Κατά τη συνεδρίαση, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στην αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μεταναστευτικό, κατά την άφιξή του στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή άμυνα και την Ουκρανία.
Κατά τη συνεδρίαση, αναμένεται να επαναλάβει ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, δίνοντας έμφαση στην αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και στη διαμόρφωση συνεργασιών με τρίτες χώρες στο πλαίσιο της εξωτερικής διάστασης του Μεταναστευτικού.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στην παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Σύνοδο. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης».
Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία της διατήρησης του διαλόγου για την επανένωση της Κύπρου, επισημαίνοντας: «Η Κύπρος και η Ελλάδα αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία των συζητήσεων για την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Λευκή Βίβλος για την άμυνα της ΕΕ ενσωματώνει πάγιες ελληνικές θέσεις. «Να χαιρετίσω την κατάθεση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Λευκής Βίβλου, η οποία συμπεριλαμβάνει πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες θα γίνουν πια πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στη δυνατότητα να δοθεί δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην άμυνα, αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση επενδύσεων στην άμυνα, το οποίο θα προωθεί την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και ουσιαστικά θα περιορίζει τις δαπάνες αυτές σε χώρες οι οποίες είτε συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε έχουν συνάψει συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ένωση. Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και μια πάγια θέση της Ελλάδος, η οποία σήμερα δικαιώνεται».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο προτεινόμενος κανονισμός επιστροφών συντάσσεται με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα όχι μόνο στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην γρήγορη διαδικασία επιστροφής όσων δεν έχουν λάβει άσυλο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα κράτη από τα οποία προέρχονται».
Συμπληρώνοντας, δήλωσε: «Αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το νέο κατάλογο των ασφαλών χωρών προέλευσης, έτσι ώστε και η χώρα μας να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση και η σαφής οδηγία που έχω δώσει στην καινούργια ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης ακριβώς κινείται στη λογική ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, δεν τυγχάνει δηλαδή διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα από την οποία ήρθε. Και είναι πολύ σημαντικό πια να έχουμε και ευρωπαϊκά κανονιστικά εργαλεία, τα οποία θα μας διευκολύνουν να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική».