Πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση ενός τόσο ισχυρού όπλου, ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές και με εμβέλεια χιλιάδων χιλιομέτρων, στον πόλεμο.
Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αεροπορία.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά από επιθέσεις της Ουκρανίας με πυραύλους αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής σε ρωσικούς στόχους, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι τέτοιες ενέργειες θα θεωρηθούν σημαντική κλιμάκωση στον 33μηνο πόλεμο.
Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν σχολίασε άμεσα τη δήλωση της ουκρανικής αεροπορίας. Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι στρατηγικά όπλα σχεδιασμένα για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών και αποτελούν βασικό μέρος της ρωσικής πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης. Ωστόσο, η Ουκρανία δεν διευκρίνισε τι είδους κεφαλή έφερε ο πύραυλος ή ποιο ήταν το μοντέλο του, ενώ δεν υπήρξε ένδειξη ότι ήταν εξοπλισμένος με πυρηνική κεφαλή.
Σύμφωνα με την αεροπορία, η ρωσική πυραυλική επίθεση στόχευσε επιχειρήσεις και κρίσιμες υποδομές στην κεντροανατολική πόλη του Ντνίπρο. Ο περιφερειάρχης Σερχίι Λισάκ ανέφερε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε βιομηχανική μονάδα και προκάλεσε πυρκαγιές, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν.
Επιπλέον, η Ρωσία εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal και επτά πυραύλους cruise Kh-101, από τους οποίους οι έξι καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με την ουκρανική αεροπορία. «Εκτοξεύθηκε, μεταξύ άλλων, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος από την περιοχή Αστραχάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε η αεροπορία, χωρίς να διευκρινίσει το είδος του πυραύλου.
Το Defence Express, ουκρανικό κέντρο αμυντικών αναλύσεων, διερωτήθηκε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την εκτόξευση. «Είναι επίσης ερώτημα αν οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιηθεί για την εκτόξευση και την κατεύθυνσή της, καθώς η ανακοίνωση τέτοιων εκτοξεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή ενεργοποίησης συστημάτων προειδοποίησης πυραύλων και πιθανής αντεπίθεσης», ανέφερε.
Ένταση και κλιμάκωση στον πόλεμο
Η ένταση αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς συμπληρώθηκαν 1.000 ημέρες από την έναρξη του πολέμου. Την Τετάρτη, Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με Ρώσους πολεμικούς ανταποκριτές και αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα.
Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας δήλωσε πως δεν είχε σχετική πληροφόρηση, ενώ η Ρωσία δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις επιθέσεις, και η έκταση των ζημιών παραμένει αδιευκρίνιστη.
Την Τρίτη, η Ουκρανία χρησιμοποίησε πυραύλους ATACMS, μετά από έγκριση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, λίγους μήνες πριν την αποχώρησή του από το αξίωμα και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο, χωρίς όμως να αποκαλύψει πώς, ενώ έχει επικρίνει τη δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία από τον Μπάιντεν. Πιστεύεται ότι ο Τραμπ πιθανόν να πιέσει για ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί από τους πρώτους μήνες του πολέμου, και τα δύο μέρη προσπαθούν να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα πριν από ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χρήση δυτικών όπλων για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος μακριά από τα σύνορα θα θεωρηθεί μεγάλη κλιμάκωση. Η Ουκρανία, ωστόσο, επιμένει ότι χρειάζεται αυτή τη δυνατότητα για να αμυνθεί και να πλήξει ρωσικές βάσεις υποστήριξης της εισβολής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν την πρεσβεία τους στο Κίεβο την Τετάρτη ως προληπτικό μέτρο λόγω «απειλής μεγάλης αεροπορικής επίθεσης». Λίγο αργότερα, ανακοίνωσαν ότι η πρεσβεία θα ανοίξει ξανά την Πέμπτη.