Το Politico, σε ανάλυσή του, αποτυπώνει την αναστάτωση που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών λόγω των επαφών του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εξεύρεση λύσης στο ουκρανικό ζήτημα, χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας, καθώς και για τον παραγκωνισμό της Ευρώπης από τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

«Το ΝΑΤΟ έχει τελειώσει». Με αυτή τη φράση, όπως μεταφέρει το Politico, ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία που προκαλούν οι διπλωματικές κινήσεις του Τραμπ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η φαινομενική σύγκλιση απόψεων μεταξύ Τραμπ και Πούτιν έχει ενισχύσει την αίσθηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει την Ευρώπη όχι απλά με αδιαφορία, αλλά και με επιφύλαξη, γεγονός που απειλεί τη συνοχή της ευρωατλαντικής αμυντικής συμμαχίας.

Οι πρόσφατες ενέργειες του Τραμπ, όπως οι διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για το ουκρανικό, καθώς και οι δηλώσεις του –μεταξύ αυτών ο χαρακτηρισμός του Ζελένσκι ως δικτάτορα– έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε., οδηγώντας σε προσπάθειες σχηματισμού μιας νέας ευρωπαϊκής συμμαχίας με στόχο την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κρίσης ασφαλείας.

Αυτή η πρωτοβουλία πήρε σάρκα και οστά μετά από έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες επτά ευρωπαϊκών κρατών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία και Δανία), καθώς και εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, γεγονός που υποδηλώνει τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ιδίως αναφορικά με την πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Τώρα έχουμε μια συμμαχία μεταξύ ενός Ρώσου προέδρου που θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και ενός Αμερικανού προέδρου που επίσης θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη», ανέφερε ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico, αποτυπώνοντας το κλίμα έντονης ανησυχίας που επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο εσωτερικών συζητήσεων, ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν αρχίσει να εξετάζουν ένα σενάριο που μέχρι πρότινος φάνταζε αδιανόητο: την πιθανότητα η αμερικανική ηγεσία να συντάσσεται με τη Ρωσία στην προσπάθειά της να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι αναμένει τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στην Ουάσιγκτον «τη Δευτέρα πιθανόν», εν μέσω των αυξανόμενων διαφωνιών για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος για το πότε θα συναντηθεί με τον Μακρόν, ο Τραμπ απάντησε: «πολύ σύντομα, τη Δευτέρα πιθανόν».

Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει πως η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στον Λευκό Οίκο προγραμματίζεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης στο Ελιζέ, στην οποία συμμετείχε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο, πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου ή των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι θα συναφθεί μια συμφωνία ερήμην τους, η οποία ενδέχεται να μην ευνοεί τα συμφέροντά τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η στάση της Γαλλίας και των συμμάχων της στην Ευρώπη είναι «σαφής και ενιαία» όσον αφορά το ουκρανικό και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ συνεχίζει τις επαφές του με ηγέτες άλλων κρατών.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι οι Ρώσοι θέλουν αυτός ο πόλεμος να τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όμως νομίζω ότι αυτοί κρατούν τα χαρτιά στα χέρια λιγάκι, διότι έχουν πάρει πολλά εδάφη».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, σε συνδυασμό με τις άμεσες επαφές του με τη Μόσχα, ενισχύουν την ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι φοβούνται ότι μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα που θα αφήσει την Ευρώπη σε μειονεκτική θέση.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα