Ο Μ. Βορίδης τόνισε ότι «Πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι για να μένεις. Έρχεσαι, δουλεύεις και επιστρέφεις»
Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 18 Μαρτίου, υιοθέτησε έντονα αντιμεταναστευτική ρητορική, κάνοντας αναφορά σε «υποχρεωτικές επαναπροωθήσεις». Παράλληλα, δήλωσε πως «εδώ χρειαζόμαστε αποτελεσματικές πολιτικές κι εγώ θα παρουσιάσω ορισμένες για το πώς θα θελήσουν και οι ίδιοι να φύγουν», προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους που σκοπεύει να εφαρμόσει.
Μιλώντας στο Mega, υποστήριξε ότι «το μεταναστευτικό αποτελεί πανευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί διεθνή συντονισμό. Είναι ένα ζήτημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες ενός εθνικού κράτους να το διαχειριστεί αυτόνομα».
Στη συνέχεια, περιέγραψε τους δύο βασικούς στόχους του υπουργείου: «Ο πρώτος αφορά την αυστηροποίηση των πολιτικών για την παράνομη μετανάστευση και την αποτελεσματική οργάνωση των επαναπροωθήσεων. Ο δεύτερος αφορά τη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης, ώστε να γίνει πιο λειτουργική, πιο αυστηρή και πιο ελεγχόμενη».
Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις που του ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι «το πρώτο ήταν η οργάνωση των επαναπροωθήσεων, οι επιστροφές, και το δεύτερο είναι η οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης. Αυτά είναι τα δύο στοιχήματα». Υπογράμμισε επίσης ότι «το πρώτο πράγμα που θέλω να ακουμπήσω είναι η παράνομη μετανάστευση, προφανώς σε μια κατεύθυνση αυστηροποίησης».
Σχετικά με τις διαδικασίες επιστροφής των μεταναστών, σημείωσε ότι «οι λεγόμενες οικειοθελείς επιστροφές είναι λίγες και η σχέση εισροών-εκροών είναι κακή. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο είναι παράνομοι μετανάστες, είναι λαθρομετανάστες και πρέπει να επαναπροωθηθούν». Επιπλέον, ανέφερε ότι «η επαναπροώθηση δεν έρχεται οικειοθελώς. Πας στη χώρα του, σου λέει “δεν τον δέχομαι πίσω”. Εδώ χρειαζόμαστε αποτελεσματικές πολιτικές κι εγώ θα παρουσιάσω ορισμένες για το πώς θα θελήσουν και οι ίδιοι να φύγουν».
Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τις προσπάθειές του, καθώς «ο οποίος έχει δώσει πολύ μεγάλες μάχες για να αλλάξει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ατζέντα στο ζήτημα αυτό». Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει ένα ζήτημα ασφάλειας και πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Μεγάλη αλλαγή, όπου πρωταγωνίστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, δήλωσε ότι «το δεύτερο θέμα είναι η νόμιμη μετανάστευση, η οποία πρέπει να είναι πιο λειτουργική, πιο αυστηρή και πιο ελεγχόμενη». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κάλυψης θέσεων εργασίας, λέγοντας ότι «υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία της παραγωγής μεγάλες ανάγκες για εργατικά χέρια. Εμείς θα αποφασίζουμε ποιοι έρχονται, πώς έρχονται, πού πάνε να δουλέψουν, για ποιο χρονικό διάστημα θα μείνουν».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «όλοι αυτοί θα πρέπει να ξέρουν ότι θα σέβονται τον ελληνικό τρόπο ζωής, τις παραδόσεις μας, τα έθιμά μας». Όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης των μεταναστών, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες, καθώς «είναι ένας παραβατικός χώρος, με πάρα πολλές συμπεριφορές που είναι έκνομες και δεν τηρείται ούτε η ασφαλιστική, ούτε η φορολογική, ούτε η εργατική νομοθεσία». Πρόσθεσε επίσης ότι «όταν αποφασίζουμε να τους απασχολήσουμε, πρέπει να τους απασχολούμε όπως όλο τον κόσμο. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι για να μένεις. Έρχεσαι, δουλεύεις και επιστρέφεις».
Τέλος, αναφέρθηκε στον διεθνή διάλογο για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «θα επιμείνω πάρα πολύ στη διεθνή συζήτηση. Ανοίγει μία ευρύτερη συζήτηση, ειδικά στην εποχή των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τη διοίκηση Τραμπ, που έχει ορισμένες αντιλήψεις και φέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η Ευρώπη, για να φανεί αν έχει την υπόσταση που θέλουμε να έχει, πρέπει κι αυτή να βάλει τη διαπραγματευτική και την οικονομική της δύναμη στο τραπέζι της μετανάστευσης».