Τα δικαιώματα των γυναικών σημείωσαν πτώση το 2024 σε ένα τέταρτο των χωρών παγκοσμίως, όπως αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, δύο ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στην αρνητική αυτή εξέλιξη συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες, όπως η εξασθένηση των δημοκρατικών θεσμών, η πρόοδος της τεχνολογίας και η κλιματική αλλαγή.

Η αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών συνοδεύτηκε από μείωση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι παράγοντες κατά των δικαιωμάτων υπονομεύουν ενεργά τη μακροχρόνια συναίνεση σε βασικά ζητήματα για τα δικαιώματα των γυναικών”.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι “σχεδόν μία στις τέσσερις χώρες ανέφερε υποχωρήσεις στην ισότητα των φύλων οι οποίες εμποδίζουν την εφαρμογή της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου”, αναφερόμενη στο πρόγραμμα που υιοθετήθηκε κατά την 4η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Πεκίνο το 1995.

Τρεις δεκαετίες μετά τη διάσκεψη, ο ΟΗΕ παρατηρεί ότι η πρόοδος είναι ανάμεικτη.

Η γυναικεία εκπροσώπηση στα κοινοβούλια έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1995, ωστόσο, οι άνδρες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τα τρία τέταρτα των βουλευτικών εδρών.

Επιπλέον, το ποσοστό των γυναικών που λαμβάνουν κοινωνική προστασία αυξήθηκε κατά ένα τρίτο παγκοσμίως μεταξύ 2010 και 2023, όμως δύο δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές χωρίς τέτοιου είδους προστασία.

Όσον αφορά την εργασία, οι διαφορές μεταξύ των φύλων “βρίσκονται σε τέλμα εδώ και δεκαετίες”, με περίπου το 63% των γυναικών ηλικίας 25-54 ετών να εργάζονται έναντι του 92% των ανδρών της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η πανδημία της COVID-19, οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και οι νέες τεχνολογίες μπορεί να αποτελέσουν πρόσθετες απειλές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις αυξήθηκε κατά 50% την τελευταία δεκαετία, με το 95% των θυμάτων να είναι παιδιά ή νεαρές γυναίκες. Επίσης, το 2023, 612 εκατομμύρια γυναίκες ζούσαν σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από μια ένοπλη σύγκρουση, ποσοστό αυξημένο κατά 54% σε σύγκριση με το 2010.

Σε 12 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, το 53% των γυναικών έχει βιώσει τουλάχιστον μία μορφή έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών διατηρείται σε ανησυχητικά ποσοστά. 736 εκατομμύρια γυναίκες, δηλαδή μία στις τρεις, έχουν πέσει θύμα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τον σύντροφό τους ή σεξουαλικής βίας από κάποιον τρίτο, τόνισε ο ΟΗΕ.

Η έκθεση παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον, προτείνοντας ίση πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη, επενδύσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, δράσεις ενάντια στη βία, ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή και μέτρα για την κλιματική δικαιοσύνη.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα