πολλοί του εξέφρασαν την υποστήριξή τους.
Η απομάκρυνση του γιατρού προκάλεσε οργή και ερωτήματα, καθώς ήταν ο μοναδικός μόνιμος ειδικός ιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου, ενώ οι συνθήκες εργασίας του χαρακτηρίζονταν δύσκολες. Το ιατρείο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις, δεν υπάρχει φαρμακείο στο νησί, και οι διακομιδές ασθενών γίνονται με ακατάλληλα μέσα, γεγονός που εντείνει την πίεση στους γιατρούς. Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με την έξαρση της γαστρεντερίτιδας το καλοκαίρι, είχαν ξεπεράσει τις δυνατότητες του ιατρείου, ενώ η δημοτική αρχή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απούσα από τις διαδικασίες.
Οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Κανδάνου, που καλύπτουν περιστασιακά το ιατρείο της Γαύδου, κατήγγειλαν επίσης την απομάκρυνση του Αμβροσιάδη, κάνοντας λόγο για αυταρχικές πρακτικές και προειδοποιώντας πως η απόφαση θα υποβάθμιζε τις υγειονομικές υπηρεσίες στο νησί. Τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την επίλυση των προβλημάτων, υπογραμμίζοντας πως οι προσωπικές διαφορές δεν πρέπει να εμποδίζουν την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων.
Παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, ο Βασίλης Αμβροσιάδης εξέφρασε περηφάνεια για το έργο που άφησε πίσω, τονίζοντας πως προσπάθησε να καλύψει τις ανάγκες των λιγοστών κατοίκων τον χειμώνα και των χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων της υπηρεσίας του στο ακριτικό νησί.