Οδηγός Επιβίωσης ελληνικό καλοκαίρι

Το τελευταίο διάστημα στην ελληνική τηλεόραση έχουμε ακούσει πολλές συμβουλές για το πώς θα επιβιώσουμε αυτό το καλοκαίρι. Από τα φρούτα που αγοράζουμε, έως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που επιλέγουμε και τις ημέρες που θα ήταν καλό να αποφύγουμε την παραλία αλλά και γενικά το να κυκλοφορούμε έξω, δεν προλαβαίνουμε να τα σημειώνουμε όλα. Γι’ αυτό, σας παραθέτουμε έναν σύντομο οδηγό επιβίωσης για το φετινό καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “life hack” που μάθαμε από βουλευτή σχετικά με την αγορά του καρπουζιού. Η συζήτηση στο πάνελ στο οποίο βρισκόταν αφορούσε την ακρίβεια των τροφίμων, και πιο συγκεκριμένα για προϊόντα που αγοράζουμε από τον μανάβη και τη λαϊκή. Το ρεπορτάζ που είχε δείξει προηγουμένως το κανάλι έδειχνε μια κυρία που είχε έρθει από τη Γερμανία, και οι τιμές των ροδάκινων της έκαναν τόσο μεγάλη εντύπωση (πάνω από 4 ευρώ το κιλό έναντι 1,5 που τα έβρισκε στη Γερμανία), που τα φωτογράφισε για να δείξει την τιμή σε γνωστούς της.

Ανησυχητικό θα έλεγε κανείς. Όμως όταν η δημοσιογράφος του πάνελ σχολίασε πως “δεν μιλάμε για εισαγόμενη ακρίβεια”, μάθαμε μια από τις σημαντικότερες συμβουλές γι’ αυτό το καλοκαίρι από τον βουλευτή: Γιατί να παίρνουμε ένα καρπούζι ολόκληρο, όταν όλοι ξέρουμε πως στο εξωτερικό αγοράζουν μία φέτα μόνο; Problem solved.

Συμπληρωματική πληροφορία στην παραπάνω δήλωση, που ειπώθηκε σε διαφορετικό πάνελ, ήταν ότι “έξω δεν σπρώχνουν καρότσια”, οπότε μπορούμε όταν πηγαίνουμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ να επιστρέψουμε κι εμείς στο καλαθάκι.

Η δεύτερη συμβουλή επιβίωσης αφορά τις μετακινήσεις μας. Έχοντας μάθει ήδη το 2020 την έννοια της κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα σκεφτόταν κανείς πως δεν θα ήταν δύσκολο να περιορίσουμε ξανά τις μετακινήσεις μας. Το μήνυμα ήρθε πριν λίγες μέρες από την τοπική κοινότητα Θήρας και τον πρόεδρό της. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης κλήθηκαν να προσέχουν καθώς επρόκειτο να αποβιβαστούν στο νησί 17 χιλιάδες τουρίστες από κρουαζιερόπλοια.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της κοινότητας σε συνέντευξή του υπάρχει πρόβλημα στις μετακινήσεις του νησιού όταν καταφτάνουν τόσοι πολλοί επισκέπτες κρουαζιέρας, επομένως επιχείρησαν να βοηθήσουν τους κατοίκους ώστε να μη μείνουν στον δρόμο. Είναι μια λύση κι αυτή.

Άλλωστε, όπως μάθαμε και σε ένα άλλο σχετικό πάνελ, “εάν θέλουμε τουρισμό οι κάτοικοι αυτού του τόπου, θα υποχωρούμε έναντι των [επισκεπτών]”. Η δεύτερη λοιπόν συμβουλή που ακούσαμε συμπεριλαμβάνει, εκτός από τον περιορισμό των μετακινήσεων, την αποφυγή των διακοπών των Ελλήνων σε περιόδους αιχμής γιατί “μπάνια του λαού δεν μπορεί να γίνονται μόνο από 15 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου”. Ειδικά εάν θέλουμε τόσα έσοδα από τον τουρισμό. Staycation λοιπόν.

Σχολιάζοντας τις τιμές των ακτοπλοϊκών, οι οποίες έχουν φτάσει στα ύψη, έγινε λόγος για τα άδεια από αυτοκίνητα δρομολόγια των πλοίων, καθώς και για την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία αναμένεται να παρέμβει. Βέβαια, δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό. Επομένως, τρίτη και τελευταία συμβουλή επιβίωσης για σήμερα: υπομονή! Κάποια στιγμή θα παρέμβει. Και παρόλο που αν εντοπίσει αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος του πάνελ, τα χρήματα δεν μπορούν να επιστραφούν στους πολίτες, τι να κάνουμε; Έγιναν, άλλωστε, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Γνωμούλα;
+1
3
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
2
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα