δίκη Ζακ

Στην προτελευταία δικάσιμο, η Άννυ Παπαρρούσου ανέφερε «Έχετε καταλυτική εικόνα τώρα. Δεν χωρεί άλλη επιείκεια». Την Τρίτη 11 Ιουνίου είναι η τελευταία μέρα του Εφετείου, η ώρα της απόφασης. 

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, βλέπουμε στον δεύτερο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης για τον φονικό ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου τις ίδιες εξουθενωτικές πρακτικές που «έσυραν» τη δίκη για τον Ζακ στα 6 χρόνια, με καθυστερήσεις και μελετημένες –θα έλεγε κανείς– απουσίες. Αυτήν τη φορά, ο κος Ιωάννης Γλύκας, δικηγόρος του κατηγορουμένου Χορταριά ήταν απών. «Μας δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία με τις άδειες, να δούμε τι πρόβλημα υπάρχει σήμερα…» σχολίασε η πρόδερος του δικαστηρίου. 

«Η ώρα της απόφασης» έγραφε στα social media το κάλεσμα για παρουσία έξω από το Εφετείο στη Λουκάρεως. Ήδη από νωρίς το πρωί, είχε τοποθετηθεί το πανό από την Πρωτοβουλία Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Zackie Oh, το οποίο έγραφε: «Γλάδστωνος- Αριστοτέλους- Πύλος- Δαδιά: Κοινός αγώνας ενάντια σε φασισμό, ρατσισμό, ομοτρανσφοβία».

Δεκάδες άτομα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο και φώναζαν τα γνωστά συνθήματα: «Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία, μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία». Οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. 

Λίγο μετά τις 9.30, ξεκίνησε η υποστήριξη κατηγορίας. Η αίθουσα είχε γεμίσει, οι δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου, οι Σπυρίδων Δημόπουλος, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου και Αθανάσιος Χορταριάς, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου έλαβαν τις θέσεις τους. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι, τα μέλη του Παρατηρητηρίου Zackie Oh Justice Watch και ο σκιτσογράφος Παναγιώτης Μητσομπόνος. 

Οι γονείς της Zackie Oh ήταν εκεί, μαζί με τη γιαγιά, η οποία φορούσε τη μπλούζα Justice for Zak/Zackie και τον Γιάννη Μάγγο, για άλλη μια φορά, ο οποίος κρατούσε το πλακάτ: «Δικαιοσύνη για την Zackie Oh, για τον Ζακ».

«Ένα άγριο λιντσάρισμα ενός αβοήθητου προσώπου – ένα ξέφρενο πάρτυ βίας»

Η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ, Κλειώ Παπαντολέων, σημείωσε: «Η πρόταση του κου εισαγγελέα ήταν ευσύνοπτη αλλά περιεκτική και προφανώς θα συνταχθούμε με αυτήν αναλύοντας κάποια επιμέρους στοιχεία και μένοντας σε αυτά. Στη διάρκεια  αυτής της μακράς διαδικασίας επανειλημμένα γίναμε μάρτυρες μιας  αδιάκοπης προσπάθειας να αποδομηθεί η προσωπικότητα και η ζωή του του  θανόντος και να επισκιαστεί η ταυτότητά του από εικαζόμενα, ή πιθανολογούμενα ή και ψευδή σενάρια και εκδοχές».

Τόνισε μάλιστα ότι «Ήταν διαρκής η προσπάθεια απόκρυψης και μεταστροφής της πραγματικότητας και πλήρους  μετατόπισης  των βαρύτατων ποινικών ευθυνών των κατηγορουμένων προς το μέρος του θανόντα»

Απευθυνόμενη προς την έδρα, συνέχισε: «εσείς έχετε στα χέρια σας πολύτιμα εργαλεία και στέρεες, συμπαγείς αποδείξεις για να διαγνώσετε την αλήθεια,  και αυτές είναι όχι μόνο οι καταθέσεις των αυτοπτών και λοιπών μαρτύρων αλλά δύο βαρύνουσας σημασίας αποδεικτικά μέσα: τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και καταθέσεις γιατρών και ιατροδικαστών και το ψηφιακό, βιντεοληπτικό υλικό. Έχει το Δικαστήριό σας τη σπάνια δυνατότητα να γίνει το ίδιο αυτόπτης μάρτυρας της εγκληματικής συμπεριφοράς που δικάζει. Να γίνει το ίδιο αδιάψευστος μάρτυρας του εγκλήματος που τελέστηκε σε κοινή θέα και δεν μπορείτε, νομίζω, να πάτε πίσω ή πέρα από την εικόνα που βλέπετε, δεν μπορείτε πάρα να εμπιστευτείτε αυτό που βλέπετε. Και αυτό που βλέπετε είναι ένα άγριο λιντσάρισμα ενός αβοήθητου προσώπου. Είναι ένα ξέφρενο πάρτυ βίας. Και αυτό σας εισέφεραν εδώ οι αυτόπτες μάρτυρες με τρόπο αυθεντικό, γνήσιο, αξιόπιστο». 

Ανέφερε συγκεκριμένες καίριες δηλώσεις μαρτύρων, όπως αυτή του κ. Σ. Α., ο οποίος είπε: «Θυμάμαι  μια γυναίκα να φωνάζει “κύριε Σπύρο, μη”/ Ότι είναι ένας άνθρωπος πολύ  χτυπημένος, πολύ φοβισμένος, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Και η κα Δ.Χ. ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου: «Ζητούσε βοήθεια, ήταν κατατρεγμένος, καθόλου απειλητικός αλλά σε μεγάλη ταραχή».

«Θεωρώ, συνεπώς, ότι ο μόνος άνθρωπος που βρισκόταν σε άμυνα εκείνη την ημέρα ήταν ο θανών και αυτό ήταν εμφανές από την εικόνα που ήδη βλέπετε στο ψηφιακό υλικό» κατέληξε.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Άννυ Παπαρρούσου, η οποία δήλωσε: «Το αφήγημα της άλλης πλευράς πρόκειται για μια παραδοξολογία, μιλάει για έναν προεγκατεστημένο θάνατο. Δεν  εμφανίζεται κανένας ιατροδικαστής από την πλευρά τους, νομίζω ότι  κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει επιστημονικά αυτές τις παραδοξολογίες».

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση σοβαρή που να μπορεί να γίνει πλέον μετά από όλα αυτά που έχουν τεθεί για το ζήτημα που αφορά το δικαστήριό σας που είναι ποιος σκότωσε τον Ζαχαρία Κωστόπουλο και για ποιον λόγο. Ήταν κατηγορηματική η απάντηση των ιατροδικαστών» συμπλήρωσε.

«Έχετε  την καταλυτική εικόνα μπροστά σας, την οποία έχετε τη δυνατότητα να τη  δείτε και να την ξαναδείτε, να κάνετε μια ανατομία αυτής της  φρικαλεότητας και να καταλήξετε στην απόφασή σας ή οποία αν είναι ορθή θα πρέπει να λέει ότι πρέπει να καταδικαστούν» τόνισε η Άννυ Παπαρρούσου.  

«Νομίζω ότι στην περίπτωση των δύο κατηγορουμένων η δικαιοσύνη, και όλος ο κόσμος έχει αυτή την αίσθηση, ότι η δικαιοσύνη έχει πλέον εξαντλήσει την επιείκειά της. Δεν γνωρίζω πολλούς κατηγορουμένους με αυτά τα εγκλήματα, αυτής της αγριότητας, να έχουν τύχει τέτοιας μεταχείρισης, ό,τι έγινε έγινε. Από εδώ και στο εξής δεν χωρεί άλλη επιείκεια εκ μέρους σας». 

«Ζητώ να καταδικαστούν όπως και πρωτοδίκως».

Η αποχώρηση της οικογένειας του Ζακ από την αίθουσα και οι αποδοκιμασίες

Έπειτα, ακολούθησε η αγόρευση του συνηγόρου Αναγνωστόπουλου για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη, Σπ. Δημόπουλου. Ο συνήγορος είχε ως βασικό επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνάφεια κινδύνου μεταξύ της σωματικής βλάβης και της βαρύτερης συνέπειας του θανάτου του θύματος».

Πρόσθεσε πως «είδαμε ότι ο Κωστόπουλος δεν δέχτηκε από αυτόν παρά μόνο τρία συγκεκριμένα χτυπήματα», σημειώνοντας ότι «οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του  μυοκαρδίου είχαν λάβει χώρα προ της εμπλοκής του πρώτου κατηγορουμένου,  καθόσον προκύπτει από τον χρόνο του σήματος που κλήθηκε η αστυνομία».

Δηλώνει «με βεβαιότητα» ότι «τα τρία χτυπήματα σε αυτά  τα 6 δευτερόλεπτα, με βεβαιότητα δεν μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο  του Ζαχαρία Κωστόπουλου», παρότι έχουν αποδειχθεί 23 χτυπήματα και όχι μόνο τρία.

Χωρίς δισταγμό, ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ενώπιον των γονιών, φίλων και οικείων του Ζακ Κωστόπουλου το εξής: «η πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας σας είπε ότι ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος μπήκε στο κατάστημα για να προστατευθεί, λανθασμένα θεωρώ ότι προσπαθεί να σας πείσει… Αυτός ο μηχανισμός στην πόρτα που θεωρώ ότι ειναι γνώσεις γυμνασίου, κλείνει με δύο μαγνήτες, έλκονται με μια βία, αν η δύναμη Α  αυτή παραβιαστεί με την ορμή του σώματος, δυναμη 2Α κάποιου, αντίστοιχα η δύναμη 2Α που επιχειρείται [δείχνει], κατά τρόπο που παρέπεμπε ότι προσπαθούσε να οικειοποιηθεί πράγματα αξίας που υπήρχαν στο κατάστημα. Επίσης ανέλαβε τον πυροσβεστήρα του καταστήματος και τελικώς έθραυσε το εσωτερικό».

Αυτή η δήλωση που έγινε με σαρκαστική και περιπαικτική διάθεση από τον δικηγόρο οδήγησε στην αποχώρηση της οικογένειας του Ζακ από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Το εξωφρενικό της υπόθεσης συνεχίστηκε με τα λόγια του Αναγνωστόπουλου και το κοινό να αποδοκιμάζει: «Μετά λύπης  διαπιστώνω ότι δεν έχει ξεφύγει από την πρακτική που έχει πάρει στη χώρα  μας ενδημική μορφή, και ότι συνίσταται στο ότι ομάδες ανθρώπων που  ισχυρίζονται ότι αναγορεύοντας μια ποινική υπόθεση σε ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, προσπαθούν, με απειλές και ύβρεις, με πορείες και συναθροίσεις…»

Από το κοινό ακούγεται θόρυβος και αποδοκιμασίες: Τσκ, τσκ, τσκ, τσκ… «Χαίρομαι που με επιβεβαιώνουν!» απαντά.

«Ζητάμε να αποσυνδέσει την ενέργεια του κατηγορούμενου κύριου Δημόπουλου ως αυτή που δημιούργησε στο θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου, διότι πρώτον, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι, αν ο Κωστόπουλος δεν έμπαινε στο κατάστημα, δεν θα είχε αποβιώσει από το μηχανισμό στρες που ο ίδιος ή οι άλλοι είχαν προκαλέσει. Δεύτερον, κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει αν το περιστατικό αυτό τελείωνε με την έξοδο του Ζαχαρία Κωστόπουλου από το κατάστημα και την άμεση σύλληψή του και χωρίς αυτά που ακολούθησαν με το γυαλί και το τραπέζι, ότι δεν θα ζούσε. Και τρίτον, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν οι διάσωστες του ΕΚΑΒ είχαν προβεί σε ανάταξη, ως ώφειλαν, θα είχε πεθάνει». 

Το δικαστήριο διέκοψε στις 12:20 για την επόμενη δικάσιμο, 11 Ιουνίου, η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα Δ 100Δ στον 4ο όροφο. Αναμένεται να γίνει τότε η αγόρευση του συν. Γλύκα για την υπεράσπιση του κατ. Χορταριά και, πιθανόν, η απόφαση. 

Το κλίμα έξω από το Εφετείο είναι αρκετά φορτισμένο. Η δίκη για τον Ζακ έχει κρατήσει χρόνια και η Zackie Oh δολοφονείται πολλαπλώς μέσα στο δικαστήριο. Σε μια εβδομάδα, πιθανόν, να ξέρουμε πώς η ελληνική δικαιοσύνη διαχειρίζεται τέτοιες επιθέσεις/υποθέσεις.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα