απογευματινά χειρουργεία

Το νέο «ξεπούλημα της δημόσιας υγείας» ακούει στο όνομα απογευματινά χειρουργεία και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία για όλα τα άτομα και την ισότιμη πρόσβαση.

«Οι υποσχέσεις πολλές, η κοροϊδία μεγάλη. Ας περιμένατε τουλάχιστον λίγο ακόμα προτού ξεδιπλώσετε το μέγεθος της πλεκτάνης που στήνετε εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας» γράφει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου. «Ας περιμένατε να κατακάτσει λίγο η “αστερόσκονη” που νομίζετε ότι τυλίγει το έργο σας. Στάχτη στα μάτια όλων μας είναι!». 

«Πλέον δεν μπορείτε να ενοχλείστε όταν μιλάμε για νομιμοποιημένο φακελάκι. Το χειρουργείο αυτό είναι η μεγάλη απόδειξη όσων σας καταλογίζουμε. Και είναι το πρώτο για τα πολλά που θα ακολουθήσουν εάν συνεχιστεί αυτό το ανήθικο μέτρο που σας κάνει περήφανους» συνεχίζει η ανακοίνωση.

O υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία και την εγκληματική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη, τόνισε ότι τα χειρουργεία θα γίνονται σε «τιμές συμφέρουσες». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Τα απογευματινά χειρουργεία δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες που επιθυμούν, να μπορούν να χειρουργούνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εκτός πρωινού ωραρίου, σε τιμές συμφέρουσες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα».

Ένα έγγραφο από τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Πάνο Παπανικολάου, προς τον διοικητή του νοσοκομείου Νίκαιας, Ανδρέα Πλεμμένο, καταγγέλλει ότι παίζεται η υγεία των πολιτών στη «ρουλέτα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο Πάνος Παπανικολάου υπογραμμίζει ότι από τον Ιανουάριο του 2024 μειώθηκαν οι χειρουργικές αίθουσες από επτά σε έξι, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Αργότερα όμως, με την επιβολή των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό «εξαφανίστηκαν».

Τι συμβαίνει όμως; Από τη μία, μπορεί σκόπιμα να φανεί η υπολειτουργία του χειρουργείου ώστε να ευοδωθούν τα απογευματινά χειρουργεία και από την άλλη, ξαφνικά η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού διορθώνεται ως εκ θαύματος.

«Αν ισχύει το πρώτο, προκύπτουν ευθύνες (όχι μόνο διοικητικές ή πολιτικές). Αν ισχύει το δεύτερο, τότε απαιτώ να αυξηθεί αμέσως από την επόμενη εβδομάδα το τακτικό πρόγραμμα της Νευροχειρουργικής (σε 10 χειρουργικές ημέρες / 15θήμερο από 6 που είναι σήμερα) και από αρχές επομένου μηνός να αυξηθεί περαιτέρω (σε 14χειρουργικές ημέρες / 15θήμερο με αξιοποίηση και της χ/κής αίθουσας Νο.3 του 2ου ορόφου που θα λειτουργεί για Ν/Χ περιστατικά 2 ημέρες/εβδομάδα ταυτόχρονα με την αίθουσα Νο 2), ώστε να ανταποκριθούμε στον φόρτο που γνωρίζετε πόσο μεγάλος είναι. Το αντίστοιχο απαιτώ και για τα άλλα Χειρουργικά Τμήματα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η άρνησή σας να ανταποκριθείτε προκειμένου να εξυπηρετήσετε τα επικοινωνιακά συμφέροντα και χυδαία σχέδια κατάργησης της δωρεάν περίθαλψης σε βάρος των ασθενών μας, θα κριθεί ως απαράδεκτη και κολάσιμη», συνοψίζει.

Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα, στις 4 Απριλίου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) σε κάταγμα που ήταν έκτακτο, ο ασθενής αναγκάστηκε να πληρώσει. Για «γιγάντια αυθάδεια» κάνει λόγο η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου Κρήτης, καταγγέλλοντας πως  «ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργείται επ’ αμοιβή» αντί «να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, εκτάκτως, στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου».

Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται για την επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ . (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ μιλά για «πρόκληση» και αναρωτιέται: «Πού πάει ο κόσμος όταν ακόμα και ο πόνος και η ασθένεια μετατρέπονται σε εμπορεύματα;».

Οι υγειονομικοί αντιδρούν στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα – Τιμή δεν μπαίνει στη ζωή!», δήλωναν μαχητικά την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έξω από τον «Ευαγγελισμό». Πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας κατά του «αίσχους των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων» και της «κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών». 

Όλα τα παραπάνω «ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ, που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση». Αυτό το «ιστορικό για το ΕΣΥ γεγονός» κατά Άδωνι Γεωργιάδη που εμπορευματοποιεί και διαλύει το ΕΣΥ έχει εξωθήσει στα άκρα όλους τους υγειονομικούς. Η κοινωνία με τη σειρά της λέει όχι στα απογευματινά χειρουργεία, καθώς ούτε έχει την οικονομική δυνατότητα με τους πενιχρούς μισθούς και την ακρίβεια στα ύψη, ούτε θέλει, αλλά ούτε και πρέπει να τα πληρώσει.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα