Σε ένα μήνα περίπου κρίνεται το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών και δοκιμάζεται η ευθραυστότητα της δημοκρατίας. Ας αξιοποιήσουμε την ψήφο μας, για να μην αποφασίσουν άλλοι για εμάς.

«Το σκέφτομαι κάθε πρωί, μα δεν μιλάω για αυτό» λέει με βουρκωμένα μάτια μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας στο εγγόνι της –και σε όλη την Ευρώπη. «Ξέρεις, Ρόμπιν, δεν θα ‘πρεπε να είμαι εδώ σήμερα. Θα ‘πρεπε να ‘χω πεθάνει στις 17 Ιουνίου 1940» 

Ήταν 11 χρονών όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. «Ήταν παντού. Κατέβηκα κάτω με τα φρούτα μου και βγήκα στον κήπο» αφηγείται η ίδια, κάνοντας αμέσως τον ήχο των πυροβολισμών. «Η μητέρα μου σκοτώθηκε πέφτοντας πάνω μου για να με προστατέψει» συνεχίζει. «Δεν το ξεχνάς ποτέ» δηλώνει καταφατικά. 

Αυτήν τη συγκινητική ιστορία ακούμε –μεταξύ άλλων– σε ένα 4λεπτο ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη σημασία της δημοκρατίας, το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα πανευρωπαϊκά.

Ηλικιωμένοι πολίτες που έζησαν το πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία, καταθέτουν αυτές τις εμπειρίες στα εγγόνια τους, καταλήγοντας: «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα».

Ένας πολύ απλός και σύντομος τρόπος για να πεις σε 33 γλώσσες, στη διεθνή νοηματική, με ειδική περιγραφή ήχου, ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη και σε χρειάζεται. Χρειάζεται την ψήφο σου σε μία από τις πιο κρίσιμες εκλογές που θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην διάρκεια της ζωής μας. 

Αυτό που τις καθιστά πολύ σημαντικές είναι η επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας είναι πολύ πιθανό η ακροδεξιά να καταλάβει το 25% των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου. 

Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 συμμετείχαν στις εκλογές μόλις οι μισοί πολίτες που είχαν δικαίωμα ψήφου (το 50,6%). Την άνοιξη του 2024, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα τις ευρωπαϊκές εκλογές (στην οποία συμμετείχαν 26.000 πολίτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) έδειξε ότι πάνω από το 60% των Ευρωπαίων πολιτών ενδιαφέρεται για τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 29 Απριλίου, λήγει η προθεσμία για την εγγραφή ψηφοφόρων για την επιστολική ψήφο στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Οι εγγραφές γίνονται με μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία μέσω της εφαρμογής epistoliki.ypes.gov.gr.

Ας μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. Η δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Στις 9 Ιουνίου 2024 ας αξιοποιήσουμε την ψήφο μας στις ευρωπαϊκές εκλογές κι ας πούμε όχι στην αποχή. Εδώ μπορεί όποιο άτομο το επιθυμεί να λαμβάνει υπενθυμίσεις για τις Ευρωεκλογές. 

Η ψήφος μας μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης. Τουλάχιστον. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα