Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει διακόψει την είσοδο κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εκεχειρίας με τη Χαμάς.
Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Χαμάς μέχρι στιγμής αρνείται να αποδεχτεί μια προσωρινή επέκταση της πρώτης φάσης της εκεχειρίας, όπως προτάθηκε από τον απεσταλμένο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
«Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας για τους ομήρους και με δεδομένη την άρνηση της Χαμάς να δεχθεί το σχέδιο Γουίτκοφ για τη συνέχιση των συνομιλιών, στο οποίο το Ισραήλ συμφώνησε, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποφάσισε ότι από σήμερα το πρωί αναστέλλεται κάθε είσοδος προϊόντων και εφοδίων στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Παράλληλα, η ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι «το Ισραήλ δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», προειδοποιώντας και «με άλλες συνέπειες» σε περίπτωση που συνεχιστούν οι διαφωνίες με τη Χαμάς όσον αφορά την εκεχειρία.
Από την πλευρά της, η Χαμάς καταδίκασε την απόφαση, με εκπρόσωπό της να τη χαρακτηρίζει «φθηνό εκβιασμό», «πραξικόπημα» στη συμφωνία εκεχειρίας, και «έγκλημα πολέμου», καλώντας τους διαμεσολαβητές να πιέσουν το Ισραήλ να συνεχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ίδιος δήλωσε: «Η απόφαση του Νετανιάχου να σταματήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα δείχνει για άλλη μια φορά το αποκρουστικό πρόσωπο της ισραηλινής κατοχής… Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να σταματήσει να λιμοκτονεί τον λαό μας».
Η παλαιστινιακή οργάνωση επιθυμεί η δεύτερη φάση της συμφωνίας να προχωρήσει όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, περιλαμβάνοντας την απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
Το βράδυ της Παρασκευής, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί παράταση της πρώτης φάσης της εκεχειρίας χωρίς εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ότι η δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί.
Όπως μετέδωσε το BBC, αργά το βράδυ, το γραφείο του Νετανιάχου ανέφερε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει σε πρόταση των ΗΠΑ για επέκταση της εκεχειρίας κατά περίπου έξι εβδομάδες, καλύπτοντας τις περιόδους του μουσουλμανικού Ραμαζανιού και του εβραϊκού Πάσχα. Αν οι διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε αδιέξοδο στο τέλος αυτής της περιόδου, το Ισραήλ διατηρούσε το δικαίωμα να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος, Στιβ Γουίτκοφ, δεν έχει δημοσιοποιήσει την πρότασή του, ωστόσο, σύμφωνα με το Ισραήλ, το σχέδιο προέβλεπε την απελευθέρωση του μισού από το σύνολο των εναπομεινάντων ζωντανών και νεκρών ομήρων.
Το γραφείο του Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις αν η Χαμάς αλλάξει στάση σχετικά με την εξάμηνη παράταση της εκεχειρίας.
Οι φάσεις της εκεχειρίας
Η πρώτη φάση της εκεχειρίας, που ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 1η Μαρτίου. Κατά τη διάρκειά της, σταμάτησαν 15 μήνες συγκρούσεων μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού, ενώ πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση 33 Ισραηλινών και πέντε Ταϊλανδών ομήρων, με αντάλλαγμα περίπου 1.900 Παλαιστίνιους κρατούμενους και υπόπτους.
Ωστόσο, η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που προβλέπει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, παραμένει αβέβαιη.
Εκτιμάται ότι 24 όμηροι είναι ζωντανοί, ενώ άλλοι 39 θεωρούνται νεκροί.