Γιάνης Βαρουφάκης

«Ήρθε η ώρα να το πούμε στη Γερμανία: Σταματήστε να λογοκρίνετε τις φωνές για την Παλαιστίνη» λέει ο ΓΓ του Μέρα25. 

Είναι από τους λίγους πολιτικούς που ασκούν ριζοσπαστική, προοδευτική πολιτική και από τους ελάχιστους που μιλούν ανοιχτά και με συνέπεια για την γενοκτονία στην Παλαιστίνη, την ώρα που το μεγαλύτερο κομμάτι της Δύσης σφυρίζει -παγερά- αδιάφορα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται σήμερα στο σημείο να μηνύει το γερμανικό κράτος, καθώς στις 12 Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στο Συνέδριο της Παλαιστίνης –μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Εβραϊκή Φωνή για μια Δίκαιη Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το ΜέΡΑ25 και άλλες οργανώσεις. 

Αντ’ αυτού, του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα και κάθε πολιτική δραστηριότητα, εξαιτίας του φόρουμ όπου επρόκειτο να συζητηθεί τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστούν ίσα πολιτικά δικαιώματα για όλους μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη και της Μεσογείου.

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στα γερμανικά δικαστήρια υπενθυμίζουν στους δικαστές το χρονικό της αυταρχικής απόφασης. «Μόνο αυτήν τη γλώσσα καταλαβαίνει η Γερμανία» γράφει ο κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λόγω της παραβίασης και της γερμανικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και μετά από διαβουλεύσεις με το ΜέΡΑ25 Γερμανίας και τη νομική του ομάδα, ο Βαρουφάκης προσφεύγει κατά των γερμανικών αρχών για παραβίαση των βασικών του δικαιωμάτων και δυσφήμιση. Παράλληλα, ο ίδιος δηλώνει την πρόθεσή του να προσφύγει, αν χρειαστεί, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Αν η εκστρατεία για ίσα δικαιώματα για όλους είναι μια θέση που δεν επιτρέπεται να εκφραστεί στη Γερμανία, τότε η δημοκρατία έχει πεθάνει. Η αστυνομική καταστολή του Συνεδρίου για την Παλαιστίνη, το οποίο η DiEM25 συνδιοργάνωσε με την Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη και πολλούς άλλους, έχει ήδη αποδειχθεί ένα από τα καρφιά στο φέρετρο της ελευθερίας της έκφρασης στη Γερμανία» γράφει η ανακοίνωση του κόμματος.

Σε τι σημείο έχει φτάσει η Γερμανία –και κάθε Γερμανία– προκειμένου να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή μιλάει και εξεγείρεται ενάντια στην καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος; Αν «ασκείς κριτική στον αιματηρό πόλεμο εκδίκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, καθώς και στη συνενοχή της γερμανικής κυβέρνησης», μάλλον οι γερμανικές αρχές θα τα βάλουν και μ’ εσένα.

«Αναλαμβάνουμε νομική δράση κατά της Γερμανίας, για να διαλύσουμε τις σκοτεινές δομές που επιβάλλουν άδικες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, οι οποίες είναι σαφώς σχεδιασμένες για να φιμώσουν όσους υποστηρίζουν τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα. Παρακαλώ κάντε δωρεές και συμπαρασταθείτε μαζί μας σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα για να τραβήξουμε την κουρτίνα, να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να προστατεύσουμε τις ελευθερίες μας!» αναφέρει η σημερινή δημοσίευση του Diem25.

«Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα παραβιάσει τα δικαιώματα των ακτιβιστών που αγωνίζονται για την Παλαιστίνη. Αυτό περιλαμβάνει τον ιδρυτή του DiEM25, Γιάνη Βαρουφάκη, τον ακαδημαϊκό Σαλμάν Αμπού Σίτα, τον χειρουργό και πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Γκασάν Αμπού Σίτα, και αμέτρητους άλλους. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι πολίτης της ΕΕ και το πρόσχημα που δίνει η γερμανική κυβέρνηση για την απαγόρευσή του –“εθνική ασφάλεια”– δεν είναι μόνο απίθανο, αλλά και εντελώς αδικαιολόγητο».

Σήμερα, 9 Μαΐου, είναι η Ημέρα της Ευρώπης, η οποία όμως αμαυρώνεται από την παραβίαση μιας σειράς θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

«Πρέπει να ανακοπεί η διολίσθηση του γερμανικού κράτους προς την ανομία και τον ολοκληρωτισμό. Αφού υποσχέθηκαν στον δικηγόρο του Βαρουφάκη ότι θα απαντούσαν γραπτώς σε τρία εύλογα ερωτήματα (Ποια αρχή εξέδωσε την απαγόρευση; Πότε; Για ποιους λόγους;), οι γερμανικές αρχές απάντησαν τελικά ότι δεν θα απαντούσαν στην πραγματικότητα, επικαλούμενες την “εθνική ασφάλεια” και επειδή οποιαδήποτε γραπτή απάντηση θα υπονόμευε την “ορθή εκτέλεση των καθηκόντων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας που εμπλέκονται στην υπόθεση”» σημειώνει το κόμμα. 

Διευκρινίζει μάλιστα: «Με άλλα λόγια, οι αυταρχικές πρακτικές του Βίκτορ Όρμπαν και του Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθετούνται ελεύθερα στα προπύργια της φιλελεύθερης δημοκρατίας, οι αρχές των οποίων αισθάνονται πλέον ελεύθερες όχι μόνο να παραβιάζουν βασικές ελευθερίες, αλλά και να παρακάμπτουν το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν ποιος αποφάσισε να τους απαγορεύσει, πότε και με ποιο σκεπτικό –και όλα αυτά σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που υποτίθεται ότι εγγυάται τα πολιτικά δικαιώματα και την ελεύθερη κυκλοφορία κάθε πολίτη στα κράτη-μέλη». 

Όλα αυτά σε μια εύθραυστη δημοκρατία, για την οποία οι λαοί της Ευρώπης αγωνίστηκαν -και αγωνίζονται- επί αιώνες. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
3
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα