Οι υγειονομικοί πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας στην Αττική έως τις 15:00, έπειτα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού», υπενθυμίζοντας πως στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων «επικρατεί το αδιαχώρητο».

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «τα επείγοντα ενός μεγάλου νοσοκομείου τα επισκέπτονται σε ημέρες εφημερίας περί τα 1.000 άτομα προς εξέταση. Η αναμονή ξεπερνάει τις 8 ώρες. Το αδιαχώρητο επικρατεί στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των επειγόντων. Οι εισαγωγές ασθενών είναι λιγότερες του 20% των προσερχομένων στα επείγοντα. Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ελλείψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη». Επισημαίνει επίσης ότι πάνω από το 50% των ασθενών που επισκέπτονται τα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προέρχονται από την περιφέρεια, γεγονός που αποδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις στις υγειονομικές δομές της επαρχίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα έχουμε 4.000 λιγότερο προσωπικό στο ΕΣΥ», με τις μαζικές αποχωρήσεις να αποδίδονται στις δύσκολες συνθήκες εργασίας, την επαγγελματική εξουθένωση, τις συχνές μετακινήσεις και τις χαμηλές αμοιβές.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν στο 5,5% του ΑΕΠ, δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων είναι αρνητικό, ενώ «τα νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,36 δισ. ευρώ και αδυνατούν να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές πέραν των έργων κτιριακής αναβάθμισης που είναι σε εξέλιξη από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η ΠΟΕΔΗΝ απαιτεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων επικουρικών, την αναθεώρηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγεία. Τάσσεται επίσης κατά των καταργήσεων και συγχωνεύσεων νοσοκομείων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα