Ο Χρήστος Παπαδημητρίου υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, έπειτα από τη σύγχυση που προκάλεσαν οι αντιφατικές τοποθετήσεις του σχετικά με το πόρισμα για την τραγωδία στα Τέμπη.

Η παραίτηση διαβιβάστηκε μέσω επιστολής στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση ήταν προσωπική και δεν του ζητήθηκε να αποχωρήσει.

Παρόλα αυτά, το πολιτικό κλίμα γύρω από τον κ. Παπαδημητρίου είχε επιβαρυνθεί, καθώς αρκετοί υπουργοί είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις αντιφατικές δηλώσεις του, ειδικά σχετικά με το θέμα της πυρόσφαιρας στο δυστύχημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Open, δήλωσε: “Υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα κυρίως για τη συμπεριφορά του κ. Παπαδημητρίου και τις δηλώσεις του.” Παράλληλα, υποστήριξε ότι: “ακόμα κι από τις παλινωδίες της υπόθεσης φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν επενέβη σε κανένα σημείο.” Όσον αφορά το ζήτημα της παραμονής του στη θέση του, ανέφερε: “Η μόνη ερώτηση είναι αν πρέπει να παραιτηθεί. Γιατί προβλέπεται μία πενταετής θητεία. Η αλήθεια είναι ότι οι χειρισμοί, η συμπεριφορά, όλη αυτή η εξωστρέφεια εγείρει εύλογα ερωτήματα. Το τι θα γίνει στο τέλος θα αποφασιστεί αρμοδίως.” Επισήμανε επίσης ότι την ευθύνη για τη σύγχυση σχετικά με τα αίτια της έκρηξης φέρει το ΔΣ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε ασυνέπειες, υπογραμμίζοντας πως στο ζήτημα της πυρόσφαιρας: “τοποθετήθηκε με ένα τρόπο μη συνεκτικό και αυτό δημιουργεί πρόβλημα.”

Ωστόσο, επεσήμανε ότι το συνολικό πόρισμα του οργανισμού, “με εξαίρεση το κομμάτι για την πυρόσφαιρα, είναι ένα σοβαρό πόρισμα.” Συμπλήρωσε επίσης ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα αφορά τις ευθύνες του σταθμάρχη και την κατάσταση στον ΟΣΕ. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνες και για αυτές, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που επικοινωνήθηκε η υπόθεση: “μπορεί να έχει κάνει επικοινωνιακής φύσεως λάθη, αλλά δεν έχει να κρύψει τίποτα.”

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, είχε ζητήσει ανοικτά την παραίτηση του κ. Παπαδημητρίου και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Καθώς ο οργανισμός λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή – κάτι που η κυβέρνηση επισημαίνει συχνά – δεν υπήρχε η δυνατότητα να απομακρυνθεί ο αντιπρόεδρος. Όπως εξήγησε και ο κ. Μαρινάκης, η μόνη διαθέσιμη διέξοδος ήταν η παραίτηση, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως και στην περίπτωση της ΑΔΑΕ με τον Χρήστο Ράμμο, η διοίκηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει πενταετή θητεία, που δεν μπορεί να διακοπεί πρόωρα. Επιπλέον, η ίδρυση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ήταν χρόνιο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε απειλήσει με προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της καθυστέρησης στη σύστασή του.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα