Πώς η επανεκλογή Trump, ο Elon Musk και το τοξικό περιεχόμενο της πλατφόρμας ώθησαν εκατομμύρια χρήστες να απομακρυνθούν από το πρώην Twitter και να στραφούν προς το νέο Blue Sky. Μήπως η «ελευθερία του λόγου» του Musk πήγε πολύ στραβά;

Μετράμε λίγες εβδομάδες από τις αμερικανικές εκλογές που όρισαν τον Donald Trump κατάλληλο για να πάρει και πάλι τα σκήπτρα της διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Με τον διχαστικό του λόγο, τις προβληματικές του θέσεις και την ακραία πολιτική του περσόνα, κατάφερε να πείσει. Πιστός σύμμαχος σε αυτό το ταξίδι δεν ήταν άλλος από τον Elon Musk.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος νοτιοαφρικανικής καταγωγής που το 2022 αγόρασε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο, το Twitter– πριν το μετονομάσει σε Xπροκειμένου να «επαναφέρει την ελευθερία του λόγου», στήριξε όσο κανείς τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, μέσα από την πλατφόρμα, ενώ λέγεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Μέσα σε δύο μόνο χρόνια, ο 53χρονος ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX κατάφερε να φέρει το άλλοτε επιτυχημένο κοινωνικό δίκτυο αντιμέτωπο με την αρχή του τέλους του. Τώρα, όλο και περισσότεροι χρήστες, ανάμεσα στους οποίους μεγάλα ονόματα και επιχειρήσεις, σαλπάρουν για άλλες θάλασσες.

Μεγάλα ονόματα ανάμεσα σε αυτούς που αποχωρούν από το X

Η πρώτη μαζική έξοδος από το Twitter, σημειώθηκε το 2022, αμέσως μόλις ο Musk αγόρασε την πλατφόρμα, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Δεν θα περιμένω να δω τι έχει σχεδιάσει ο Musk. Αντίο» είπε με ένα tweet η γνωστή παραγωγός και σεναριογράφος Shonda Rhimes και αποχώρησε, ενώ μερικοί επώνυμοι που επίσης απενεργοποίησαν τον λογαριασμό ή άφησαν αδρανές το προφίλ τους ήταν ο Jim Carrey, ο Elton John, η Gigi Hadid, η Whoopi Goldberg, ο Trent Reznor κ.α.

Μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Socialblade, οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του Twitter μειώθηκαν κατά 15%, και το διαφημιστικό κέρδος κατά 59%. Αυτό ενδεχομένως ήταν που οδήγησε τον μεγιστάνα στην απόφαση να δώσει στους χρήστες την δυνατότητα να λάβουν το μπλε τικ της αξιοπιστίας -που έως τότε είχαν μόνο επίσημες σελίδες, celebrities και δημοσιογράφοι – έναντι οκτώ δολαρίων το μήνα. 

Η μεγαλύτερη αποχώρηση, όμως, από την πλατφόρμα σημειώθηκε αμέσως μετά την επανεκλογή του Donald Trump. Παρά το γεγονός ότι την ημέρα των εκλογών, το X έσπασε ρεκόρ επισκεψιμότητας με 162 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, την επομένη κιόλας το νούμερο αυτό έπεσε στα 157 εκατομμύρια

Ανάμεσα στα προφίλ που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην αποχώρηση, ο βρετανικός ειδησεογραφικός κολοσσός The Guardian, που με ανακοίνωσή του, δήλωσε πως θα σταματήσει να αναρτά περιεχόμενο στο δημοφιλές κοινωνικό μέσο, χαρακτηρίζοντάς το «τοξικό». 

“Είναι κάτι που εξετάζουμε πολύ καιρό, δεδομένου του ανησυχητικού περιεχομένου που προωθείται από την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών θεωριών συνωμοσίας και του ρατσισμού” εξηγεί με την ανακοίνωσή της η εφημερίδα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ισπανική εφημερίδα La Vanguardia, ο γερμανικός ποδοσφαιρικός όμιλος FC St. Pauli, ο βραβευμένος δημοσιογράφος Don Lemon, η ηθοποιός Jamie Lee Curtis κ.α., με κάποιους να μεταφέρονται στο Threads της Meta, και άλλους, όπως ο Stephen King, να πηγαίνουν στο Blue Sky.

Τι είναι το Blue Sky στο οποίο πάνε όλοι;

Μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή του Trump, 500 χιλιάδες χρήστες έκαναν την εγγραφή τους στο Blue Sky, τη σχετικά νεοσύστατη πλατφόρμα που αυτοπεριγράφεται ως το «μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπως θα έπρεπε να είναι».

Στην όψη μοιάζει με το παλιότερο Twitter, κάτι το οποίο δεν προκαλεί εντύπωση αφού πίσω από την δημιουργία και των δύο βρίσκεται ο Jack Dorsey. Ο Dorsey δημιούργησε το Blue Sky το 2019, σαν παράλληλο πρότζεκτ μαζί με το Twitter, ωστόσο η εγγραφή και η δημιουργία προφίλ σε αυτό ήταν εφικτές μόνο κατόπιν πρόσκλησης

Το 2021, ο Dorsey αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της πλατφόρμας και σήμερα το Blue Sky λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία με CEO τον Jay Graber. Για το κοινό άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μερικά μεγάλα ονόματα που ήδη χρησιμοποιούν το νέο μέσο δικτύωσης είναι η Alexandria Ocasio-Cortez, ο Stephen King, οι New York Times κ.α. 

Αυτό που διαφοροποιεί το Blue Sky από τα παραδοσιακά κοινωνικά δίκτυα, είναι πως δίνει στον/ην κάθε χρήστη/-ρια τη δυνατότητα να δημιουργεί ο/η ίδιος/-α τους servers του/της, ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων του/της και των κανονισμών της κοινότητας.

Σκοπός της πλατφόρμας είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που θα θυμίζει το παλιό καλό Twitter.

Παραπληροφόρηση, fake news, ρατσισμός, και θεωρίες συνωμοσίας 

Όταν ο Elon Musk αγόρασε το Twitter ισχυρίστηκε πως πρωταρχικός στόχος του ήταν να επαναφέρει την ελευθερία του λόγου που σύμφωνα με τον ίδιο υπονομεύθηκε στα χέρια της «απολυταρχικής» τότε διαχείρισης του μέσου.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλαξε τους κανονισμούς της πλατφόρμας, έκανε μεταρρυθμίσεις στον αλγόριθμο προκειμένου να βλέπουν περισσότερα άτομα τις δημοσιεύσεις του, ενεργοποίησε προφίλ που προηγουμένως είχαν διαγραφεί για λόγους ασφαλείας (Donald Trump, Alex Jones κ.α), και έδωσε την δυνατότητα στους πάντες να μοιράζονται αναληθείς πληροφορίες, προσβλητικό περιεχόμενο, και graphic υλικό

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να κάνει το X που αποτελούσε το μεγαλύτερο δίκτυο διακίνησης ειδήσεων, έναν από τους μεγαλύτερους προωθητές ακροδεξιάς ρητορικής και παραπληροφόρησης στον πλανήτη.

@c4news

What is the truth behind the right-wing rumour that cat litter is being used by students in #America? #catlitter #furries #rightwing #news #channel4news

♬ original sound – Channel 4 News

Πριν δύο χρόνια, ο Musk σε μια προσπάθεια να πολεμήσει την woke κουλτούρα, αναπαρήγαγε την ψευδή είδηση πως σε σχολεία της Αμερικής παρέχεται άμμος υγιεινής σε παιδιά που αυτοπροσδιορίζονται ως γάτες, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει την παράνοια γύρω από τα fake news ότι οι μετανάστες από την Αϊτή στο Οχάιο τρώνε κατοικίδια; Έβαλε και σε αυτό το χεράκι του ο Musk.

To NBC, ακόμα, αποκάλυψε πως τουλάχιστον 150 προφίλ με νεοναζιστικό περιεχόμενο έκαναν ανενόχλητα παράνομες δημοσιεύσεις, για τις οποίες δεν προέκυπταν επιπτώσεις, αφού είχε πληρωθεί το καθιερωμένο αντίτιμο των 8 δολαρίων.

Επίσης, έγινε γνωστό πως η πλατφόρμα έτρεχε διαφημίσεις δίπλα σε ρατσιστικά hashtags όπως #whitepower και #whitepride, ενώ από τη στιγμή που ανέλαβε τη διεύθυνση ο Musk, η χρήση της απόλυτα ρατσιστικής λέξης από N για τους μαύρους σημείωσε αύξηση 500%. Η λέξη cisgender, όμως, καταχωρήθηκε ως βρισιά.

Είναι σαφές ότι μιλάμε για ελευθερία του λόγου.

Η φιλία με τον Donald Trump

Τι κι αν ο Musk για πολλά χρόνια δήλωνε κεντρώος και το 2020 είχε παραδεχτεί πως ψήφισε τους Δημοκρατικούς με τον Biden; Μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους εκκωφαντικότερους υποστηρικτές του “Make America Great Again” κινήματος

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που ονειρευόταν να πάει την ανθρωπότητα στον Άρη και τραβούσε τα βλέμματα για τις αμέτρητες τεχνολογικές του επιτυχίες, σήμερα ξοδεύει μέρος των χρημάτων του αλόγιστα, όπως όταν αποφάσισε να δώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε τυχαίους ψηφοφόρους του Trump. “Έχω βάσιμες υποψίες ότι δεν είχε ποτέ σκοπό να μας πάει στον Άρη” λέει ένας χρήστης του X, και μας εκφράζει όλους/-ες.

Τίποτα βέβαια δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, αφού μέσα από όλη αυτή την στήριξη στο πρόσωπο του Donald Trump, ο τελευταίος του έταξε τη θέση του επικεφαλής του Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, που αναμένεται να συσταθεί τον Ιανουάριο του 2025.

Τελικά, όλα μαρτυρούν πως η υποτιθέμενη «ελευθερία του λόγου» που τόσο επεδίωκε ο Elon Musk, ήταν απλώς ένα καλοστημένο κόλπο για να μαζέψει ακόμα μεγαλύτερο φανατικό κοινό που θα τον βοηθήσει να παραμείνει στην κορυφή του κόσμου. Το ίδιο, άλλωστε, έκανε και ο Trump και εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος. Το μέλλον προβλέπεται τρομακτικό.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
2
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
3
Αγαπώ
+1
5
Σοκαρίστηκα