Με φόντο την έκρηξη των τιμών του ρεύματος, η κυβέρνηση συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου. Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών; Θα οδηγήσουν στην προστασία των καταναλωτών;
Το πρωί της Τρίτης 16/7 στο Μέγαρο Μαξίμου, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για να εξεταστεί η αύξηση των τιμών χονδρικής του ρεύματος. Αυτή η αύξηση θα μεταφερθεί από τον επόμενο μήνα στις λιανικές τιμές, επηρεάζοντας ειδικά τα πράσινα τιμολόγια που ανακοινώνονται μηνιαίως από τους προμηθευτές.
Η σύσκεψη θα διεξαχθεί υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού και με συμμετοχή του ΥΠΕΝ θα συζητηθεί η πιθανότητα επαναφοράς του νόμου για τη φορολογία των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται λόγω των αυξημένων τιμών στην αγορά εξισορρόπησης που δημιουργούν σημαντικά κέρδη για τους παραγωγούς ενέργειας.
Παρόλο που η τάση αύξησης είναι πανευρωπαϊκή, προστίθεται ως μια νέα πρόκληση σε έναν τομέα που αγγίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών. Γι’ αυτό η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει ότι λαμβάνει υπόψη τα μηνύματα των ευρωεκλογών και δρα αποφασιστικά. Καθώς το ζήτημα είναι επείγον, το υπουργείο αναμένεται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν.
Έρευνα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Το γεγονός διερευνάται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα που έχει το υπουργείο δείχνουν ότι οι τιμές χονδρικής του ρεύματος, στις οποίες πρόσφατα έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αποκλίσεις, οδηγούν σε υπερκέρδη των παραγωγών. Η περίοδος για την οποία εξετάζεται η επιβολή της έκτακτης φορολόγησης, από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2024, επιλέχθηκε επειδή κατά τη διάρκεια αυτή παρατηρούνται υψηλές αιχμές τιμών λόγω αυξημένης ζήτησης, φτάνοντας έως και 500-700 ευρώ ανά MWh στο χρηματιστήριο ενέργειας. Το υπουργείο σκοπεύει να δράσει άμεσα, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας της Αρχής.
Η έρευνα αφορά τις μεγάλες ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρική αγορά και έχει ζητήσει αναλυτική έκθεση από το Χρηματιστήριο Ενέργειας σχετικά με τις προσφορές των παραγωγών τις τελευταίες ημέρες. Τα δεδομένα από το Χρηματιστήριο δείχνουν ενδοημερήσιες αποκλίσεις των 450-500 ευρώ, από τη χαμηλότερη μέχρι την υψηλότερη τιμή, τιμές που δεν έχουν παρατηρηθεί στην ελληνική αγορά εδώ και αρκετά χρόνια.
Το ζήτημα σχετίζεται επίσης με τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η μείωση των ενεργειακών ροών προς την Ουγγαρία και η μείωση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών χονδρικής. Στην ελληνική αγορά παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις τις τελευταίες ημέρες. Παρά το ότι η χονδρική τιμή υποχώρησε στα 176 ευρώ/MWh, η μέγιστη τιμή φτάνει τα 650 ευρώ.