Σας ρωτήσαμε και μας απαντήσατε σε ποιο νησί θέλατε να πάτε να ενοχλήσετε τους τουρίστες μας, αλλά σας βρήκαμε σε κατάσταση Staycation και Ελλάδα 2.0.
Το καλοκαίρι έχει φτάσει εδώ και αιώνες μέσω ζέστης κι αν είστε τίποτα ανυπάκουοι κι ετοιμάζεστε για τα μπάνια του λαού την περίοδο που ο κύριος Άρης Πορτοσάλτε θα προτιμούσε να μείνετε σπίτι για να μη χαλάσει το τουριστικό κέφι σε Σαντορίνη και λοιπά νησιά, τότε ίσως βρεθούμε να παραμιλάμε ξόρκια και κατάρες σε κάποιο λιμάνι ή στα διόδια, αφήνοντας κατοστάευρα χιλιόμετρα μακριά από τον τελικό μας προορισμό.
Η αλήθεια είναι ότι τα τρία τελευταία καλοκαίρια έχω καταφέρει να αποφύγω να μπω σε καράβι, επιλέγοντας προορισμούς με θάλασσα χωρίς να χρειαστεί να κατέβεις από το αμάξι. Έτσι, μετά από Πήλιο, Μάνη και φέτος Λευκάδα, είπα να κάνω ένα στόρι στο Instagram και να ρωτήσω πώς την παλεύει ο κόσμος με τις τιμές των πλοίων και μάντεψε… δεν την παλεύει. Και πώς θα μπορούσε να το κάνει, σε μια χώρα που τη φτώχεια και την εξαθλίωση την πλασάρει σαν σύγχρονο lifestyle, που αν θες μπορείς να απολαύσεις με «έξυπνους τρόπους», αρκεί να μη γκρινιάζεις.
Όσο, λοιπόν, παρακολουθούμε στα social νησιά να βουλιάζουν από τουρίστες, διαβάζοντας ανακοινώσεις που προτείνουν στους μόνιμους κάτοικους να μένουν σπίτια τους γιατί ενοχλούν, μιλήσαμε για το πώς ένα εισιτήριο πλοίου κοντράρει με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει, τον βασικό μισθό.
«Με το σύζυγό μου, μένουμε στην Κύπρο, από τον Αύγουστο του 2018. Το 2019 και το 2020, επισκεφτήκαμε την Ελλάδα τρεις φορές. Συνήθως ερχόμαστε Φλεβάρη και Οκτώβρη, το 2019 και 2020 όμως ήρθαμε και το καλοκαίρι. Από τότε κι έπειτα, αρκούμαστε στις δυο φορές τον χρόνο. Το καλοκαιρινό ταξίδι κόπηκε, μιας και οι αεροπορικές εταιρίες, είτε low cost, είτε ο “εθνικός” μας αερομεταφορέας αποφάσισαν ότι το να ταξιδέψεις καλοκαίρι από Κύπρο προς Ελλάδα είναι είδος πολυτελείας», μου λέει η Κατερίνα που κάθε χρόνο κάνει τη σκέψη να έρθει για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα.

«Φέτος, είχαμε επιλέξει να πάμε στη Σύρο. Όταν είδαμε τις τιμές, σταματήσαμε την όποια σκέψη. Για εμάς, πέρα από το κόστος των ακτοπλοϊκών, του καταλύματος και όλων των υπολοίπων, είναι και το κόστος για τα αεροπορικά από Κύπρο για Ελλάδα. Από τον Πειραιά για τη Σύρο το κόστος τιμών κυμαίνεται από 45 έως και 60 ευρώ το άτομο κι άλλα τόσα για την επιστροφή. Άρα για εμάς που είμαστε ένα ζευγάρι, χωρίς παιδιά, μιλάμε για 90 έως 120 ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέγαμε. Αν έμπαινε στην εξίσωση και αυτοκίνητο, η έξτρα επιβάρυνση ήταν από 90 έως 140 ευρώ και πάλι ανάλογα με την εταιρία. Δυστυχώς, ούτε φέτος όπως και πέρυσι θα καταφέρουμε να έρθουμε στην Ελλάδα κατά τις καλοκαιρινές μας διακοπές».
Τη ρωτάω τι διαφορές εντοπίζει στο κόστος διακοπών σε σχέση με την Κύπρο
«Αρχικά, στην Κύπρο η βενζίνη είναι πιο φτηνή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν διόδια και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες. Άρα τα “περιφερειακά” των διακοπών είναι σίγουρα οικονομικότερα. Από την άλλη, υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία 4* και 5*, τα οποία σίγουρα έχουν αρκετά υψηλές τιμές αλλά προσφέρουν και τις ανάλογες υπηρεσίες: Πισίνα, σπα, γυμναστήριο, εξαιρετικό πρωινό κτλ.
Επίσης, σε όλους τους προορισμούς είτε καλοκαιρινούς είτε χειμερινούς στην Κύπρο, όταν πας για φαγητό, υπάρχει η επιλογή των μεζέδων με στάνταρ τιμή. Σου φέρνουν, δηλαδή, πολύ νόστιμο παραδοσιακό κυπριακό φαγητό σε καλή τιμή. Για εμάς που έχουμε το αυτοκίνητό μας και η πιο μακρινή απόσταση από τη Λευκωσία (στην οποία μένουμε) είναι περίπου 2,5-3 ώρες, έχουμε πρόσβαση στις εξαιρετικές παραλίες που έχει η Κύπρος και τις οικονομικές λύσεις που μπορείς να βρεις σε κατάλυμα, ειδικά αν το ψάξεις και λίγο νωρίς. Οι διακοπές στην Κύπρο θα μας βγουν με διαφορά πιο οικονομικές από το να ταξιδεύαμε στην Ελλάδα για να επισκεφτούμε κάποιο νησί. Για τους κατοίκους της Ελλάδας, με βάση αυτά που διαβάζουμε από τις έρευνες (1 στους 2 Έλληνες δε θα πάει φέτος διακοπές) μάλλον οι καλοκαιρινές διακοπές είναι είδος πολυτελείας».

Η Στέφι, είναι 22 χρονών και μέχρι πέρυσι ήταν φοιτήτρια σε Δημόσιο ΙΕΚ
«Το μοναδικό δικαίωμα που είχα όλα αυτά τα χρόνια, ήταν 50% έκπτωση στα Μέσα Μεταφοράς (τρένο, μετρό, λεωφορείο κ.λπ). Όχι σε πλοίο όπως ας πούμε οι φοιτητές των Πανεπιστημίων. Εκεί δικαιούμασταν ένα 25% κι αυτό αν δεχόντουσαν να μας το δώσουν».
Φέτος, θα πάει στο χωρίο της στη Μυτιλήνη.
«Έκανα μια έρευνα αγοράς για το πού θα πάω διακοπές, όλα ήταν πανάκριβα. Αρχικά, ήθελα να πάω στην Πάρο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να μην είναι φθηνό νησί, όμως προσελκύει αρκετό φοιτητικό κόσμο, οπότε ενδεχομένως να υπήρχαν και πιο οικονομικές επιλογές. Ακόμα, όμως, και το camping ήταν περίπου 300 ευρώ για τέσσερις ημέρες. Τα εισιτήρια ήταν περίπου 100 ευρώ πήγαινε-έλα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί οι τιμές σε όλα. Δεν τους ενδιαφέρει να βοηθήσουν τους κατοίκους αυτής της χώρας, προσαρμόζουν τα πάντα στις ανάγκες των τουριστών. Τελικά, τα εισιτήρια για να πας και να έρθεις Μυτιλήνη, ήταν 106 ευρώ κατάστρωμα και άλλα 240 ευρώ για το αμάξι. Σύνολο 346 ευρώ για ένα άτομο. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι τουλάχιστον δεν έχω το κόστος της διαμονής».
Η Στέφι, δουλεύει σε κέντρο αισθητικής. Όπως αναφέρει,συναντά ανθρώπους με καλή οικονομική κατάσταση. «Μέχρι κι εκείνοι δυσανασχετούν. Μου λένε ότι όλα πλέον έχουν ακριβύνει. Φαντάσου δηλαδή πώς είναι για εμάς…Όχι, κανείς απ’ την παρέα μου δεν θα πάει διακοπές φέτος, όλες κι όλοι δουλεύουν σεζόν».

Η Βασιλική, πήγε με τον σύντροφο της στη Νάξο. Αν και επιθυμούσαν Φολέγανδρο, το κόστος ήταν απαγορευτικό
«Κάναμε έρευνα και διαπιστώσαμε ότι οι τιμές είναι πάνω-κάτω το ίδιο υψηλές για τις διάφορες “ομάδες νησιών” (π.χ. Κυκλάδες ή Δωδεκάνησα). Τα ακτοπλοϊκά την τελευταία τριετία έχουν ξεφύγει. Πληρώσαμε περίπου κοντά στα 300 ευρώ, ενώ πήραμε μαζί μηχανή, που κόστισε 65 ευρώ. Επίσης, μιλάμε για ένα πανάκριβο νησί».
Τη ρωτάω τι σκέφτεται για το επόμενο καλοκαίρι.
«Συζητούσαμε με το αγόρι μου ότι ίσως είναι οι τελευταίες διακοπές μας σε ελληνικό νησί, αφού διαθέσαμε μεγάλο budget –για τα δικά μας δεδομένα– για πέντε μόνο ημέρες.Ήδη ένα χειμερινό ταξίδι μας το εξωτερικό που κάναμε φέτος ήταν σχεδόν ίδιου κόστους. Επομένως, η σκέψη ενός προορισμού στο εξωτερικό είναι σαφώς μια πιθανότατη επιλογή για το επόμενο καλοκαίρι».
Εικόνες: Shutterstock