Η κατάσταση στη Συρία έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, με το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, να περνά στα χέρια των τζιχαντιστών. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς φαίνεται να έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της πόλης.

Οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση, σχηματίζοντας τον νέο συνασπισμό «Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων». Ξεκινώντας από χωριά στα περίχωρα του Χαλεπιού, κατέλαβαν την πόλη χωρίς σοβαρή αντίσταση, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από το 2016 που η αντιπολίτευση κατέλαβε έδαφος στο Χαλέπι. Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου η «πολύ αποδυναμωμένη Χεζμπολάχ» και η «Ρωσία που αποσπάται από τον πόλεμο στην Ουκρανία» δυσκολεύονται να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ όπως στο παρελθόν.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ υποδέχτηκε στη Δαμασκό τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, και υπογράμμισε τη «σημασία της υποστήριξης των συμμάχων και των φίλων» για την αντιμετώπιση των «τρομοκρατών υποστηριζόμενων από το εξωτερικό». Παράλληλα, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ του για να «τσακίσει τους τρομοκράτες». Ο Αραγτσί χαρακτήρισε τη συγκυρία «δύσκολη» αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δαμασκός θα υπερισχύσει. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η αεροπορία της υποστηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις για την «απώθηση» των ανταρτών στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι, ενώ το Ιράν επαναβεβαίωσε τη «σθεναρή» υποστήριξή του στο καθεστώς.

Η απώλεια του Χαλεπιού αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον Άσαντ. Κάποτε η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και οικονομική της πρωτεύουσα, το Χαλέπι ανακτήθηκε από την κυβέρνηση το 2016 με τη βοήθεια της Ρωσίας και της Χεζμπολάχ. Τώρα, με τους αντάρτες να επανακαταλαμβάνουν την πόλη, η σύγκρουση στη Συρία εισέρχεται σε νέα φάση.

Η επανεκτίμηση της τουρκικής πολιτικής προς τη Συρία μπορεί να φέρει σημαντικές εξελίξεις. Εάν η Τουρκία θεωρήσει πιθανή την πτώση του Άσαντ, ίσως ανανεώσει την προσπάθειά της να επηρεάσει μια ενδεχόμενη διάδοχη κυβέρνηση στη Δαμασκό. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να υποστηρίξει ισλαμιστικές ομάδες, με σκοπό τη διαχείριση της κουρδικής αυτονομίας και την επιστροφή των Σύριων προσφύγων.

Παρά την ανανεωμένη δυναμική των ανταρτών, η επιτυχία τους εξαρτάται από την αντίδραση του καθεστώτος και των συμμάχων του. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές, αλλά δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία και το Ιράν θα μπορέσουν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά το καθεστώς. «Η αεροπορική ισχύς από μόνη της δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για να αποκρούσει τους αντάρτες».

Η κατάσταση είναι ρευστή, με παγκόσμια ανησυχία για το μέλλον της Συρίας και του καθεστώτος Άσαντ. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ανταρτών να διατηρήσουν τα εδάφη που κατέλαβαν και να προκαλέσουν ένα «φαινόμενο ντόμινο».

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα