αυξήσεις ρεύματος

Οι σημειωθείσες αποκλίσεις κυμαίνονται από 8% – έως 70%, ενώ η προβληματική άνοδος φαίνεται να ξεκίνησε με την σημαντικότατη αύξηση του Μαΐου στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ξεπέρασε τα 20€/μεγαβατώρα σε ποσοστιαία βάση πάνω από 35%. Ραγδαία, η ανατίμηση «ενσωματώθηκε» και στα τιμολόγια λιανικής, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον ήδη ταλανισμένο ελληνικό λαό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, αυτή εξέλιξη προέκυψε λόγω του ότι «δεν φύσηξε όσο περιμέναμε», ενώ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, απέδωσε επίσης τις υπέρογκες αυξήσεις σε καιρικά φαινόμενα, προσθέτοντας ένα –όχι ιδιαίτερα κατανοητό– επιχείρημα για την κατανάλωση του νυχτερινού ρεύματος.

Οι αυξήσεις ρεύματος αναλυτικά

Παρά την ενθαρρυντική πτώση του εγχώριου πληθωρισμού, κατά τα στοιχεία της Eurostat, η ακρίβεια εξακολουθεί να μεσουρανεί στην Ελλάδα, δίχως εποπτεία. Αυτό, στην περίπτωση του ρεύματος, μεταφράζεται σε γενναιόδωρες αυξήσεις στα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούνιο, απομυζώντας αλλεπάλληλα τους οικιακούς καταναλωτές. Όπως ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας στις 2 του μηνός, οι νέες χρεώσεις θα είναι υψηλότερες από 11% έως και 65%, σε σχέση με τον Μάϊο.

Oι εκτιμήσεις:

Ειδικά ή «πράσινα τιμολόγιαΤα σταθερά ή «μπλε» τιμολόγια
Από 0,118€/κιλοβατώρα – 0,169€. 

Μηνιαία πάγια χρέωση: 4 – 5€/μηνιαία.
Σταθερές χρεώσεις για 6 -12 μήνες.
Πάγια χρέωση: 9,50€ – 9,90€.
6μηνα τιμολόγια: 0,088 – 0,099€/κιλοβατώρα.
12μηνα τιμολόγια: 0,089€ – 0,116€/ κιλοβατώρα

Να σημειωθεί, ότι οι παράγοντες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν πως η θερινή σεζόν σηματοδοτεί υψηλότερες τιμές ρεύματος, οι οποίες θα «αγγίζουν» τα επίπεδα του Ιουνίου. Οι σχετικές εκτιμήσεις βασίζονται στην αυξημένη χρήση κλιματιστικών και λοιπών συσκευών για ψύξη του χώρου. Παράλληλα, γίνεται αισθητή μια προσπάθεια σύνδεσης της αύξησης στις τιμές ρεύματος με την άπνοια, με το επιχείρημα ότι δεν θα λειτουργούν τα αιολικά πάρκα, παρά μόνο τα φωτοβολταϊκά, πυροδοτώντας τη συχνότερη λειτουργία των ακριβότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Εντούτοις, εφόσον το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι είναι συνυφασμένο εδώ και πολλές δεκαετίες με την άπνοια και τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, είναι απορίας άξιο πώς, εν έτει 2024, στα χρόνια των ολιγοπωλίων, περνούν τα γνωστά, κατά τ’ άλλα, καιρικά φαινόμενα «στην τσέπη» των οικιακών καταναλωτών ρεύματος.

«Δεν φύσηξε όσο περιμέναμε» υποστήριξε και ο Πρωθυπουργός

Αφότου ετέθη, προηγουμένως, το ζήτημα της ακρίβειας στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον Κ. Μητσοτάκη να αγωνίζεται για να αποδείξει ότι πρόκειται για ζήτημα διεθνούς εμβέλειας και όχι εγχώριο –αν και τα ρεπορτάζ αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς, δημιουργεί μια ασφυκτική ατμόσφαιρα, εν αντιθέσει με άλλες χώρες της Ευρώπης– ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για τις αυξήσεις στο ρεύμα, επικαλούμενος τη νηνεμία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε για το αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πολίτες, είπε: «Μισό λεπτό, οι τιμές του ρεύματος καθορίζονται, σε μεγάλο βαθμό, από τη χονδρική του ρεύματος που και αυτή με τη σειρά της έχει αυξομειώσεις. Είχαμε πάρα πολλούς μήνες με χαμηλές τιμές, υπήρχαν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες για έναν μήνα. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να μη φύσηξε όσο θα περιμέναμε».

Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτές οι συνθήκες μπορεί να «δημιουργούν κάποια μικρή απόκλιση, αύξηση στις τιμές του ρεύματος. Εκτιμώ, ότι αυτό δεν είναι ένα μόνιμο φαινόμενο. Εν πάση περιπτώσει, έχουμε μία αγορά που λειτουργεί ανταγωνιστικά και πιστεύω ότι, τελικά, ο ανταγωνισμός αυτός, ο τρόπος που θα κινηθούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ή αυξήσεις που θα έχουν κάποια πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

«Θα εκπλαγώ πολύ αν δω αυξήσεις 70%. Αν κάποιος πάροχος θέλει να αυξήσει 70% το τιμολόγιο, θα ενθάρρυνα πάρα πολύ τους καταναλωτές να επιλέξουν άλλο πάροχο. Γιατί δεν δικαιολογείται μία τέτοια αύξηση», υποστήριξε, προβάλλοντας την διαφωνία του στις ανακοινώσεις των παρόχων.

Όσον αφορά στις χαμηλές τιμές, ενδεχομένως αξίζει να προστεθούν στο κάδρο προηγούμενα ρεπορτάζ, τα οποία επικοινωνούσαν τα αυξημένα κόστη του ρεύματος:

Επίσης, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία της euenergy.live, η Ελλάδα κατέκτησε τα σκήπτρα της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα εντός ΕΕ. Τέλος, η αγορά λειτουργεί ανταγωνιστικά όταν καλείται να επιβιώσει διά πυρός και σιδήρου. Εν προκειμένω, τα ολιγοπώλια δεν διατρέχουν τέτοιους κινδύνους.

«Λόγια του αέρα» και από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Αυτιά

Σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ βρέθηκε καλεσμένος ο Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος εξέφρασε διθυράμβους απέναντι στην κυβέρνηση και, φυσικά, δεν παρέλειψε να ψέξει την αντιπολίτευση για τα δικά της κακώς κείμενα. Επιπρόσθετα, αναφορικά με τις αυξήσεις στο ρεύμα υιοθέτησε το επιχείρημα του Κ. Μητσοτάκη περί άπνοιας και κακοκαιρίας κατά τη διάρκεια του Μαΐου, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Έγινε μια κίνηση, την οποία οι περισσότεροι αγνοούν. Αναγκάζονταν οι γυναίκες το βράδυ να βάλουνε πλυντήριο, να βάλουνε το ένα, να βάλουνε το άλλο (σ.σ. στο νυχτερινό ρεύμα). Γύριζε απ’ τη δουλειά της, κατάκοπη, ενώ τώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, θα μπορεί να βάλει πλυντήριο, να φτιάξει φαγάκι για τα παιδιά».

Εκτός από την πατριαρχική υπόσταση της τοποθέτησης, υπήρχαν και σοβαρά ζητήματα αποτελεσματικής επεξήγησης του σκεπτικού. Εν ολίγοις, δεν έγινε κατανοητή η θέση του κ. Αυτιά. Αντ’ αυτού, «κατασπαράχθηκε» από αχρείαστους βερμπαλισμούς.

Γνωμούλα;
+1
1
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα