«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης στον πόλεμο»: Μετά τις μαζικές εκρήξεις τηλεειδοποιητών της Χεζμπολάχ, η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται δραματικά, με το Ισραήλ να στοχεύει κρίσιμες θέσεις στον Λίβανο, αναζωπυρώνοντας φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο.
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη: Πώς έγιναν οι πρώτες εκρήξεις;
Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ πραγματοποίησε μια επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ (σιιτική παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση τον Λίβανο που συστάθηκε πρωταρχικά για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ). Δεν επρόκειτο όμως για μια τυπική επίθεση, όπως αυτές που βλέπουμε εδώ και μήνες στη Γάζα. Αντ’ αυτού, το Ισραήλ τοποθέτησε εκρηκτικό υλικό μέσα σε μία νέα παρτίδα βομβητών – τηλεειδοποιητών, οι οποίοι έφτασαν στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι, οι συσκευές προμηθεύτηκαν από την εταιρεία «Gold Apollo», και είχαν παραποιηθεί πριν φτάσουν στο Λίβανο.
Οι δύο αξιωματούχοι που μίλησαν στους New York Times ανέφεραν πως κάθε συσκευή περιείχε 1 με 2 ουγγιές (1 ουγγία = περίπου 30 γραμμάρια), και είχαν εμφυτευτεί δίπλα από την μπαταρία της κάθε συσκευής μαζί με έναν διακόπτη, ο οποίος θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκρηκτικά από απόσταση.
Και έτσι έγινε.
🚨🇱🇧 WIDE SCALE TERRORIST ATTACK ON LEBANON
— Expat Vibes (@expatvibes) September 17, 2024
Thousands of pagers simultaneously exploded all over the country, causing mass injuries, and 8 deaths so far. pic.twitter.com/JdmLQsG83f
Στις 15:30 οι τηλεειδοποιητές στο Λίβανο έλαβαν ένα μήνυμα το οποίο φαινόταν σαν να προέρχεται από την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Το σήμα ενεργοποίησε τα εκρηκτικά, και τουλάχιστον 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 2.800. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονταν και δύο παιδιά.
Το Ισραήλ κατηγορήθηκε σύντομα για την επίθεση. Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, η Μοσάντ, η οποία έχει μακρά ιστορία σύνθετων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα στους τηλεειδοποιητές. Ο ισχυρισμός αντικατοπτρίστηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου έθεσε τα νοσοκομεία σε «μέγιστη επιφυλακή» και ζήτησε από τους πολίτες να πετάξουν τους βομβητές, ενώ παράλληλα η Χεζμπολάχ είπε ότι διενεργεί «έρευνα ασφαλείας και επιστημονική έρευνα» για τα αίτια των εκρήξεων και ότι το Ισραήλ θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία του».
Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι, καταδίκασε την επίθεση ως «ισραηλινή επίθεση». Σύντομα, η πηγή των τηλεειδοποιητών εντοπίστηκε. Σημειώθηκε πως μεταφέρθηκαν από την Ταϊβάν στην Ουγγαρία. Όμως η εταιρεία κατασκευής που βρίσκεται στην Ταϊβάν γρήγορα δήλωσε ότι οι συσκευές δεν είχαν κατασκευαστεί από αυτούς: «Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Μόνο που είχε την επωνυμία μας», είπε ο ιδρυτής της εταιρείας, Hsu Ching-kuang. «Είμαστε μια υπεύθυνη εταιρεία.» πρόσθεσε, ενώ δήλωσε πως οι τηλεειδοποιητές κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία στην Ευρώπη που είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα της.

Οι δημοσιογράφοι συγκεντρώνονται γύρω από τον Hsu Ching-kuang, στην πόρτα του γραφείου της εταιρείας στη Νέα Ταϊπέι την Τετάρτη. (Credits: Helen Davidson)
Τα νοσοκομεία σε όλο τον Λίβανο κατακλύστηκαν από ασθενείς και ένα νοσοκομείο πεδίου δημιουργήθηκε στη νότια πόλη Τύρου για να φιλοξενήσει τραυματίες. Ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων ήταν σταθερός στην πρωτεύουσα του Λιβάνου περισσότερες από τρεις ώρες μετά την επίθεση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και ανησυχούν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα μπορούσε να διατάξει χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τους στόχους του στον πόλεμο για να συμπεριλάβει ως στόχο του τη Χεζμπολάχ.
