Maduro Venezuela

Ο Nicolás Maduro κερδίζει τρίτη θητεία στην προεδρία της Βενεζουέλας, αλλά η νίκη του προκαλεί πολιτική θύελλα, με αμφισβητούμενα αποτελέσματα και έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Nicolás Maduro επανεκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη θητεία ως πρόεδρος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE). Ο Elvis Amoroso, επικεφαλής του CNE και στενός σύμμαχος του Μαδούρο, δήλωσε ότι, με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Μαδούρο συγκέντρωνε το 51% των ψήφων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, Edmundo González, είχε το 44%.

Παρά την επίσημη ανακοίνωση, η αντιπολίτευση κατηγορεί για εκλογική νοθεία και υπόσχεται να τα αμφισβητήσει, ισχυριζόμενη ότι ο Edmundo González κέρδισε με ποσοστό 70%.

Η María Corina Machado, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, δήλωσε με επιμονή ότι η Βενεζουέλα έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, τον Edmundo González, και επιμένει ότι η νίκη της αντιπολίτευσης είναι αδιαμφισβήτητη.

Η Machado επεσήμανε ότι τα exit polls και οι γρήγορες καταμετρήσεις που έλαβε η αντιπολίτευση δείχνουν ένα προβάδισμα 40 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του González, υποστηρίζοντας πως η εκλογική διαδικασία είχε σκόπιμες παρατυπίες.

Η εκλογική διαδικασία προκάλεσε σοβαρές αμφιβολίες και ανησυχίες για πιθανή απάτη. Το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας βασίζεται σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, με εκτύπωση δελτίων ψηφοφορίας που τοποθετούνται σε κάλπες.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση ανέφερε ότι πολλοί από τους παρατηρητές της εμποδίστηκαν από το να έχουν πλήρη πρόσβαση στις καταμετρήσεις. Η ηγεσία της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι οι παρατηρητές της εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από πολλά εκλογικά κέντρα, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για παρατυπίες.

Η εκλογική αμφισβήτηση αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο για τη Βενεζουέλα αλλά και διεθνώς. Η χώρα των 29,4 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει δει 7,8 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, ενδέχεται να δει το φαινόμενο αυτό να επιδεινώνεται περαιτέρω.

Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού εκτιμάται ότι μπορεί να επιλέξει τη μετανάστευση, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τις ΗΠΑ.

Διεθνείς αντιδράσεις έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται για την εκλογή του Maduro. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε για “δίκαιη και διαφανή καταμέτρηση” των ψήφων, με τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken να εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το ανακοινωθέν αποτέλεσμα, και το κατά πόσο αντανακλά τη βούληση των πολιτών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Χιλής, Gabriel Boric, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως “δύσκολο να το πιστέψει”, ζητώντας πλήρη διαφάνεια της διαδικασίας και την παρουσία ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών.

Αντιστοίχως, οι κυβερνήσεις του Περού και της Κόστα Ρίκα αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Maduro, καταγγέλλοντας τις παραβιάσεις της διαδικασίας και εκφράζοντας την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με “δημοκρατικές” κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς για να εξασφαλίσουν τον σεβασμό της λαϊκής βούλησης.

Από την άλλη πλευρά, οι σύμμαχοι του Maduro, όπως η Κούβα, επαίνεσαν τη νίκη του προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την ως “θρίαμβο της αξιοπρέπειας και του θάρρους του λαού”. Ο Maduro, μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Καράκας, περιέγραψε το αποτέλεσμα ως “θρίαμβο της ειρήνης και της σταθερότητας”, ενώ ειρωνεύτηκε τους αντιπάλους του.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και αβέβαιη, με την αντίθεση της αντιπολίτευσης και τις διεθνείς πιέσεις να εντείνονται. Η έκβαση της πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα και τον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο, ιδιαίτερα με τις τρέχουσες αναταραχές στις διεθνείς σχέσεις και τις στρατηγικές συμμαχίες.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα