Πριν λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η σύλληψη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μια σύλληψη που προκάλεσε ποικίλα συναισθήματα στη διεθνή δημόσια σφαίρα.

Για ορισμένους, αποτέλεσε μια δικαίωση, για άλλους θεωρήθηκε ως η οριστική “ταφόπετρα” στην πολιτική καριέρα του μεγιστάνα. Κατά την άποψη ορισμένων, πάλι, η ποινική δίωξη σε βάρος του Τράμπ – όσο παράξενο κι αν μπορεί να ακουστεί – ενδέχεται να του επιτρέψει εκ νέου τη διεκδίκηση του χρυσού θρόνου της προεδρίας των ΗΠΑ. Από μεριάς του, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει αθώωος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, οι οποίες είναι 34 στο σύνολο. Μάλιστα, κατά τη μεταφορά του στο δικαστήριο, δήλωσε:

«Κατευθύνομαι στο Κάτω Μανχάταν, στο Δικαστήριο. Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό – Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν το πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό στην Αμερική».

Μια μαραθώνια έρευνα που ξεκίνησε το 2016 ανέδειξε τις ατασθαλίες του Ντόναλντ Τραμπ

Αν και η σύλληψη του Τραμπ είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μόνο μέρες, οι έρευνες σε σχέση με τις παράνομες κινήσεις του, ξεκίνησαν ήδη από το 2016. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν: «Παραποίησε επανειλημμένα και δόλια επιχειρηματικά αρχεία για να αποκρύψει εγκληματική συμπεριφορά που έκρυβε επιβλαβείς πληροφορίες από την ψηφοφορία κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016».

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο Τραμπ – και άλλα πρόσωπα – χρησιμοποίησαν ένα σχέδιο “εξαγοράς της σιωπής” (catch and kill) για να εντοπίσουν, να αγοράσουν και να “θάψουν” αρνητικές πληροφορίες για τον ίδιο και να ενισχύσουν τις εκλογικές του προοπτικές. Επιπλέον, ο Τραμπ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκρύψει αυτή τη συμπεριφορά, προκαλώντας δεκάδες ψευδείς εγγραφές στα επιχειρηματικά αρχεία για την απόκρυψη εγκληματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών παραβίασης της πολιτειακής και ομοσπονδιακής εκλογικής νομοθεσίας.

Οι περιπτώσεις που μαρτυρούν εγκληματικές ενέργειες 

Προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία, επαρκής για να οδηγήσει τον πασίγνωστο μεγιστάνα στις δικαστικές αίθουσες, η δικαιοσύνη κλήθηκε να συγκεντρώσει στοιχεία για μια σειρά από περιπτώσεις, οι οποίες αποδεικνύουν την εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.

– Σε μια περίπτωση, η American Media Inc., πλήρωσε 30.000 δολάρια σε έναν πρώην θυρωρό του Trump Tower, ο οποίος ισχυρίστηκε γνώριζε για ένα παιδί που είχε ο Τραμπ εκτός γάμου.  

– Συν τοις άλλοις, η AMI πλήρωσε 150.000 δολάρια σε μια γυναίκα που ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλική σχέση με τον Τραμπ. Όταν ο Τραμπ απαίτησε από έναν δικηγόρο που εργαζόταν για τον Οργανισμό Τραμπ ως σύμβουλός του να αποζημιώσει την AMI σε μετρητά, τότε ο δικηγόρος του ανέφερε πως η πληρωμή θα έπρεπε να γίνει μέσω εταιρείας-κέλυφος – και όχι με μετρητά. Εν τέλει, η AMI τελικά αρνήθηκε να δεχτεί αποζημίωση και, αργότερα, παραδέχτηκε ότι η συμπεριφορά της ήταν παράνομη. Εκτός αυτού, σε συμφωνία με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, έκανε ψευδείς εγγραφές στα επιχειρηματικά της αρχεία σχετικά με τον πραγματικό σκοπό της πληρωμής των 150.000 δολαρίων. 

– Σε μια τρίτη περίπτωση –12 ημέρες πριν από τις προεδρικές γενικές εκλογές– ο σύβουλος του Τραμπ έστειλε 130.000 δολάρια σε δικηγόρο μιας ηθοποιού ταινιών πορνό. Αργότερα, ομολόγησε την ενοχή του και εξέτισε ποινή φυλάκισης για την παράνομη συνεισφορά της εκστρατείας, αφού πραγματοποίησε την πληρωμή μέσω μιας εταιρείας-κέλυφος που χρηματοδοτήθηκε μέσω τράπεζας στο Μανχάταν.

Μετά την επικείμενη νίκη του στις εκλογές, ο Τραμπ φρόντισε να αποζημιώσει το σύμβουλό του μέσα από μηνιαίες επιταγές, αρχικά, από το ανακλητικό καταπίστευμα του ίδιου του Τραμπ, το οποίο δημιουργήθηκε για να περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού Τραμπ κι έπειτα, από τον τραπεζικό λογαριασμό του Τραμπ. Συνολικά, εκδόθηκαν 11 επιταγές για ψευδείς σκοπούς. Εννέα από αυτές τις επιταγές υπογράφηκαν από τον Τραμπ, ενώ κάθε μία εξ αυτών υποβλήθηκε σε επεξεργασία από τον οργανισμό Tραμπ και “μεταμφιέστηκε” σε πληρωμή για νομικές υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, σύμφωνα με μια ανύπαρκτη συμφωνία διατήρησης. 

Εν κατακλείδι, έγιναν 34 ψευδείς εγγραφές, στο σύνολό τους, στα επιχειρηματικά αρχεία της Νέας Υόρκης για να κρύψουν την αρχική κρυφή πληρωμή των 130.000 δολαρίων. Ακόμη, οι συμμετέχοντες στο σύστημα έλαβαν μέτρα που έδιναν εσφαλμένους χαρακτηρισμούς, για φορολογικούς σκοπούς, την πραγματική φύση των επιστροφών.

Το πλήρες κατηγορητήριο του Ντοναλντ Τραμπ βρίσκεται εδώ.

“Αθώος” δηλώνει ο Τραμπ και αξιοποιεί το βήμα του για να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του

Όταν κλήθηκε να απολογηθεί ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και δήλωσε “αθώος”. Μάλιστα, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω του, δε δίστασε να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του – ορισμένοι εκ των οποίων συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους. Εκτός αυτού, κατέφυγε και σε εκστρατεία μέσω e-mail, ώστε να πείσει τους πολίτες να συνεισφέρουν στην προεκλογική του εκστρατεία. 

«Σήμερα, θρηνούμε την απώλεια της δικαιοσύνης στην Αμερική. Σήμερα, είναι η ημέρα που η κυβέρνηση ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ τον βασικό της αντίπαλο επειδή δεν έχει διαπράξει ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ», έγραφε το e-mail. «Το κίνημά μας έχει ξεπεράσει τόσα πολλά. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επικρατήσουμε πάλι και θα ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ τον Λευκό Οίκο το 2024».

Το e-mail, φυσικά, ολοκληρώνεται με έναν σύνδεσμο για δωρεά στην πολιτική του εκστρατεία, προτείνοντας ποσά από 24 έως 1.000 (!) δολάρια.

Άραγε, υπάρχει περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ;

Αναμφίβολα, πολλά πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής παγκοσμίως έχουν πάρει μέρος σε σκάνδαλα, απάτες, έχουν εγκληματίσει, παραποιήσει, πλαστογραφήσει, αποσιωπήσει κ.λπ., κ.λπ. Το ότι τα φώτα στράφηκαν στις εγκληματικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, δεν “αθωώνει” αυτομάτως τους ηγέτες άλλων χωρών, ευρωπαϊκών και μη. Αν μη τι άλλο, όμως, αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ είναι πως τόλμησε να στραφεί ενάντια σε έναν πανίσχυρο άνθρωπο και πρώην Πρόεδρο, ενώ σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα και την Κύπρο, τέτοιοι άνθρωποι βρίσκονται στο απυρόβλητο. 

Αν κάτι χρειάζεται να μάθουμε απ’ όλη αυτή την υπόθεση, είναι πως η παρανομία πρέπει να τιμωρείται αναλόγως, είτε προέρχεται από έναν απλό πολίτη, είτε από έναν βουλευτή, είτε από τον Πρωθυπουργό, είτε από έναν γνωστό εφοπλιστή. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο της επανεκλογής του Τραμπ, νομίζω πως είναι άκρως αμφισβητήσιμο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί εξ ολοκλήρου. Εντούτοις, αν οι ΗΠΑ, γνωρίζοντας τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, του δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης, τότε μπορούμε να πούμε πως είναι άξιοι της μοίρας τους. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα