Σε πλαίσιο πολιτικής αβεβαιότητας διεξήχθη εχθές η σύνοδος του ΝΑΤΟ. «Μη αναστρέψιμη» η πορεία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τουλάχιστον 40 δις στρατιωτικής βοήθειας θα λάβει η χώρα την επόμενη χρονιά.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου, τα 32 κράτη μέλη του NATO συζήτησαν για την αύξηση της υποστήριξής τους προς την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Παράλληλα, τόνισαν την «μη αναστρέψιμη πορεία» της Ουκρανίας προς ένταξη στη συμμαχία, χωρίς όμως να αναφερθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο πιθανός κίνδυνος της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ
Έντονη ανησυχία υπάρχει από την πλευρά των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης της συμμαχίας και της συνέχισης του πολέμου σε περίπτωση προεδρίας Ντόναλντ Τράμπ. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό πολιτική αβεβαιότητα, με τον Μπάιντεν να αντιμετωπίζει κριτική ακόμη και εντός του κόμματός του. Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει επικρίνει έντονα το NATO στο παρελθόν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία βρίσκεται «επί ποδός πολέμου» με τη βοήθεια της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. Οι ηγέτες του NATO εξέφρασαν ανησυχία για τη συνεργασία Ρωσίας και Κίνας και καταδίκασαν την υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ισχύος της συμμαχίας, παρά τις αμφιβολίες για την υγεία του και την ικανότητά του να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

Evan Vucci/AP
Τι αποφασίστηκε για την Ουκρανία
Πριν την έναρξη της συνόδου, μέλη του NATO ανακοίνωσαν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το Βέλγιο και η Νορβηγία θα προμηθεύσουν επιπλέον μαχητικά στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή πέντε συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων και τέσσερις συστοιχίες Patriot, με τη συνδρομή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της Ιταλίας.
Οι ηγέτες του NATO δεσμεύθηκαν επιπλέον να ενισχύσουν την αμυντική τους βιομηχανία, με 23 από τα 32 κράτη μέλη να αφιερώνουν πλέον το 2% του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες. Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ανέλθει τουλάχιστον σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη χρονιά.

GETTY IMAGES / BONNIE CASH
Απομακρύνονται οι ελπίδες της Ουκρανίας για ένταξη, παρά τη “μη αναστρέψιμη” πορεία της
Η Ουκρανία ελπίζει σε πρόοδο για την ένταξή της στο NATO, χωρίς βέβαια να έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με την πρόοδο που μπορεί να σημειωθεί. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε ουκρανική διπλωματική πηγή: «οι πιθανότητες να λάβει η Ουκρανία [συγκεκριμένη χρονικά] πρόσκληση [ένταξης] στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον είναι σχεδόν μηδενικές» και το γεγονός αυτό «είναι γνωστό στην ουκρανική ηγεσία». Βασικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία αντιτίθενται σε άμεση ή πρόωρη ένταξη. Στο τελικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι η πορεία της Ουκρανίας προς ένταξη είναι «μη αναστρέψιμη».
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δύο ηγέτες που γίνονται όλο και λιγότερο δημοφιλείς στις χώρες τους, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν πιστός σύμμαχος ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ σημείωσε την τοξική πόλωση στις ΗΠΑ, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προκάλεσε δυσαρέσκεια με τα πρόσφατα ταξίδια του σε Μόσχα και Πεκίνο.