Israeli Chief of Staff on Lebanon attacks: "We still have many capabilities,at every stage we operate we are already 2 stages ahead. At every stage the price in Hezbollah should be high.We will make it so that terrorists will be afraid of going to the toilet & even eating food." pic.twitter.com/Rd1OHoZ7fa
— Baba Banaras™ (@RealBababanaras) September 18, 2024
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη: «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης στον πόλεμο»
Μόλις την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, η κατάσταση κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο. Αυτή τη φορά, οι εκρήξεις προήλθαν από walkie-talkies (ασύρματους πομποδέκτες) και ήταν μέρος ενός δεύτερου κύματος επιθέσεων στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη του Λιβάνου. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν στο δεύτερο κύμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Οι επιθέσεις – οι οποίες σύμφωνα με το Ισραήλ έχουν στόχο τη Χεζμπολάχ, αλλά έχουν επίσης σκοτώσει αμάχους – έχουν αυξήσει τους φόβους ότι η σύγκρουση των δύο πλευρών θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε εκτεταμένο πόλεμο.
Μιλώντας στα ισραηλινά στρατεύματα την Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε: «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης στον πόλεμο – απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή». Δεν έκανε καμία αναφορά στους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά επαίνεσε το έργο του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά».
Στις επιθέσεις της Τετάρτης, ακούστηκαν πολλές εκρήξεις σε μια κηδεία στη Βηρυτό για τρία μέλη της Χεζμπολάχ και ένα παιδί που σκοτώθηκαν από έκρηξη τηλεειδοποίησης την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Associated Press στο σημείο. Ένας φωτογράφος του AP στη νότια παραλιακή πόλη της Σιδώνας είδε ένα αυτοκίνητο και ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας να έχουν υποστεί ζημιές μετά από έκρηξη συσκευών μέσα σε αυτά.
After simultaneous explosion of thousands of pagers, now Walkie Talkie sets used by Hezbollah terrorists are exploding.
— Incognito (@Incognito_qfs) September 18, 2024
If things continue like this, Maulanas will declare all electronic items as Haram. 😭😭😭 pic.twitter.com/n0cPw1plLj
Το δεύτερο κύμα εντείνει επίσης την ανησυχία για τα δυνητικά θύματα που προκλήθηκαν στις επιθέσεις, κατά τις οποίες εκατοντάδες εκρήξεις ξέσπασαν οπουδήποτε ήταν ο κάτοχος του της συσκευής – σε σπίτια, αυτοκίνητα, σε παντοπωλεία και σε καφετέριες, συχνά με την οικογένεια ή τους κοντινούς περαστικούς.
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου: Ισραηλινές βόμβες στον Λίβανο
Σήμερα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ βομβάρδισε το νότιο Λίβανο. Αυτές οι εξελίξεις έχουν εγείρει φόβους για επιστροφή στον πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ο πρώτος εδώ και 18 χρόνια. Το Ισραήλ βλέπει τη σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ ως μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής αντιπαράθεσης με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει ένοπλες ομάδες στη Γάζα, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολλούς στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών αποθήκευσης όπλων στο Chihine, στην Tayibe και σε άλλες περιοχές.

(Καπνός ανεβαίνει από την πόλη Khiam του νότιου Λιβάνου, εν μέσω συνεχιζόμενων διασυνοριακών εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων, όπως απεικονίζεται από το Marjayoun, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, 18 Σεπτεμβρίου 2024. /Karamallah Daher)
Παρά την κλιμακούμενη βία, εκπρόσωπος των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ είπε ότι η κατάσταση κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου δεν έχει επιδεινωθεί σημαντικά όσον αφορά τις ανταλλαγές πυρών, αν και η ένταση παραμένει υψηλή. Οι διασυνοριακές συγκρούσεις συνεχίζονται από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα η Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει πυραύλους. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν εκκενωθεί. Ο ισραηλινός στρατός έχει αναδιατάξει ελίτ μονάδες από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων καταδρομέων και αλεξιπτωτιστών, για να ενισχύσει το βόρειο μέτωπό του, καθώς οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση αυξάνονται.