ΕΣΥ Αδωνις

Μιλώντας στο 15ο Pharma & Health Conference, ο Α. Γεωργιάδης εξήγησε ότι θα αξιοποιήσει τον νόμο που ψηφίστηκε επί Πλεύρη, ο οποίος υποχρεώνει ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στο ΕΣΥ σε έκτακτες καταστάσεις. Οι διοικητές των νοσοκομείων κάλεσαν ήδη τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν εθελοντικά, αλλά από τους 140, μόνο 11 δέχθηκαν.

Για τα 14 νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων σε κρίσιμες ειδικότητες, αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κω, όπου προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις παθολόγων και τέσσερις παιδιάτρων. Στο νησί υπάρχουν 9 ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι.

Ο υπουργός σχολίασε ότι «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη» και υποστήριξε ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να αγνοούν την κατάσταση των νοσοκομείων. Προτιμά την «καλόπιστη συνεννόηση» και τόνισε ότι το κράτος μπορεί να βρει λύσεις χωρίς βία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες ο Α. Γεωργιάδης είχε απειλήσει τους ιδιώτες γιατρούς πως σε περίπτωση που δεν συνεργαστούν με το δημόσιο, θα τους κόψει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αναφορικά με το claw back, ο Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, υποστήριξε πως με τις παρεμβάσεις του υπουργείου, η δαπάνη το πρώτο πεντάμηνο του 2024 πήγε καλά και οι στόχοι φαίνεται να επιτυγχάνονται. Ο Ιούνιος κατέγραψε 0% αύξηση στη συνολική δαπάνη.

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα θα έχουν rebate από 1η Ιανουαρίου και ο υπουργός είπε ότι δεν θα κάνει πίσω στην απόφαση αυτή. Υποστήριξε ότι ο κλάδος πρέπει να δίνει εκπτώσεις στο ΕΣΥ, όπως κάνει και με τον ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με τα χρέη των νοσοκομείων, ο υπουργός ανέφερε ότι τα ατιμολόγητα έχουν μειωθεί κατά 50,6% και θα τιμολογηθούν και θα αποπληρωθούν σύντομα. Ο στόχος είναι να υπάρξει μακροπρόθεσμη πολιτική και μνημόνιο συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία για σταθερό περιβάλλον και αξιόπιστες αποφάσεις.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει επενδύσεις, κλινικές μελέτες και εισαγωγές καινοτόμων φαρμάκων. Το υπουργείο έχει ζητήσει προτάσεις από τη φαρμακοβιομηχανία και αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία έως το 2027. Η πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί ήδη για τον έλεγχο της δαπάνης, διευκολύνοντας τις εταιρείες και εξασφαλίζοντας διαφάνεια.

Γνωμούλα;
+1
1
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα