6ημερη εργασία

Η εξαήμερη εργασία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται νόμιμα από την 1η Ιουλίου. Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί πως πρόκειται για ένα μέτρο που είναι αναγκαίο, καθώς η Ελλάδα πάσχει από τη συρρίκνωση του πληθυσμού της και την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών. Τα διεθνή μέσα συμπεριλαμβάνουν τα σχόλια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλιση Νίκης Κεραμέως, δεν παύουν όμως να εκφράζουν απορία σχετικά με την απόφαση.

«Η αντίδραση ήταν σφοδρή. Σε μια χώρα που δεν έχει σχεδόν καμία παράδοση επιθεωρήσεων στο χώρο εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση ηχεί τελικά τον κώδωνα του θανάτου της πενθήμερης εργάσιμης εβδομάδας, κυρίως επειδή επιτρέπει στους εργοδότες να υπαγορεύουν εάν απαιτείται η έκτη ημέρα εργασίας» γράφει η Helena Smith στο The Guardian.

Ορισμένα διεθνή μέσα εκφράζουν προβληματισμούς σχετικά με την «εξάπλωση» της απόφασης, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε μήπως όντως “εξάγουμε πολιτισμό”.

Ο σχολιασμός είναι συντριπτικά αρνητικός. Πολλοί κάνουν λόγο για τα θετικά αποτελέσματα της δοκιμής της τετραήμερης εργασίας στο εξωτερικό, η οποία έχει δείξει αύξηση στην παραγωγικότητα. Αντιπαραθέτοντας το γεγονός αυτό με την απόφαση της χώρας μας για εξαήμερη εργασία, σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να προκαλείται απορία.  

«Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο εβδομάδα εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι. Οι εργαζόμενοι πέρασαν κατά μέσο όρο 39,8 ώρες στις δουλειές τους, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, 36,1 ώρες.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να παρατείνει την εβδομάδα εργασίας σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας θέλουν να τονίσουν ότι “less can be more” όσον αφορά την παραγωγικότητα.

Και η παραγωγικότητα της Ελλάδας είναι εδώ και πολύ καιρό χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, δείχνουν ότι η ελληνική παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας ήταν 30% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ πέρυσι.» γράφουν οι New York Times.

Το ζήτημα σχολιάστηκε και σε εκπομπή του αμερικανικού CBS, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια των ΗΠΑ. Ο παρουσιαστής φαίνεται έκπληκτος με την απόφαση, καθώς και με το γεγονός ότι οι Έλληνες κατά μέσο όρο δουλεύουν 300 ώρες περισσότερο – ανά έτος – από τον μέσο εργαζόμενο στην Ευρώπη, και 70 ώρες περισσότερο από τους Αμερικανούς εργαζόμενους. «Και [οι Αμερικάνοι] έχουν τη φήμη ότι είναι οι χειρότεροι», όπως λέει.

Ούτε ο θεσμός της καλοκαιρινής σεζόν φαίνεται να ξέφυγε από τη συζήτηση. Η ανταποκρίτρια του DW στην Αθήνα Kaki Bali έγραψε σε άρθρο της: «Ένας αυξανόμενος αριθμός αρνείται να εργαστεί στον τουρισμό επειδή πολλοί βλέπουν τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο σαν τη σύγχρονη δουλεία. Οι εποχικοί εργαζόμενοι σε δημοφιλή νησιά διακοπών όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, εργάζονται ήδη επτά ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, πολλοί ζουν σε υπερπλήρη καταλύματα. Δεν είναι σπάνιο δέκα άτομα να μοιράζονται έναν ενιαίο χώρο διαβίωσης και ύπνου. Ωστόσο, τουλάχιστον οι αμοιβές είναι καλές στη Μύκονο, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για μερικούς από τους λιγότερο γνωστούς ελληνικούς προορισμούς διακοπών.»

Η απόφαση σχολιάστηκε φυσικά εκτενώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά είναι τα βίντεο που ανακοινώνουν ή σχολιάζουν την 6ήμερη εργασία, είτε από επίσημους λογαριασμούς μέσων όπως το DailyMail και το ABC News, είτε από απλούς χρήστες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λείπουν και τα ελληνικά σχόλια, λέγοντας μεταξύ άλλων “πάλι ρεζίλι γίναμε” και “ναι γιατί πριν δεν δουλεύαμε 6ήμερο”. Τουλάχιστον, κάποια από τα βίντεο είναι χιουμοριστικά.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα