Όπως δήλωσε ο Μ. Βορίδης «Σε σχέση με την αλλαγή του πλανήτη, τα αίτια ενός δυστυχήματος φυσικά έχουν την αξία τους αλλά όχι ώστε να σταματήσουμε να συζητάμε τα πάντα και να συζητάμε επί 20 μέρες αυτό».
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο OPEN και σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης καθώς και τις απόψεις των πολιτών για την τραγωδία των Τεμπών, δήλωσε: «Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη».
Ο κ. Βορίδης τόνισε «Κάνουν λάθος», αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει συγκάλυψη, προσθέτοντας ότι «σκοπίμως από την αντιπολίτευση δημιουργείται μια πολυεπίπεδη σύγχυση στο τι είναι η συγκάλυψη. Είναι κάτι που αποκρούουμε κατηγορηματικά». Επεσήμανε επίσης: «Η έννοια της διαλλακτικής σχέσης που έχουμε με τον πολίτη δεν είναι ότι βαράμε προσοχές σε ό,τι μας λένε, είναι ότι τον ακούμε, και όταν θεωρούμε ότι κάτι λέει λάθος του το εξηγούμε».
Συνεχίζοντας, έθεσε το ερώτημα σχετικά με το πώς οι πολίτες σχημάτισαν αυτή την αντίληψη, διερευνώντας αν η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Υπογράμμισε: «Άλλο να συζητήσουμε γιατί απέκτησαν αυτή την αντίληψη οι πολίτες και να δούμε αν φταίμε εμείς ή η αντιπολίτευση. Πώς δηλαδή οι πολίτες κατέληξαν σε μία εσφαλμένη θέση. Αλλά ας πάμε στην ουσία. Γιατί το αποκρούουμε αυτό; Συγκάλυψη δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος που είναι ένοχος και εμείς κάνουμε ενέργειες για να μην αποκαλυφτεί η ταυτότητά του, και να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, και να δικαστεί και να υποστεί τη νόμιμη ποινική τιμωρία;».
Επιπλέον, ανέφερε ένα υποθετικό σενάριο σχετικά με λαθρεμπόριο, επισημαίνοντας: «Έχουν περάσει δύο χρόνια που ψάχνουμε ένα φορτίο το οποίο έχει βάλει ένας λαθρέμπορος, δεν ξέρουμε για το φορτίο, δεν ξέρουμε για τον λαθρέμπορο, που είναι φίλος του Μητσοτάκη, ο οποίος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον Τριαντόπουλο να πάει να πειράξει τον χώρο προκειμένου να μην αποκαλυφθούν στοιχεία που θα μας έδιναν τον φορτίο και τον λαθρέμπορο. Και ρωτώ: το φορτίο ξέρουμε ότι υπήρχε; Κανείς δεν ξέρει αν υπήρχε. Κι αν δεν ξέρουμε ότι υπήρχε, βεβαίως δεν ξέρουμε αν υπάρχει λαθρέμπορος και σίγουρα δεν ξέρουμε το όνομά του».
Αναφορικά με τη σημασία της έννοιας της συγκάλυψης, υπογράμμισε: «Να ξέρουμε τι είναι συγκάλυψη. Ότι κάποιος θέλει να χαλάσει τα αποδεικτικά στοιχεία για να μην αποκαλυφθεί κάποιος άλλος που είναι φίλος του. Εγώ θέλω να ακούσω τον κύριο Πυροσβέστη και τον αστυνόμο, σας έδωσε κανείς εντολή; Ποιος;» και συνέχισε: «Εμένα με ενδιαφέρει πολιτικά να αποκρούσω: ότι έγινε σε αυτό τον χώρο έγινε συγκαλυπτικά;».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για τις επιδιώξεις της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας: «Η στόχευση είναι μία, να πληγεί η κυβέρνηση, να αποσταθεροποιηθεί η χώρα, να πέσει ο Μητσοτάκης. Θα μου πείτε δεν είναι θεμιτή στόχευση για μια αντιπολίτευση αυτή; Ούτε η κυβέρνηση ούτε η αποσταθεροποίηση της χώρας είναι θεμιτή γιατί άλλο είναι να κάνεις μαχητική αντιπολίτευση για να γίνουν οι εκλογές και να πεις ότι διεκδικώ αυτό που διεκδικώ, άλλο όμως να λες ότι θέλω να ρίξω την κυβέρνηση και υιοθετώ έναν οχετό λάσπης και ψεμάτων από το πρωί μέχρι το βράδυ με αδιανόητες κατηγορίες για να το επιτύχω». Τόνισε επίσης ότι «Το σχέδιο δεν θα περάσει. Οι κυβερνήσεις πέφτουν στο Κοινοβούλιο και στις εκλογές. Έτσι αλλάζει η κυβέρνηση. Περιμένω την πρόταση δυσπιστίας για να πάρουν απάντηση όσοι θέλουν απαντήσεις».
Τέλος, σχολιάζοντας τη δημόσια συζήτηση γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, σημείωσε: «Ο κόσμος αλλάζει με συγκλονιστικό τρόπο. Έχουν ανοίξει τεράστια ζητήματα, ευρωπαϊκή άμυνα, ευρωπαϊκός στρατός, συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, Ουκρανία, ευρωπαϊκή ενέργεια, αμυντικές δαπάνες, ζητήματα ανταγωνιστικότητας, οι δασμοί του Τραμπ, συγκλονιστικά ζητήματα. Στην Ελλάδα επί 20 ημέρες συζητάμε αυτό».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των παρουσιαστών του OPEN, οι οποίοι τον ρώτησαν αν θεωρεί μικρό ζήτημα το δυστύχημα, με τον κ. Βορίδη να απαντά: «Σε σχέση με αυτά που συζητάμε; Ένα δυστύχημα; Ναι είναι μικρό. Σε σχέση με αυτά που συζητάμε, το τονίζω. Το επαναλαμβάνω γιατί είμαι βέβαιος ότι θα πάμε στην ωραία θεωρία της διαστρέβλωσης. Σε σχέση με την αλλαγή του πλανήτη, τα αίτια ενός δυστυχήματος φυσικά έχουν την αξία τους αλλά όχι ώστε να σταματήσουμε να συζητάμε τα πάντα και να συζητάμε επί 20 μέρες αυτό».