Αιγοπρόβατα Πανώλη

Η νόσος της πανώλης των αιγοπροβάτων παρουσιάζει σταδιακή εξάπλωση, με δύο νέα κρούσματα να εντοπίζονται σε κτηνοτροφικές μονάδες το Σάββατο (27/07). Το ένα κρούσμα βρέθηκε στη Φαλάνη της Λάρισας μετά από ελέγχους στις ζώνες επιτήρησης της Π.Ε. Λάρισας, ενώ το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε στην Κορινθία, όπως μεταδίδει το korinthostv.gr. Στην περιοχή της Κορίνθου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη λόγω της ύπαρξης μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Τα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν στην περιοχή αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 10 π.μ. στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όπως ανακοινώθηκε, η σύσκεψη είχε σκοπό “την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου”.

Αιγοπρόβατα

(EUROKINISSI)

Ο Γιώργος Στρατάκος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος προέδρευσε στην σύσκεψη, δήλωσε πως τα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνουν τη θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας του κρούσματος: “μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη”.

Συνέχισε λέγοντας: “Βεβαίως, αυτό το οποίο πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι για να πετύχουν τα μέτρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός των δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την μονάδα που εντοπίστηκε το κρούσμα, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

Παράλληλα, λίγες μέρες νωρίτερα στο Καστράκι Τρικάλων, κτηνοτρόφοι έθαψαν ζωντανά τα αιγοπρόβατά τους καθώς δεν είχαν το ειδικό “πιστόλι” για να τα σκοτώσουν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, σημειώθηκε παράνομη θανάτωση 350 προβάτων που προσβλήθηκαν από πανώλη στο Καστράκι Τρικάλων. «Δεν θα υπάρξει καμία συγκάλυψη» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μετά την καρατόμηση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων. Ο Κουρέτας τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα επιτραπεί να αμαυρώσουν την μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες “οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφόρτισαν τους κτηνοτρόφους με το να «ακινητοποιούν και αναισθητοποιούν» οι ίδιοι τα αιγοπρόβατα και καθώς δεν είχαν το ειδικό “πιστόλι” για να σκοτώσουν τα πρόβατα αποφάσισαν να τα θάψουν ζωντανά, χωρίς να έχει προηγηθεί η θανάτωσή τους, όπως έγινε σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.”

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί πειθαρχική και διοικητική έρευνα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ο περιφερειάρχης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά μετά τις σοκαριστικές εικόνες με τα μολυσμένα ζώα από το Καστράκι να θάβονται ζωντανά. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σε όλη τη Θεσσαλία, με πάνω από 130.000 αιγοπρόβατα να έχουν εξεταστεί και περίπου 9.000 να έχουν θανατωθεί.

Η επιχείρηση των ελέγχων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, με τα κλιμάκια που έχουν συγκροτηθεί να εργάζονται ασταμάτητα. Υπενθυμίζεται ότι δικηγόρος κατήγγειλε στο documentonews.gr ότι τα αιγοπρόβατα θάφτηκαν ζωντανά, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκαλώντας έντονη δυσοσμία στην περιοχή και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η εισαγγελία πρωτοδικών Τρικάλων διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό, το οποίο αφορά στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης σε κίνδυνο και του κινδύνου μετάδοσης ασθένειας σε άνθρωπο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
2
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα