Ακρίβεια

Είναι γνωστό τοις πάσι πως οι τιμές στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και στις τιμές ακινήτων έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί παραμένουν «παγωμένοι» σε ασφυκτικά χαμηλά επίπεδα, από κοινού με τις προνοιακές και κρατικές παροχές. Οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας συγκριτικά με άλλα –πιο ανεπτυγμένα– ευρωπαϊκά κράτη δεν συνιστούν είδηση, καθώς είναι εμφανές το αέναο κύμα απογοήτευσης από την πλευρά των καταναλωτών. Εντούτοις, ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του Open, καθώς επίσης και πληθώρα προηγούμενων με συγκρίσεις μεταξύ των εγχώριων τιμών και των αντίστοιχων από άλλες χώρες, εγείρουν ακόμη μεγαλύτερους προβληματισμούς.

Έτσι, δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος στη Βουλή για να τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα της τρομακτικής ακρίβειας, με την κυβέρνηση να προτείνει ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπισή της, προβάλλοντας, ωστόσο, αμφιλεγόμενα επιχειρήματα.

Οι συγκρίσεις στις τιμές των προϊόντων με άλλες χώρες της Ευρώπης

Ξεκινώντας από το ρεπορτάζ του Open, ιδού η αποκλίσεις στα προϊοντικά κόστη:

 • Τυρί φέτα 400γρ: Τιμή Ελλάδας: 5,46€ – Τιμή Ισπανίας: 4,59€
 • Βρεφικό γάλα: Τιμή Ελλάδας: 25,40€ – Τιμή Ισπανίας: 23,80€.

Επίσης, ένα διαφορετικό ρεπορτάζ του Open καταδεικνύει αξιοσημείωτες διαφορές στις τιμές βασικών προϊόντων, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της Νορβηγίας:

 • Σαμπουάν 400ml: Τιμή Ελλάδας: 4,34€ – Τιμή Νορβηγίας: 3€
 • Μαλακτική: Τιμή Ελλάδας: 4,34€ – Τιμή Νορβηγίας: 3€
 • Αφρόλουτρο 650ml: Τιμή Ελλάδας: 2,87€ – Τιμή Νορβηγίας: 2,30€
 • Υγρό χεριών 300ml: Τιμή Ελλάδας: 1,67€ στην Ελλάδα – Τιμή Νορβηγίας: 1,45€
 • Αποσμητικό: Τιμή Ελλάδας: 2,85€ – Τιμή Νορβηγίας: 1,50€
 • Σερβιέτες: Τιμή Ελλάδας: 2,40€ – Τιμή Νορβηγίας: 1,37€
 • Παιδικό σαμπουάν: Τιμή Ελλάδας: 4,28€ (διπλή συσκευασία) – Τιμή Νορβηγίας: 2,22€
 • Μαλακτικό ρούχων: Τιμή Ελλάδας: 2,90€ – Τιμή Νορβηγίας: 1,88€
 • Οδοντόκρεμα: Τιμή Ελλάδας: 2€ – Τιμή Νορβηγίας: 1,11€.

Σύνολο: 31,93€ στην Ελλάδα – 20,05€ στη Νορβηγία.

Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι, σε συνάρτηση με το ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, με ποσοστό 5,3%, ενώ οι «δάφνες» της ακρίβειας απονεμήθηκαν στη Μάλτα, με ποσοστό 5,9%. Υπενθυμίζεται ότι, κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στο 2,4%, με τα μαθηματικά και την κοινή λογική να «γονατίζουν» μπροστά στην εγχώρια αισχροκέρδεια.

Η πολιτική ανακρίβεια δεν πατάσσει την ακρίβεια – Οι θέσεις του Πρωθυπουργού

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε, αρχικά, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια, είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Η αναμέτρηση με το πρόβλημα αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόβλημα επιμένει κυρίως στον πληθωρισμό των τροφίμων. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, ρεαλισμό και γνώση της κατάστασης. Εφαρμόζουμε μία πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και τη στήριξή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, το σοφό στην πολιτική είναι να αξιολογούμε εκ του αποτελέσματος τα εκάστοτε μέτρα. Εφόσον, δηλαδή, η τρέχουσα, υποτίθεται, στοχευμένη πολιτική δεν εναρμονίζεται με τις ανάγκες των πολιτών, χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί. Επίσης, το αφήγημα περί του διεθνούς πληθωρισμού καταρρίπτεται από τα στοιχεία της Eurostat, διότι ναι μεν υφίσταται, αλλά σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ οι προσφερόμενοι μισθοί άλλων χωρών ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις αναπροσαρμογές.

«Με την επιστολή μου στην πρόεδρο της Κομισιόν εξήγησα ότι δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές στα κράτη. Η πρακτική αυτή τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τροφοδοτεί το γενικό πληθωρισμό και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση», πρόσθεσε. Κατόπιν, έσπευσε να εξαπολύσει πυρά εναντίον της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως δεν προτάθηκε κάποια πρωτοβουλία από μεριάς της, παρά μόνο σκληρή κριτική και ακοστολόγητες προτάσεις.

«Επιμένετε στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη. Το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και δεν πέτυχε. Το μέτρο αυτό θα στοιχήσει 4 δισ. μόνο τον πρώτο χρόνο. Συνολικά, 45 δισ. ευρώ την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Αν εφαρμοστούν σημαίνει μόνο ένα πράγμα, την χρεωκοπία. Δεν μπορούμε ανέξοδα να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Κοροϊδεύετε ψιλό γαζί τον ελληνικό λαό».

Ενώ τώρα, με τη φτωχοποίηση των φορολογούμενων και την ακλόνητη βασιλεία των συμφερόντων, η Ελλάδα είναι μια χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής.

Έπειτα, σε μία προσπάθεια διαστρέβλωσης και αποποίησης ευθυνών, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξανά για τον πληθωρισμό, ως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες, αρνούμενος παράλληλα ότι η κυβέρνηση «κάνει πλάτες σε συμφέροντα».

Τα προτεινόμενα μέτρα κατά της ακρίβειας

Εν συνεχεία, ο Πρωθυπουργός ξεδίπλωσε το πλάνο της κυβέρνησης, με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών:

 • Μείωση 50 φόρων
 • Αύξηση αφορολόγητου
 • Παρεμβάσεις στην α’ κατοικία με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»
 • Προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμής 5%
 • Φορολόγηση διυλιστηρίων για υπερκέρδη
 • Αύξηση μισθών
 • Αύξηση επιδόματος μητρότητας
 • Κοινωνικές παροχές ύψους 7 δισ. ευρώ.

«Η σημερινή συζήτηση είναι η τελευταία πριν τις ευρωεκλογές. Τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής τετραετίας συνδέονται και με τις δικές μας προτεραιότητες, όπως η ρύθμιση των αθέμιτων πρακτικών από τις πολυεθνικές, η νέα κοινή αγροτική πολιτική, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το μεταναστευτικό και η αμυντική πολιτική. […] Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη και γνώση. Ζυγίζουν, αποφασίζουν και μετά ψηφίζουν. Σήμερα σας απάντησα εγώ, σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσει ο λαός », δήλωσε κλείνοντας.

Σωστά, υπάρχουν, άλλωστε, πολλά γεγονότα που πρέπει να παραμείνουν ανεξίτηλα: Παρακολουθήσεις, Τέμπη, ΕΒΕ, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές, δρακόντεια φορολογία κ.ά.

Αψιμαχία στη Βουλή για την ακρίβεια – Οι θέσεις Φάμελλου και Ανδρουλάκη

Σε «μπρα ντε φερ» διαμορφώνεται το κλίμα της Βουλής, με την αντιπολίτευση να αντικρούει σθεναρά το αφήγημα της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε, ούτε να κρύψετε την αλήθεια. Θα υπερασπιστούμε την αλήθεια. Η δυσαρέσκεια στην κοινωνία λόγω ακρίβειας μεγαλώνει. Γι’ αυτό, βγάλατε το πυροτέχνημα με την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν. Τα υπερκέρδη των εταιριών τα ανακαλύπτετε μόνο όταν πιέζεστε πολιτικά. Ζητάτε μέτρα από την Ευρώπη όταν η χώρα μας δεν εφαρμόζει τα μέτρα της Κομισιόν».

«Δεν έρχεστε στη Βουλή γιατί δεν έχετε τι να μας πείτε για τη μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. Το πρόβλημα στη χώρα μας, είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν τη φιλοξένησε στην Ελλάδα, αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής, η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη», συνέχισε.

Τέλος, κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό για πρόθεση αφαίμαξης της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 «Αποσταθεροποίηση για το νοικοκυριό είναι η χαμηλή αγοραστική δύναμη και όχι η αποσταθεροποίηση της καρέκλας σας, κύριε Μητσοτάκη. Ήρθε η ώρα, οι πολίτες να δώσουν τέλος στον κατήφορο και αναζητήσουν με την ψήφο τους μία νέα προοπτική».

Για πολιτική που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Ευρώπη μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Ελλάδα με την πολιτική σας σταθερά αποκλίνει από την Ευρώπη στην οικονομία, στην αγοραστική δύναμη, στις παραγωγικές επενδύσεις, στη δημόσια υγεία, καθώς και σε θέματα κράτους δικαίου», δήλωσε αρχικά.

«Δεν θέλετε να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο ελληνικός λαός αξίζει ένα κράτος δικαίου […] και όλες οι πολιτικές σας μας απομακρύνουν σταθερά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα ενοίκια είναι στα ύψη, τα τρόφιμα το ίδιο, ολιγοπώλια στην υγεία, στα καύσιμα. Σε όλα αυτά, το βασικό σας αφήγημα είναι ότι μειώσατε τους φόρους. Όμως από τη μείωση δεν κερδίζει η μεσαία τάξη, αλλά οι ζάμπλουτοι που κερδίζουν εκατομμύρια. Ψίχουλα για τους αδύναμους, εκατομμύρια για τους ισχυρούς».

 «Kαταγράφεται μια σταθερά ανησυχητική αύξηση ανισοτήτων στην Ελλάδα. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς δεν αρκούν για να καλύψουν τις απώλειες από την ακρίβεια», τόνισε.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ακρίβεια

Με 158 θετικές απαντήσεις εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών, με συλλήβδην όλα τα κόμματα να παρίστανται στη διαδικασία, πλην των «Σπαρτιατών».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, από μεριάς του, διευκρίνισε ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία περιλαμβάνει μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού από τη ρίζα του, μαζί με την αισχροκέρδεια και τις αθέμιτες πρακτικές στην αγορά, διασφαλίζοντας συγχρόνως την προστασία των καταναλωτών από την ακρίβεια, την επικείμενη ενίσχυση της διαφάνειας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Αντιθέτως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκρυψαν την επιφύλαξή τους, κάνοντας λόγο για πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα, προς όφελος των πολυεθνικών, διαφυλάσσοντας τα υπερκέρδη τους και συνεχίζοντας να επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα