Εκδήλωση: «Αντιμετωπίζοντας τη ρητορική μίσους στην καθημερινότητά μας»

Το ΚΜΟΠ σας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη ρητορική μίσους στην καθημερινότητά μας», την Παρασκευή  29 Μαρτίου, ώρα 18:00-20:00, στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28. Αθήνα). 

Η εκδήλωση θα εστιάσει στην κατανόηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τη ρητορική μίσους, εξετάζοντας πώς αυτή επηρεάζει την ψυχολογία των ατόμων που την υφίστανται. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ερευνητές και ερευνήτριες, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφοι, δίνοντας τη δική τους οπτική πάνω στο θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση θα επικεντρωθεί:

– Σε σχετικά cases studies/ περιπτώσεις ρητορικής μίσους και στον τρόπο αποτύπωσης τους  στα ΜΜΕ

– Σε ειδική αναφορά στη ρητορική μίσους στα Μέσα Ενημέρωσης, το διαδίκτυο και στα  Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  και σε συζήτηση για τα αίτια αλλά και τον ρόλο των πολιτών, όταν έρχονται αντιμέτωποι/ες με περιστατικά ρητορικής μίσους

– Στην ευθύνη και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην διαχείριση ανάλογων περιστατικών.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ώρα: 18:00- 20:00

Ιmpact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα) 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsY9LPREJmsBUzZ_VKgPMsbKdisZXJv8DSAddtZidvDFPFJw/viewform

Για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η προεγγραφή. Τα συμμετέχοντα άτομα θα λάβουν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

ℹ️  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ στο email [email protected] ή στο τηλ. 2103637547.


Πρόγραμμα

18:00-18:10: Καλωσόρισμα/Εισαγωγή, Αντώνης Κλάψης, Αντιπρόεδρος  ΚΜΟΠ, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

18:10-19:00: Κύκλος συζητήσεων: «Ρητορική μίσους»

Case studies από την Ελληνική επικαιρότητα και ο κρίσιμος ρόλος των ΜΜΕ στην αποτύπωσή τους

Όλγα Στέφου, Δημοσιογράφος

Xρύσα Λύκου, Δημοσιογράφος            

Αντιλιάν Κοτζάι, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Μιρέλα Διαλετή, Δημοσιογράφος και Νομικός

 19:00-19:10: Συζήτηση με το κοινό

19:10-19:40: Κύκλος συζητήσεων: «O αντίκτυπος της ρητορικής μίσους στην ψυχική μας υγεία»

Τί συμβαίνει στα θύματα και ποιό το «αποτύπωμα» στο κοινό που «εκτίθεται» καθημερινά σε ρητορική μίσους;

Δήμητρα Αθανασοπούλου, Διδάκτωρ Ψυχαναλυτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού, Δημοσιογράφος και Κλινική ψυχολόγος

Μίνα Μαρούγκα, Ψυχοθεραπεύτρια MSc, μέλος της Ελληνικής (Ε.Ε.Σ) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής

19:40-19:50: Συζήτηση με το κοινό

19:50-20:00: Οι δράσεις του ΚΜΟΠ για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, Χρύσα Σωτηρίου, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκων προγραμμάτων ΚΜΟΠ

Η εκδήλωση διεξάγεται στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων: Counter Hate – Improving the assistance of victims of hate crimes through a victim-centered and intersectional approach, ΜEDIAWISE, και #HateTrackers Beyond Borders.

O συντονιστής

O Αντώνης Κλάψης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ-Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Είναι επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Wilfried Martens Centre for European Studies. Είναι συγγραφέας έντεκα βιβλίων, έχει επιμεληθεί οκτώ συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι ομιλητές/ ομιλήτριες

Η Όλγα Στέφου γεννήθηκε το 1990. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο ΕΚΠΑ και από το 2012 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Είναι ανάπηρη γυναίκα και η αρθρογραφία της συχνά εστιάζει σε ακριβώς αυτά τα δικαιώματα: των γυναικών και των αναπήρων. Τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται στο in.gr ενώ χρονογραφήματά της δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Εποχή». Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Μονόκλινο σε Μπουάτ» κυκλοφόρησε το 2023.

Η Χρύσα Λύκου σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο και έκανε μεταπτυχιακό στη Δραματοθεραπεία. Από το 2011 εργάζεται ως δημοσιογράφος, ενώ έχει αναλάβει την αρχισυνταξία και την παραγωγή σε ντοκιμαντέρ που δημοσιεύτηκαν σε ηλεκτρονικά περιοδικά (Provocateur, Popaganda, Radcast, Pride), αλλά και εκτενή ρεπορτάζ σε έντυπα Μέσα (Documento). Η ίδια, διατηρεί το προσωπικό της κανάλι στο YouTube, με βίντεο-συνεντεύξεις (Χαμίνι). Η θεματολογία πάνω στην οποία εργάζεται ως αρθρογράφος, βάζει στο επίκεντρο τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον κοινωνικό εκφασισμό, το προσφυγικό, την καταστολή, την έμφυλη βία, αναδεικνύοντας παράλληλα ακτιβιστικές και πολιτιστικές δράσεις.

O Αντιλίαν Κοτζάι είναι δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας. Είναι ευαισθητοποιημένος και ενεργός σε κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα. Ανθρωπιστής και υπέρμαχος της αλήθειας και της ισότητας. Αρθρογραφεί συχνά για κοινωνικά προβλήματα. Τελείωσε το προπτυχιακό του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Κρήτης και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ και στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο. Eίναι Πρόεδρος Δικτύου Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «Ορίζοντες».

H Μιρέλα Διαλετή είναι δημοσιογράφος και νομικός. Τα άρθρα της περιλαμβάνουν κυρίως φεμινιστική, κοινωνική και νομική θεματολογία. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το νομικό ρεπορτάζ και έχει υπάρξει εισηγήτρια σε νομικό συνέδριο για ζητήματα δευτερογενούς θυματοποίησης των θυμάτων βιασμού στην ελληνική ποινική διαδικασία. Έχει κάνει ομιλίες σχετικές με ρητορική μίσους στο δημόσιο λόγο, την ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορία και την ευθύνη των ΜΜΕ στην κάλυψη περιστατικών έμφυλης βίας.

Ως νομικός έχει εκπαιδευτεί από πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ζητήματα νομικής αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και έχει κάνει εκπαιδεύσεις σε εταιρείες για πολιτικές αντιμετώπισης βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Έχει υπάρξει πρώην Βοηθός Αρχισυντάκτριας στο Α,μπα Lifo και Αρχισυντάκτρια στο δίκτυο Womanlandia. Είναι facilitator σε συνέδρια και πάνελ για γυναικεία ενδυνάμωση και γυναικεία επιχειρηματικότητα και εργάζεται ως υπεύθυνη επικοινωνίας και νομικός στην συμβουλευτική εταιρεία Further Up- HR.

Η Δήμητρα Αθανασοπούλου είναι Διδάκτωρ Ψυχαναλυτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού (Paris 7 Denis Diderot).  Εργάζεται ως δημοσιογράφος και κλινική ψυχολόγος. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ψυχικής  Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης «Γαληνός» και διατηρεί τη στήλη «Ψυχανάλυσέ το» στην Εφημερίδα των Συντακτών. Η συλλογή των άρθρων, ένα χρονολόγιο στο μεταίχμιο της επικαιρότητας και της ψυχαναλυτικής ερμηνείας, κυκλοφορεί σε βιβλίο. Το 2007 ξεκίνησε να  δίνει ανταποκρίσεις για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το ραδιόφωνο City και την τηλεόραση του Ant1 από το Παρίσι ενώ παράλληλα  παρακολουθούσε ασθενείς σε νοσοκομεία ημέρας και ειδικά σχολεία. 

Η επιστροφή στην Ελλάδα συνέπεσε με την επιλογή κυρίως της έντυπης δημοσιογραφίας. Ακολούθησαν  συνεργασίες με αρκετές εφημερίδες ,ταξίδια και αποστολές σχεδόν σε όλες τις ηπείρους και η συνεργασία της με τους Γιατρούς του Κόσμου.  Το 2014, της  απονεμήθηκε το βραβείο Παύλος Παλαιολόγος για τη στήλη της «Ανθρωπογεωγραφικά» στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ. Έχει  συμμετάσχει  σε διεθνή συνέδρια και εκδόσεις. Ενδεικτικά: «Ψυχανάλυση και Πολιτική» στο Παρίσι, «Τρανς-Ταυτότητα, Γένος και Πολιτισμός» στην Αβάνα και ”Το γυναικείο ξένο στον Στρίντμπεργκ» στο Μπουένος Άιρες.  Μιλάει γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά. 

Η Μίνα Μαρούγκα είναι Ψυχοθεραπεύτρια MSc, μέλος της Ελληνικής (Ε.Ε.Σ) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής (E.A.C). Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια με άτομα και οικογένειες, έχοντας μετεκπαιδευτεί στο πρόγραμμα «Συμπεριφορικής Θεραπείας Οικογένειας» της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ. Έχει συνεργαστεί, ως εξωτερική συνεργάτης, σε ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα παρέμβασης που αφορούν τόσο το ευρύ κοινό, όσο και στοχευμένους κλινικούς πληθυσμούς, με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ) και με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).

Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του London School of Economics & Political Science, και κατέχει πτυχίο Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί, κατά το παρελθόν, επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και ως υπεύθυνη επικοινωνίας, σε γραφεία τύπου οργανισμών και άλλων φορέων. Αρθρογραφεί τακτικά σχετικά με ζητήματα ψυχικής υγείας και σύγχρονα ψυχοκοινωνικά φαινόμενα.

Η Χρύσα Σωτηρίου είναι κάτοχος πτυχίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Συγκρούσεις, τη Διακυβέρνηση και την Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο του York. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον ανθρωπιστικό τομέα, με εξειδίκευση στο διεπιστημονικό πλαίσιο της μετανάστευσης. Στο ΚΜΟΠ εργάζεται στη Μονάδα Ανθρωπίνων & Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως υπεύθυνη υλοποίησης έργων στους τομείς της μετανάστευσης, της ισότητας φύλων, της έμφυλης βίας, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού.

Λίγα λόγια για τις πρωτοβουλίες του ΚΜΟΠ

Το πρόγραμμα Counter Hate – Improving the assistance of victims of hate crimes through a victim-centered and intersectional approach  εστιάζει στην επιμόρφωση επαγγελματιών για τα εγκλήματα και τη ρητορική μίσους, επιχειρώντας να συμβάλλει στην ενδυνάμωσή τους ώστε να αναπτύσσουν ένα ασφαλέστερο και πιο συμπεριληπτικό πλαίσιο για τα επιζήσαντα άτομα. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το πρόγραμμα MEDIAWISE επιδιώκει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της παραπληροφόρησης και των συναφών μορφών παρέμβασης στον δημοκρατικό διάλογο. Στόχος του έργου είναι να ενδυναμώσει τους πολίτες, δίνοντάς τους τη γνώση και τις δεξιότητες ώστε να μπορούν να διακρίνουν και να αντιμετωπίζουν τα fake news, προωθώντας παράλληλα τον ψηφιακό γραμματισμό. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ

Οι δράσεις του προγράμματος #Hate Trackers Beyond Borders περιλαμβάνουν τη σύσταση τοπικής ομάδας με κοινό σχέδιο δράσης, με πρώτη την εναρκτήρια εκδήλωση και το εκπαιδευτικό σεμινάριο τον Φεβρουάριο του 2024. Ακόμα, ανάμεσα στις δράσεις συμπεριλαμβάνονται και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών/τριών σε σχολεία σχετικά με την κατανόηση και και τα εργαλεία αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο, καθώς και η δημιουργία και διαχείριση μίας σελίδας στο Instagram η οποία, σε συνδυασμό με τη χρήση της εφαρμογής HATETRACKS, θα συμβάλλει στον εντοπισμό, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση ρατσιστικών περιστατικών στο Διαδίκτυο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα