Τελετή Έναρξης Ολυμπιακών αγώνων

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 ξεκίνησαν στο Παρίσι με ένα εκκεντρικό φαντασμαγορικό θέαμα δίπλα στον Σηκουάνα. Ανάμεσα σε αυτά που είδαμε ήταν η αρμάδα από βάρκες που μετέφερε αθλητές κατά μήκος του ποταμού, χορευτές σε ψηλούς στύλους, drag queens να παρελαύνουν σε γέφυρες και τους Ολυμπιακούς δακτυλίους να φωτίζουν τον Πύργο του Άιφελ – όλα κάτω από ανελέητες βροχοπτώσεις.

Η Γαλλία είχε υποσχεθεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια παράσταση στη Γη, με πάνω από 300.000 άτομα να παρακολουθούν από την όχθη του ποταμού και τις γέφυρες, και εκατοντάδες ακόμη από παράθυρα και μπαλκόνια. Mια παράσταση χορού, ζωντανής μουσικής και ακροβατικών εκτυλίσσονταν κατά μήκος της Pont d’Austerlitz σε μήκος που ξεπερνούσε τα 6 χιλιόμετρα.

Η τελετή φέρεται να είχε ως στόχο να αποδομήσει ελαφρά τα γαλλικά στερεότυπα. Τον τόνο του θεάματος έδωσε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Lady Gaga με μια ερμηνεία καμπαρέ του «Mon Truc en Plumes» της Zizi Jeanmaire.

(Kevin C. Cox/Getty Images)

Αργότερα, σειρά είχε η ποπ τραγουδίστρια Aya Nakamura, η πιο πολυακουσμένη γαλλόφωνη καλλιτέχνης στον κόσμο. Έπαιξε με τη Γαλλική Ρεπουμπλικανική Φρουρά, τραγουδώντας τραγούδια του Charles Aznavour και δικές της επιτυχίες, συνοδευόμενη από τη χορωδία του γαλλικού στρατού και το στρατιωτικό συγκρότημα χάλκινων πνευστών. Οι κριτικοί είχαν ισχυριστεί ότι δεν ήταν αρκετά Γαλλίδα για να παίξει, αλλά η συμπερίληψή της γιόρταζε τη διαφορετικότητα και την ανθεκτικότητα.

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, αθλητές και θεατές επέμειναν στη σχεδόν τετράωρη τελετή, με τους αθλητές να φορούν πόντσο και να κρατούν ομπρέλες. Ο Thomas Jolly, ο νεαρός Γάλλος σκηνοθέτης του θεάματος, επέλεξε τον Σηκουάνα για τη «δύναμή του να θεραπεύει». Αναφερόταν σε τραγωδίες όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 και η πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων του 2019. Μέρος της παράστασης περιλάμβανε μια θεαματική χορευτική ρουτίνα που είχε γυριστεί πριν την τελετή, με χορευτές που παρουσίασαν μια χορογραφία υψηλού κινδύνου ενώ κρέμονταν από τη σκαλωσιά γύρω από την Παναγία των Παρισίων.

Η βραδιά ξεκίνησε με 6.800 αθλητές που πήγαν με λεωφορεία από το Ολυμπιακό Χωριό στο Pont d’Austerlitz, όπου επιβιβάστηκαν σε βάρκες που φρουρούνταν από τον Γαλλικό στρατό. Το σκάφος της Ελλάδας ξεκίνησε πρώτο, όπως είθισται, ακολουθούμενο από την Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων. Στη συνέχεια είδαμε τις βάρκες των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, η οποία δέχτηκε ένα τεράστιο χειροκρότημα. Το θέαμα με τα καραβάκια στον Σηκουάνα και τον κόσμο που επευφημούσε από τις όχθες ήταν κάτι που δεν είχε δει η Γαλλία από τη βασιλεία του Λουδοβίκου 15ου.

Ένας πολύχρωμος φόρος τιμής στα γαλλικά κλισέ περιελάμβανε μια γυναίκα με φόρεμα καλυμμένο με κρουασάν, οδηγώντας ένα πολύχρωμο πλήθος σε Γαλλίδες χορεύτριες can-can. Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo περιέγραψε την παράσταση ως «χαρούμενη, δημιουργική και χωρίς τρόπους».

Το μεγαλύτερο death metal συγκρότημα της Γαλλίας, οι Gojira, έπαιξε ανάμεσα στις φλόγες με την λυρική τραγουδίστρια Marina Viotti και χορευτές αιωρούνταν από τους στύλους πάνω από το Pont Neuf.

Η Axelle Saint-Cirel, μεσόφωνος από τη Γουαδελούπη, τραγούδησε μια νέα σύνθεση του “La Marseillaise” ντυμένη με την τρίχρωμη σημαία στη γυάλινη οροφή του Grand Palais.

Εν τω μεταξύ, μια μυστηριώδης, απρόσωπη φιγούρα έτρεξε στις στέγες του Παρισιού με την Ολυμπιακή φλόγα, με αποκορύφωμα τον Zinedine Zidane να τη μεταφέρει μέσα από ένα σετ ταινιών με βεράντες από καφέ του Παρισιού της δεκαετίας του 1960 σε ένα τρένο του μετρό, φτάνοντας με επευφημίες στο Τροκαντερό. Η τελετή ολοκληρώθηκε στον Πύργο του Άιφελ εν μέσω πρωτοφανών ομάδων ασφαλείας, με 45.000 αστυνομικούς και χιλιάδες στρατιώτες να βρίσκονται στο σημείο

Το σόου τελείωσε με τον Charles Coste, τον γηραιότερο Γάλλο Ολυμπιονίκη στα 100 του, να παίρνει τη φλόγα από το αναπηρικό του καροτσάκι στον σπουδαίο αθλητή του τζούντο Teddy Riner και την σπρίντερ Marie-José Pérec, οι οποίοι άναψαν ένα καζάνι συνδεδεμένο με ένα γιγάντιο μπαλόνι. Στη συνέχεια, η Celine Dion παρέδωσε μια συγκινητική ερμηνεία του «Hymne à l’amour» της Edith Piaf, στην πρώτη της δημόσια παράσταση εδώ και χρόνια, προκαλώντας τεράστιες επευφημίες από το πλήθος.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Thomas Bach αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολεμικές συγκρούσεις στον κόσμο, τονίζοντας την αλληλεγγύη που συμβολίζουν οι Αγώνες. Στους Αγώνες συμμετέχουν αθλητές από 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές καθώς και η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Ο ύμνος της ειρήνης «Imagine», που τραγούδησε η Juliette Armanet, εκπροσωπούσε το μήνυμα ενότητας και ανεκτικότητας των Αγώνων.

Ο Tony Estanguet, επικεφαλής διοργανωτής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, είπε στους αθλητές: «Καλώς ήρθατε στη στιγμή σας στην ιστορίας – ζήστε τη και αγαπήστε την».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα