Σάκκαρη Αντετοκουνμπο

Το απόγευμα της Τρίτης 9/7 επρόκειτο να συζητηθεί στην ολομέλεια της Ολυμπιακής Επιτροπής το ζήτημα των σημαιοφόρων της ελληνικής αποστολής στους φετινούς ολυμπιακούς αγώνες. Στο Παρίσι, όπως συνέβη και στο Τόκυο το 2021 οι σημαιοφόροι θα είναι δύο, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Η επιλογή θα γίνει για την εμφάνιση στην τελετή έναρξης, δεν γνωρίζουμε όμως ακόμη με ποιο ακριβώς κριτήριο θα πραγματοποιηθεί. Στο Τόκυο είχαν επιλεχθεί ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Άννα Κορακάκη.

Πολλά είναι τα ονόματα που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα για το Παρίσι 2024, όπως ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Στέφανος Ντούσκος, ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η Κατερίνα Στεφανίδη, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, η Άννα Κορακάκη και η Μαρία Σάκκαρη.

Σύμφωνα με διαρροές το όνομα που επικρατεί ανάμεσα στα παραπάνω για τους άνδρες είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Φαίνεται πως ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν το αρχικό «φαβορί», όμως αρνήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήθελε να κρατήσει τη σημαία καθώς έχει φορτωμένο πρόγραμμα και δεν ήθελε να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο από αυτό.

Ο Αντετοκούνμπο όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα, είπε μεταξύ άλλων: «Θα ήταν τιμή να είμαι σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανάμεσα σε κορυφαίους αθλητές. Αν είμαι σημαιοφόρος θα είναι σπουδαίο, αν όχι… ΟΚ. Είμαι χαρούμενος που ανήκω σε μια καλή ομάδα. Ελπίζω να είμαι πιο υγιής και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε κάτι. Θα απολαύσω κάθε στιγμή. Ακόμη έχω φλόγα μέσα μου, ίσως ακόμη πιο μεγάλη, για να αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω σε καλό επίπεδο. Εύχομαι να είμαι παράδειγμα σε όλο τον κόσμο και στα παιδιά μου».

Πολλοί χρήστες κατέφυγαν στα social media για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για τους δύο αθλητές. Αφενός για τον Τεντόγλου που παραχώρησε μια τέτοια τιμή στον συναθλητή του, και αφετέρου για τον Αντετοκούνμπο, για τα επιτεύγματα του στον χώρο του αθλητισμού. Περιττό να πούμε, ότι ο Γιάννης αποτέλεσε αποδεκτή επιλογή από τους δικαστές των social media. Το ίδιο δεν συνέβη όμως και με την φημολογούμενη σημαιοφόρο των γυναικών.

Λιγότερο άξια της σημαίας κρίθηκε η Σάκκαρη, με πολλούς να κάνουν λόγο για «απευθείας ανάθεση» εξαιτίας της σχέσης της με τον γιο του πρωθυπουργού. Η επιλογή βάσει καταστατικού, λέει πως στην τελετή έναρξης είθισται να είναι σημαιοφόρος ο πιο πετυχημένος αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επομένως, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως άλλες αθλήτριες με σπουδαίες καριέρες στον χώρο, όπως η Στεφανίδη και η Ντρισμπιώτη, θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διαφωνία αυτή εκφράστηκε πολιτισμένα, υπογραμμίζοντας σημαντικούς προβληματισμούς.

Σε άλλες, όχι και τόσο. Αγνοώντας το ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, πολλοί χρήστες εξέφρασαν την άποψή τους με επιθετικό τρόπο, φτάνοντας στα όρια του χυδαίου.

Παρόλο που είναι δίκαιες η ανησυχίες σχετικά με το πόσο αξιοκρατική θα είναι η διαδικασία, ο τρόπος που εκφράζονται αδικούν μια σημαντική Ελληνίδα αθλήτρια. Οι χρήστες αυτοί αγνοούν επιπλέον, το ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην επιλογή. Όπως, για παράδειγμα, η προσωπική απόφαση των αθλητριών, που θα μπορούσε να είναι παρόμοια με του Τεντόγλου. Άλλωστε, ίσως και η ίδια η Σάκκαρη να διστάσει έπειτα από όλες τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχεται χωρίς καν να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Η τελετή έναρξης θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου στο Παρίσι, ενώ η τελετή λήξης στις 11 Αυγούστου. Η ελληνική αποστολή αποτελείται συνολικά από 101 αθλητές και αθλήτριες.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
1
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα